Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

NUREK ZAWODOWY SZUKA PRACY - Norwegia

Czytali temat:
Mateusz Nurzyński Ania Ania Lewyy1 Kamiloskamilos W.... Er Er (13438 niezalogowanych)
2 Posty
marcin frejtak
(marcinfrejtak)
Wiking
Witam wszystkich
Jestem nurkiem zawodowym i szukam pracy! Za wszelkie wiadomosci na temat firm hydrotechnicznych i nurkowych bede wdzieczny!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kampinos)
Wiking
2 Posty

(Traveller)
Wiking
Tez jestem nurkiem zawodowym, ktory szuka pracy.
To jest lista Norweskich firm nurkowych jakie znalazlem:

www.sjoentreprenoren.no/
www.subsea-nor.no/
scandykk.ptech2.no/
www.proffdykk.no/
www.noomas.no/
www.seadive.no/
www.secora.no/no/
www.lekvendykkerservice.no/
www.opd.no/
www.seloy.no/
www.dykker.com/
www.buskerud-dykkerservice.no/
www.dykkertjeneste.no/
www.falckdykk.no/
www.agder-dykk.no/
www.gulesider.no/gs/companyDetails.c?q=d...&lineId=Z0HNOPCK

Nie pracowalem dla zadnej z nich. Moze jacys inni uzytkownicy sie wypowiedza.

Jesli interesuja cie firmy z innych krajow to na Longstreath jest calkiem spora baza:
www.longstreath.com/diving_companies.php?caID=1

Powodzenia.

PS. Jakie masz uprawnienia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(Traveller)
Wiking
Witaj marcinfrejtak.

Dostalem twoja wiadomosc na priv, ale odpisuje tutaj, bo moze sie komus przydac:

Jesli chodzi o adresy to nie ma sprawy.

Co do znalezienia pracy z Polskimi papierami to raczej marnie (nie licze polawiania skorupiakow).
Kilka osob wypowiadalo sie na ten temat tutaj:
www.mojanorwegia.pl/polacy_w_norwegii/sm...icach_trondheim.html
ale osobiscie nie znam nikogo, kto by pracowal za granica z papierami z Gdyni.

Jezeli masz praktyke w zawodzie i znasz angielski to mial bys wieksza sznse z papierami HSE (Brytyjskie).
Generalnie sa honorawne na calym swiecie, ale nawet z nimi ciezko jest cos znalezc.
Kursy mozesz zrobic w Forcie William. Nie polecam pelnego pakietu bo kosztuje kupe kasy a spawania i tak cie nie naucza w dwa tygodnie. NDT mozna zrobic oddzielnie.
Polecam pakiet Standard Career Package
www.theunderwatercentre.co.uk/coursedesc...ion.asp?courseid=194
i wynajecie wlasnego mieszkania poza szkola na czas kursu (zaoszczedzisz jakies £5tys.).

Ten pakiet daje ci pelne uprawnienia Inshore i Offshore.
Oni nie maja klas tak jak u nas. Jak zrobisz uprawnienia na powietrze to mozesz nurkowac od razu do 50m. Dany kurs okresla tylko na jakim sprzecie i gdzie:
Surface Supply - umbilical, KM itd. na wodach srodladowych i przybrzeznych.
Surface Supply top Up - to samo tylko offshore plus, mokre skafandry, dzwon polsuchy i dekompresja w komorze.
Scuba - sprzet lekki, tylko wody srodladowe i przybrzezne (nie ma scuba offshore).

Zeby cie przyjeli na kurs musisz zrobic Medical u lekarza certyfikowanego przez HSE, tutaj jest lista:
www.hse.gov.uk/diving/medical/amed1.htm

Dodatkowo do pracy offshore, musisz zrobic Basic Offshore Survival np. w Aberdeen.
Z tego co sie orientuje, to zeby pracowac w Norwegi, musisz zrobic kurs poszerzony o dodatkowy modul szkoleniowy.
Petrofac robi takie kursy w 3 dni (trzeba zaznaczyc, ze interesuje cie Norwegia).
www.petrofactraining.com/training-courses/survival.asp

Nie pracuje, ani nawet nie mieszkam w Norwegi, wiec moje informacje sa do zweryfikowania jesli chodzi o tamtejsze realia, przez kogos na miejscu.
Znam sie na papierach HSE. Kursy o ktorych wspominam kosztuja w sumie ok £15-20tys. (Funtow).
Warto sie zastanowic przed podjeciem decyzji, bo sytuacja na rynku nie jest latwa.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marek Murawski
(sekal3)
Wiking
Witam!
Mam pytanie czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie są stawki za połów scallops lub innych skorupiaków w Norwegii? Ja mieszkam i pracuje w Szkocji, wyławiam razors clams i scallops. Obecnie nie ma dużo pracy, więc zastanawiam się nad zmianą. Czy w Norwegii jest popularny język angielski, bo u mnie z norweskim kiepsko Pozdrawiam wszystkich na obczyżnie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
sekal3 napisał:
(...) wyławiam razors clams i scallops.

A co to jest.. tak, po polsku?..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
sekal3 napisał:
scallops lub innych skorupiaków

Sethur nie świruj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
giovi2 napisał:
sekal3 napisał:
scallops lub innych skorupiaków

Sethur nie świruj

.. zawsze bawily mnie polonijne zangielszczenia i wstawki.. mieszkanie w bejsmentach, zakupy w likierstorach, tubajfory czy nasionalinsiuransnamber.... szczegolnie z ust 'swiatowcow' w... na zjezdzie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marek Murawski
(sekal3)
Wiking
Wejdź na www.youtube.com, zobaczysz co to jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marek Murawski
(sekal3)
Wiking
Zadałem proste pytanie i oczekuje prostej odpowiedzi, więc jeśli nie potrafisz na nie odpowiedzieć to po prostu nic nie pisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok