Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Renta po mezu . - Norwegia

1 Post
karolina55 Wald
(karolina55)
Wiking
Witam !
Mam pytanie czy ktos z was wie jak to jest z niepracujaca zona ktora opiekuje sie niepelnosprawnym mezem .Chodzi mnie o sprawe renty w przypadku smierci meza .
Czy otrzymam ja po jego smierci czy tez nie .Musza zaznaczyc ze jego niepelnosprawnosc nie pozwala mi na podjecie jakiejkolwiek pracy .Musze dzien i noc pomagac mu we wszelkich czynnosciach .Pytam gdyz nie chcialabym zostac na lodzie w przypadku jego smierci Nie zycze mu smierci ale biorac pod uwage iz mial juz 5x zawal nigdy nie wiadomo co moze stac.
pozdrawiam
Karolina
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Renta wdowia (norw. gjenlevendepensjon) zapewnia dochód małżonkowi lub małżonce osoby zmarłej.

Aby mieć prawo do renty wdowiej, osoba zmarła musiała być członkiem norweskiego systemu ubezpieczeń (folketrygden) minimum 3 lata przed śmiercią. Oprócz tego należy spełnić jeden z poniższych warunków:

związek osoby zmarłej i wnioskującej trwał minimum 5 lat przed śmiercią,

osoba zmarła i wnioskująca o rentę mieli wspólne dzieci,

wnioskujący opiekuje się dzieckiem zmarłego z poprzedniego związku a małżeństwo/konkubinat z osobą zmarłą i opieka trwała minimum 5 lat,

Więcej informacji znajdziesz na:

www.mojanorwegia.pl/zasilek-chorobowy-aa...ilek-posmiertny.html
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok