Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

ROLNICTWO - Norwegia

18 Postów

(barlog696)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów

chciałbym założyć nowy temat, ale ogolnie nie wiem w jakiej kategori,
dotyczy to rolnictwa, niestety nic tu nie znalazłem na ten temat, albo źle szukam.....

chodzi mi o to czy ktoś już w Norwegii z polaków podejmował się sam rolnictwa, uprawy warzyw, owoców, hodowla zwierząt na mięso, mleko itp.
czy są tu jakieś dotacje z komuny na sprzęt lub rozwinięcie takowej działalności, oczywiście mając juz własną ziemię.

prosze o komentarze i uwagi oraz liniki lub rozwinięcie tego tematu.

Dziękuję i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Chcesz się zająć rolnictwem w skandynawi , to jedż na Wyspy Owcze. Na tej wyspie gdzie jest lotnisko są wolne tereny rolne do wzięcia , z tego co słyszalem to za darmo. Żyzna wulkaniczna gleba (oczywiście tam gdzie jest gleba ,a nie sama skała). Warzywa i owoce są tam z oczywistych względów drogie. Jedyna wada , to ryzyko przymrozków. Choć to ryzyko jest bez porównania mniejsze niż na Grenlandi czy Syberi. Sam bym w to wszedł , ale trzeba włożyć parę groszy. A akurat niemam. Ale jak masz to możesz rozważyć. W Norwegi rolnictwo nie jest takie proste, bo to kraj komunistyczny, albo jesteś wielkim producentem dla wielkich monopolistycznych odbiorców, albo należysz do spółdzielni i sprzedajesz towar w pawilonie spółdzielni. A na takich W.Owczych to normalnie możesz przywieżć towar na targ, a najlepiej jeszcze choć nieco przetworzony, np. głupie ziemniaki to tam prowadzi się głównie w wekach bo jest okropnie wysoka wilgotność i szybko gniją na zwałce.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
barlog696 napisał:
Witam wszystkich forumowiczów

chciałbym założyć nowy temat, ale ogolnie nie wiem w jakiej kategori,
dotyczy to rolnictwa, niestety nic tu nie znalazłem na ten temat, albo źle szukam.....

chodzi mi o to czy ktoś już w Norwegii z polaków podejmował się sam rolnictwa, uprawy warzyw, owoców, hodowla zwierząt na mięso, mleko itp.
czy są tu jakieś dotacje z komuny na sprzęt lub rozwinięcie takowej działalności, oczywiście mając juz własną ziemię.

prosze o komentarze i uwagi oraz liniki lub rozwinięcie tego tematu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Po pierwsze, widze,ze nie orientujesz sie jakie sa ceny ziemi w Norwegii. Po drugie, nie wiesz jak wyglada gospodarka rolna w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(barlog696)
Wiking
..po pierwsze mam juz ziemię i tak jak napisałem we wczesniejszym poście " uprawa na własnej ziemi " i wiem jakie są ceny ... bo nie dawno zakupiłem 100hektarów takowej...

i jak narazie jest tylko na nich trawa, która koszona jest i zawijana w kule dla zwierząt...... wiec proszę bez taki że nie wiem ile co kosztuje ...
poprostu sie zastanawiam w co wejsć co uprawiać lub jak to wykorzystać i rozwinąć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(barlog696)
Wiking
.. i jeszcze zapomniałem dopisac jęsli ty sie tak orjentujesz to prosze podam ci nawet w której strefie klimatycznej części norwegi mam tą ziemię...

ZONE 7B

więc co nieco wiem na ten temat ... i orientuje sie jakie są uprawy w regionie ....

więc zamiast odrazu krytykowac i pisać co wiem a czego nie wiem zadaj mi pytanie a nie z góry zakładasz że jestem zielony w temacie.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
barlog696 napisał:
.. i jeszcze zapomniałem dopisac jęsli ty sie tak orjentujesz to prosze podam ci nawet w której strefie klimatycznej części norwegi mam tą ziemię...

ZONE 7B

więc co nieco wiem na ten temat ... i orientuje sie jakie są uprawy w regionie ....

więc zamiast odrazu krytykowac i pisać co wiem a czego nie wiem zadaj mi pytanie a nie z góry zakładasz że jestem zielony w temacie.....

Zostaje Ci jedynie uprawa w szklarniach. Srednie temperatury za niskie. Pzostaje to co rosnie u innych.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Karol.Ky napisał:
barlog696 napisał:

ZONE 7B

Zostaje Ci jedynie uprawa w szklarniach. Srednie temperatury za niskie. Pzostaje to co rosnie u innych.

Sprawdz roslinki, roslinki stery 7B. Czyli niby to co moze rosnac w Polsce w wojewodztwie zachodniopomorskim. Wez tez pod uwage dlugosc dnia i nocy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Kawa norweska podobno najlepsza na świecie, nawet artykuły tu ostanio był, więc może plantacja kawy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
szparagi nie potrzebuja slonca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów