Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

prąd - Norwegia

63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
Witam wszystkich
Mam takie pytanko. Jeśli moglibyście mi napisać ile płacicie za prąd. Mieszkam z narzeczonym i kolegą. Mieszkanie ma jakieś 35 m2 i podgrzewanie podłogowe. Od paru miesięcy płacimy strasznie duże kwoty. Nie rozumiem jak to jest liczone tutaj. pomóżcie! Z góry dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
magda2 napisał:Mieszkanie ma jakieś 35 m2 i podgrzewanie podłogowe. Od paru miesięcy płacimy strasznie duże kwoty. Nie rozumiem jak to jest liczone tutaj. pomóżcie! Z góry dziękuje
To ile MY płacimy nic WAM nie da , no chyba ,że psychiczne uspokojenie....
Pytania pomocnicze....
-Płacicie samodzielnie....znaczy rozliczenie przychodzi na Wasze nazwisko..?
-Płacicie wspólnie z kimś...np.innymi... czy macie samodzielne mieszkanie... blok , domek .
Co rozumiecie przez "strasznie duże kwoty"

Jeżeli macie starego typu ogrzewanie podłogowe z przed 15-lat to faktycznie może być tragicznie...
Dla przykładu :
mam pokój 13,5m2 ,na najniższym pułapie temperatury na wskaźniku 15 stopni ,
pobór prądu wynosi... 2,5Kw/tx24t=30D=1800Kw...na miesiąc...!!! , sama podłoga a gdzie kuchnia ... łazienka...oświetlenie ogólne i inne zużycie prądu potrzebne do normalnego życia... .
Średnio koszt kilowata kosztuje ze wszystkimi opłatami... 1---1,1..Nok , na wsi podobno jest taniej ...o ile nie wiem .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1019 Postów
Maniak
magda2 napisał:
Witam wszystkich
Mam takie pytanko. Jeśli moglibyście mi napisać ile płacicie za prąd. Mieszkam z narzeczonym i kolegą. Mieszkanie ma jakieś 35 m2 i podgrzewanie podłogowe. Od paru miesięcy płacimy strasznie duże kwoty. Nie rozumiem jak to jest liczone tutaj. pomóżcie! Z góry dziękuje

Ja place jakies 1300 mysle ze juz wszystko wiesz.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Nowicjusz
witaj! mieszkamy na podobnym metrażu. Mamy 2 grzejniki elektryczne i ogrzewanie podłogowe w łazience. W okresie zimowym płacimy dość spore rachunki, bo około 2700 nok (rachunki mamy co 2 miesiące) latem mniejsze bo 700 nok. W tym całym rachunku za prąd płaci się za prąd "strøm" np. 1667 i za wynajęcie linii "nettleie" np. 1090 i tak składa się rachunek z całości czyli w moim przypadku około 2700nok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
Dzięki wielkie. Mi przychodzą rachunki na 1500 nok na dwa misiące. Nie wiem jak to właściciel liczy. Nie przychodzi to na nasze nazwisko. Mieszkamy w podpiwniczeniu gdzie na górze mieszka właściciel i on nas rozlicza. Dlatego poprosiłam o pomoc.Dzisiaj mam z nim rozmowę i wolałam się upewnić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1019 Postów
Maniak
magda2 napisał:
Dzięki wielkie. Mi przychodzą rachunki na 1500 nok na dwa misiące. Nie wiem jak to właściciel liczy. Nie przychodzi to na nasze nazwisko. Mieszkamy w podpiwniczeniu gdzie na górze mieszka właściciel i on nas rozlicza. Dlatego poprosiłam o pomoc.Dzisiaj mam z nim rozmowę i wolałam się upewnić.

w tym samym domu co ja mieszka tez jeszcze jedna polka sama z tym ze ona tez mieszka w podpiwniczeniu a na goze mieszkaja gospodaze norgi ona ma ok 40m2 ogrzewanie podlogowe stare plus 2 grzejniki zadko kiedy kozysta w tym mieszkaniu z czego kolwiek poniwaz wiekszosc czasu po pracy przesiaduje u swojej siostry teperature miala nastawiona w zimie na jakies 17 moze 18 stopni a rachunki za jeden mc przychodzily do niej na 2700nok te rachunki przychodza doniej na jej nazwisko nie na gospodarzy!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
Skoro przychodzą na jej nazwisko to znaczy że ma oddzielny licznik. Ja właśnie tak nie mam. Ale strasznie dużo płaci. Nie sądziłam że tutaj jest taki drogi prąd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1019 Postów
Maniak
magda2 napisał:
Skoro przychodzą na jej nazwisko to znaczy że ma oddzielny licznik. Ja właśnie tak nie mam. Ale strasznie dużo płaci. Nie sądziłam że tutaj jest taki drogi prąd.

to moze zaluz sobie osobny licznik bedziesz miec czarne na bialym bo np ja nawet pulowy tego nieplace co moja sasiadka a mieszkam z zona na 54 m2
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Jak Ja mieszkałem w domku - około 60m2, stary i nieszczelny bez ogrzewania podłogowego, jedno piętro - rachunki w zimie 4500 - 5500 za dwa miesiące. W lecie mieściły się 1000 miesięcznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
szukamy nowego mieszkania. ale rachunki trzeba zapłacić. skoro szukamy nowego mieszkania to nam się nie opłaca zakładać licznika, wiąże się to też z nowymi kosztami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok