Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Procedura nadawania paczek przez norweską pocztę Posten Norge AS - Norwegia

Czytali temat:
Bogdan ŚMIŁEK z s kristin 07 Kasia K Krzysztof Piotrowski Adam Cimoch Richards iga.mojanorwegia Roco34 JoanMore Marcin383 reflex21 (2497 niezalogowanych)
6 Postów
Adam Cimoch
(Metamorfose)
Wiking
Cześć.
Chciałbym Was zapytać, jak dokładnie wygląda procedura nadania paczki na norweskiej poczcie na adres w Norwegii.
Czy nadając paczkę, jestem zobowiązany załatwić sprawę osobiście, czy może jednak jest możliwość tak jak w Polsce, aby ktoś w moim imieniu nadał taką przesyłkę (siostra, mama, kolega, etc.)
Jak to wygląda w praktyce?
Serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi i uwagi.
Pozdrawiam!!!!

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Kazdy moze nadac paczke w twoim imieniu.
Idziesz na poczte, mowisz, ze chcesz wyslac paczke (med sporing). Daja ci druk - wypelniasz, od kogo do kogo (2 adresy), odrywasz gorny arkusz (to twoje potwierdzenie) i oddajesz paczke osobie w okienku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Adam Cimoch
(Metamorfose)
Wiking
Dzięki za zainteresowanie i pomoc! Czyli nie muszę się legitymować norweskim dokumentem tożsamości..
A może się orientujesz, czy jako nadawcę, mogę wpisać adres z PL?
Mówimy oczywiście o przypadku kiedy jestem na norweskiej poczcie i mam ze sobą paczkę do nadania.
Przynoszę paczkę i :

nadawca: Jan Kowalski, ul. Jakaś tam 12, Kraków, Polska
odbiorca: ktoś tam na terenie Norwegii

Trochę to zakręcone, ale muszę rozeznać wszystkie możliwości,

Dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Mozesz wpisac co chcesz, bo nikt tego nie sprawdza. Jezeli jednak odbiorca nie odbierze paczki z poczty w ciagu 2 tygodni, to paczke odsylaja do nadawcy. Watpie, ze wysla ja do Polski. Prawdopodobnie w tym wypadku twoja paczka bedzie destruowana.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Dodam, ze nawet jak wysla do Polski, to przy odbiorze bedziesz musial zaplacic za przesylke powrotna. Takie sa przepisy. Nadawca placi oplate pocztowa za przeslanie w dwie strony, jezeli odbiorca nie odbierze.

No i gratuluje pomyslowosci, jezeli szukasz sposobu taniej wysylki paczki do Polski.
Niestety nic z tego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Adam Cimoch
(Metamorfose)
Wiking
Dzięki za info! Bardzo mi pomogłaś, chociaż nawet nie pomyślałem o takim wysyłaniu paczek do Polski - to byłby świetny patent Chodzi mi o zupełnie inny temat Serdecznie Ci dziękuję za te podpowiedzi! Trzymaj się i miłego dnia życzę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok