Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Pogrzeb - Norwegia

1 Post
Grażyna Kujawa
(GrazynaKujawa)
Wiking
Może mi ktoś powiedzieć jak wyglądają pogrzeby w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
GrazynaKujawa napisał:
Może mi ktoś powiedzieć jak wyglądają pogrzeby w Norwegii?
Nie wiem czy mozeze juz za pozno, ale mimo to napisze.

Przychodzisz na cmentarz, w kaplicy ksiadz mowi kilka slow o zmarlym, czasami rowniez ktos z rodziny cos powie. Trwa to krotko. Pozniej przenosza trumne na cmentarz i w sumie koniec. Jezeli jestes bliski rodzinie, to idziesz na stype. Tak zwani znajomi (np. koledzy z pracy) na stype nie sa zapraszani. Jezeli znales osobe lepiej, to mozesz kupic jakies kwiaty, nie musza byc drogie, nawet te ze sklepu wystarcza. Jezeli to rodzina, to zamawia sie na ogol kwiaty w kwiaciarni specialnie na pogrzeb. Koledzy z pracy najczesciej zrzucaja sie na wspolne kwiaty. Kwiaty sa zabierane od ciebie przy wejsciu do kaplicy. Jezeli przyjdziesz bez kwiatow, to tez nikt na to nie zwroci uwagi. Na ogol rodzina zmarlego nie ma pojecia, czy ktos dal kwiaty, czy nie. Na zakonczenie idziesz do rodziny zmarlego i mowisz "kondolerer", sciskasz dlon i idziesz do domu (albo na stype). Pogrzeb w krematorium dokladnie taki sam, lecz bez cmentarza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
oslok
(oslok)
Wiking
GrazynaKujawa napisał:
Może mi ktoś powiedzieć jak wyglądają pogrzeby w Norwegii?Ogólnie, to tak jak napisano wyżej, jednak różnie to bywa w zależności od regionu.
Najbardziej ujmujący w tej smutnej ceremonii, jest zwyczaj wywieszania Norweskiej /pełnej - nie vimpel/ Flagi Narodowej.
Tu masz trochę więcej informacji w tym temacie:
pol-nor.com/pogrzeby-w-norwegii/
patinorway.blogspot.no/2014/10/134-jak-w...-upamietnia-sie.html
naszanorwegia.blogspot.no/2011/11/symbolika-flagi.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Bylam na kilku pogrzebach w Norwegii i nigdy nie spotkalm sie jeszcze z tym co jest opisywane w pierwszym linku. Nigdy nikt nic z soba nie przynosil, najwyzej kwiaty. O ciescie to nigdy nie slyszalam ani nie widzialam, nawet na stypach. Na stypach to tez nikt nigdy nic o zmarlym sie nie wypowiadal. Moze czasami ktos cos tam wspomnial, ale to sasiadowi. Stypa to raczej smutne spotkanie, gdzie mozna spotkac rodzine, ktora nie widzialo sie juz wiele lat (bo np. z drugiego konca Norwegii). Wdowiec, czy wdowa siedzi i placze, wiec zadnych historii o poznanu wspolmalzonka tez nigdy nie slyszalam. Oczywiscie moze tez sie zdazyc, ze pozostaly malzonek siedzi zupelnie osowialy, bo go rodzina szpicuje lekami uspakajacymi, ktore specialnie na ta okazje dostali od lekarza - tez to widzialam.

Juz sie bardziej zgodze z tym 2-gim linkem, choc ubrania na pogrzebach, to ludzie maja raczej w kolorze ciemnym.
3-go linku czytac juz mi sie nie chcialo, wiec komentowac nie bede.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
jerzy g
(jurekg)
Wiking
a kto teraz pyta o paszport? numer personalny potrzebny--NORWESKI
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok