Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

11 Postów
LightningStorm
(LightningStorm)
Wiking
Panie Mirku,
Dziękuję za najbardziej wyczerpującą dotąd wypowiedź. Dodam, że plan Oslo - Bergen - Stavanger przewija się najczęściej wśród porad znajomych i finalnie się prawdopodobnie na taką trasę zdecyduję.

"Niektórzy ludzie z piszących powyżej mają rację co do pory roku."

W żadnym wypadku nie neguję. Nie mam jednak wpływu na termin.

"A jak obecnie dzień trwa 5 do 6 godzin i jest mróz to co zobaczysz?"

Odpowiedź jest oczywista. Zobaczę mniej. Ale i tak ile się da. Proszę mi wierzyć, ze nawet to, będzie dla mnie sporym przeżyciem. Co do mrozu - od zawsze wolałem niższe temperatury więc choć za morsa się nie uważam - myślę, że podołam ;]

" i najlepiej przywieźć sobie trochę jedzenia. "

Taki mam zamiar. Pakiet jedzenia oraz napoi rozgrzewających będę miał ze sobą. Na miejscu co najwyżej będę próbował lokalnych ciekawostek lub uzupełniał zapasy.

"Noclegi w miarę tanie możesz znaleźć. "

W Oslo wytypowałem Ansker Hostel (nocleg po 8 osób w pokoju, za ok. 120zł za noc, to niewiele). Czy ma Pan propozycje odnośnie Bergen i Stavanger w tych okolicach cenowych?

"Jeśli koniecznie chcesz w tym terminie, to wybierz pólnoc: Tromsø lub powyżej."

Polowanie na zorzę zostawiam sobie jako kolejne plany.

"W przeciwieństwie do tego co mówili moi poprzednicy, chciałbym zauważyć, że w Oslo jest co zwiedzać i tylko takie "pobieżne" zwiedzanie zajmie Ci cały dzień"

Co Pan poleca? Jakie miejsca w mieście oraz ewentualnie punkty widokowe? Szczególnie te drugie.

"Po zwiedzeniu Oslo warto pojechać koleją do Bergen. Trasa przebiega przez góry i jest piękna. Nie polecam jazdy samochodem bo jazda przez góry w zimie jest bardzo trudna, czasami pełno śnieżyc i lodu na krętych górskich drogach."

Tu mam zamiar zastosować się w 100%, to brzmi świetnie.

"W Bergen można zobaczyć centrum i najbardziej charakterystyczny jego punkt Bryggen oraz fajne oceanarium zwane Akvariet. Jest też muzeum jednego z największych norweskich kompozytorów czyli Edvarda Griega oraz dwie kolejki Floyen oraz Urliken. "

Lubię Griega ;] I również pytanie - jakieś punkty widokowe?

"Potem możesz udać się autobusem do Stavanger. Piękne miasteczko a niedaleko jest Lysefjord z dwoma atrakcjami Preikestolen i Kjeragbolten. "

I to mi polecano więc pewnie skorzystam. I to będzie koniec mojej podróży.

"Ale to wszystko jest do zwiedzania w lecie.... "

Dlaczego?
Będzie mniej czasu - zgoda. Będzie zimniej - rozumiem. Szybciej będzie ciemno - ok. A poza tym? Czy te atrakcje są zamykane? Czy coś stoi na przeszkodzi by dostać się do nich zimą wstając odpowiednio wcześnie? Coś tracą na uroku?

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedź,
S.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
LightningStorm napisał:
Panie Mirku,
Dziękuję za najbardziej wyczerpującą dotąd wypowiedź. Dodam, że plan Oslo - Bergen - Stavanger przewija się najczęściej wśród porad znajomych i finalnie się prawdopodobnie na taką trasę zdecyduję.

\"Niektórzy ludzie z piszących powyżej mają rację co do pory roku.\"

W żadnym wypadku nie neguję. Nie mam jednak wpływu na termin.

\"A jak obecnie dzień trwa 5 do 6 godzin i jest mróz to co zobaczysz?\"

Odpowiedź jest oczywista. Zobaczę mniej. Ale i tak ile się da. Proszę mi wierzyć, ze nawet to, będzie dla mnie sporym przeżyciem. Co do mrozu - od zawsze wolałem niższe temperatury więc choć za morsa się nie uważam - myślę, że podołam ;]

\" i najlepiej przywieźć sobie trochę jedzenia. \"

Taki mam zamiar. Pakiet jedzenia oraz napoi rozgrzewających będę miał ze sobą. Na miejscu co najwyżej będę próbował lokalnych ciekawostek lub uzupełniał zapasy.

\"Noclegi w miarę tanie możesz znaleźć. \"

W Oslo wytypowałem Ansker Hostel (nocleg po 8 osób w pokoju, za ok. 120zł za noc, to niewiele). Czy ma Pan propozycje odnośnie Bergen i Stavanger w tych okolicach cenowych?

\"Jeśli koniecznie chcesz w tym terminie, to wybierz pólnoc: Tromsø lub powyżej.\"

Polowanie na zorzę zostawiam sobie jako kolejne plany.

\"W przeciwieństwie do tego co mówili moi poprzednicy, chciałbym zauważyć, że w Oslo jest co zwiedzać i tylko takie \"pobieżne\" zwiedzanie zajmie Ci cały dzień\"

Co Pan poleca? Jakie miejsca w mieście oraz ewentualnie punkty widokowe? Szczególnie te drugie.

\"Po zwiedzeniu Oslo warto pojechać koleją do Bergen. Trasa przebiega przez góry i jest piękna. Nie polecam jazdy samochodem bo jazda przez góry w zimie jest bardzo trudna, czasami pełno śnieżyc i lodu na krętych górskich drogach.\"

Tu mam zamiar zastosować się w 100%, to brzmi świetnie.

\"W Bergen można zobaczyć centrum i najbardziej charakterystyczny jego punkt Bryggen oraz fajne oceanarium zwane Akvariet. Jest też muzeum jednego z największych norweskich kompozytorów czyli Edvarda Griega oraz dwie kolejki Floyen oraz Urliken. \"

Lubię Griega ;] I również pytanie - jakieś punkty widokowe?

\"Potem możesz udać się autobusem do Stavanger. Piękne miasteczko a niedaleko jest Lysefjord z dwoma atrakcjami Preikestolen i Kjeragbolten. \"

I to mi polecano więc pewnie skorzystam. I to będzie koniec mojej podróży.

\"Ale to wszystko jest do zwiedzania w lecie.... \"

Dlaczego?
Będzie mniej czasu - zgoda. Będzie zimniej - rozumiem. Szybciej będzie ciemno - ok. A poza tym? Czy te atrakcje są zamykane? Czy coś stoi na przeszkodzi by dostać się do nich zimą wstając odpowiednio wcześnie? Coś tracą na uroku?

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedź,
S.

-------
Choopie - czy wiesz,ze naruszasz elementarna zasadę efektywnosci : maksimum efektow przy minimum nakladów. Ty tę zasadę odwracasz...i bardzo dobrze ! Widać,ze opanowala Cie mlodziencza pasja,a ta nie podlega racjonalizacji. To tak jak z miłoscią....
Jedz ! Przyjezdzaj !!!.....zrobilem to kiedys w takiej samej sytuacji. Bylo to dziesiatki lat i sporo mln NOK temu...
Powodzenia! )))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
LightningStorm
(LightningStorm)
Wiking
Heh, dzięki, to motywujące. Faktycznie mniej obecnie działam logiką a bardziej emocjami. W dniu dzisiejszym zamawiam już bilety lotnicze. Wtedy klamka wreszcie zapadnie ;]
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
LightningStorm
(LightningStorm)
Wiking
Ale chwila, chwila. Przecież to tygodniowy wyjazd rekreacyjny póki co. Nie sądzę doprawdy by się zasiłkiem zakończył ;]
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Mirek Biłek
(mirecque)
Wiking
Panie Mirku

OK. Jak na pan, to na pan. Ja juz przywyklem do tego, ze w Norwegii mowi sie na "ty" a zwlaszcza na forum.

W Oslo do zwiedzania: Akershus, Opera, ratusz, park Vigelanda, skocznia Holmenkollen, szereg muzeow, na przyklad Munka, National Galeriet, Karl Johanns gate z obowiazkowym palace, widok z gory Ekeberg.
Jak Pan bedzie w Oslo, to prosze puscic mi sygnal na numer +47 45252601 albo +48 795430750. Jak bede mial czas, to Pana obwioze po tych miejscach autem.
Z reszta moze Pan dzwonic do mnie na polski numer podany wyzej nawet dzis bo ja nie place roamingu - mam taka oferte z T-mobile. Oczywiscie nie musze przypominac, ze osoba bedaca w Polsce, dzwoniaca z polskiego numeru na polski numer takze nie placi roamingu, chociaz wilu ludzi tak uwaza.

W Bergen dwa punty widokowe i kolejki na nie Fløyen i Urliken. Na pierwsza gore jest kolej szynowa a na druga linowa.

Te atrakcje w zimie nie sa zamkniete, ale po pierwsze:
dzien w Norwegii na przelomie grudnia i stycznia trwa duzo krocej niz w Polsce
w Bergen i Stavanger przewaznie jest brzydko i pada deszcz, wiec trzeba pomyslec o dobrym, przeciwdeszczowym ubraniu. Chociaz pewnie ono malo da, poniewaz na zachodzie Norwegii wieja silne wiatry i czesto zmieniaja kierunek a wraz z nimi krople deszczu.
Zdecydowanie podczas deszczowej pogody wszystko traci urok.
Czasem jeszcze wystepuje mgla w okresie jesienno zimowym i nic nie widac.

Pozdrawiam

Mirek
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
LightningStorm
(LightningStorm)
Wiking
Ależ nie omieszkam nawet jeśli zakończy się średnio pomyślnie ;]

Obecnie etap jest taki, że bilety już zakupione. 30.01 wyjazd do Oslo, 7.02 powrót z Bergen. Czyli jednak owe 7 dni (ósmego nie liczę bo wracam rano) muszę rozdzielić pomiędzy te dwa miasta i okolice. Odpuściłem Stavanger by mnie koszta i podróże nie zjadły.

Teraz muszę:
1) Rozplanować stosunek dni w Oslo do Bergen
2) Znaleźć nocleg w Bergen
3) Wytypować rzeczy konieczne do obejrzenia w czasie

Analizuję prognozę pogody i jeśli takie temperatury mają się utrzymać to jakieś polarne ciuchy zupełnie zbędne. Faktycznie, lepiej się na deszcz przygotować niż mrozy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Kolego! Jestes sympatyczny i z pasją...ale,wybacz, juz przestan obnosic sie z tym banalnym przewozem swego korpusu z punktu A do punktu B. Do tego samolotem i koleja. Takie "podroze" to Polacy odbywaja tu kilka razy w miesiacu.
Robisz z kilkudniowego turystycznego wyskoku wyprawe na miare Roalda Amundsena (taki slynny Norweg) na bieguny Ziemii. Badz mezczyzna.Powodzenia
ps. Pilna wiadomosc z ostatnich..kilku tysiecy lat : w Bergen NIGDY nie ma zimy!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
LightningStorm
(LightningStorm)
Wiking
Haha, nie no, jeśli gdziekolwiek tak zabrzmiałem - oświadczam, że to ostatnie jak chciałbym zabrzmieć. Serio.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
LightningStorm
(LightningStorm)
Wiking
No ładnie. Więc ewidentnie serwis www.twojapogoda.pl wprowadza mnie w błąd. Wskazuje mi dziś -8 i tendencje coraz wyższych temperatur. W sumie nie powinno mnie to dziwić, równie źle przewidują pogodę w Polsce.

Macie jakiś sprawdzony norweski serwis pogodowy godny polecenia?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
Smialo chlopaku przyjezdzaj...naucz sie takich slow jak ved, bjørk, gran, lighter.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok