Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Norwegia-język, nauka, studia, weterynaria. - Norwegia

Czytali temat:
Iwona Komorowska Edward Kołodziejski OlaZ1990 rees (4156 niezalogowanych)
6 Postów

(Litai)
Wiking

Cześć, jestem jeszcze młoda, ale pół życia już sobie zaplanowałam Ale od pewnego czasu jedno nie daje mi spokoju. Za dwa lata kończę dopiero gimnazjum, tak wiem Mam zamiar iść na biol-chem może dwujęzyczny żeby chociaż coś umieć. Chcę studiować weterynarię, a następnie wyjechać do NO problem w tym, że nie wiem czy powinnam tutaj studiować czy w Norwegii i jak będzie z językiem.
P.S polecacie jakieś książki do nauki norweskiego żebym w domu mogła otworzyć i coś z tego zrozumieć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Przed toba jeszcze ok 10 lat nauki. Skad wiesz,ze po tym czasie w Norwegii dalej bedzie dobrze?
Jak chcesz byc weterynarzem w Norwegii to wydaje mi sie,ze lepiej studiowac ten kierunek w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
spędzaj jak najwięcej czasu z psami pod blokiem
aby poznać ich duszę
a może uda się i język
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Litai napisał:

Cześć, jestem jeszcze młoda, ale pół życia już sobie zaplanowałam Ale od pewnego czasu jedno nie daje mi spokoju. Za dwa lata kończę dopiero gimnazjum, tak wiem Mam zamiar iść na biol-chem może dwujęzyczny żeby chociaż coś umieć. Chcę studiować weterynarię, a następnie wyjechać do NO problem w tym, że nie wiem czy powinnam tutaj studiować czy w Norwegii i jak będzie z językiem.
P.S polecacie jakieś książki do nauki norweskiego żebym w domu mogła otworzyć i coś z tego zrozumieć?

Weterynarzy w Norwegii raczej nie brakuje, wiec pomysl twoj jest taki sobie. Norwedzy super sceptyczni do weterynarzy obcokrajowcow. Jezeli chcesz pracowac w Norwegii to lepiej zostan lekarzem. Tak jak Norwedzy unikaja weterynarzy obcokrajowcow, to akurat nie maja takich zastrzezen do lekarzy obcokrajowcow. No i latwiej znalesc prace jako lekarz czy pielegniarka niz weterynarz, ktorych jest tutaj jak tych przyslowiowych psow.

Podsumowujac - jako weterynarz obcokrajowiec bedziesz miala duze problemy z przebiciem sie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(Litai)
Wiking
Jeszcze kilka lat zostało, także zawsze sytuacja może się zmienić, ale nawet gdybym chciała to lepiej abym tutaj studiowała i uczyła się języka czy tam wyjechać i studiować?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
W chwili trzeba spelnic kilka wymagan: 12 tys euro na koncie na kazdy rok studiow, jezyk norweski i angielski biegle. Samordnaoptakk.no wszystko dobrze opisuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(Litai)
Wiking
a gdybym załóżmy tutaj skończyła studia i znała język?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Szczerze to nei wiem jak wyglada autoryzacja zawodu veta w Norwegii. Tego nigdy nei zglebialem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(Litai)
Wiking
A Twoim zdaniem jako tako jest to możliwe? Bo szukałam kiedyś podobnych forum i podobno jakiś polski wet jest, ale nie mam pewności gdzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Szansa zawsze jest, ale rynek jest dosc mocno nasycony, a ceny u vetow nieziemskie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok