Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Mienie przesiedleńcze, sprowadzenie majątku z PL - Norwegia

Czytali temat:
Radosław Rutkowski Krzysztof Markowski Wieslaw Socha wizek pitu222 Viesta (5756 niezalogowanych)
10 Postów
Piotrek ski
(SudViking)
Wiking
Witam wszystkich serdecznie,

jestem tutaj nowym użytkownikiem, gdyż jestem w trakcie rozważań na temat emigracji do Norwegii.

Mam kilka pytań, które chciałbym zadać wprost, gdyż bałagan w tematach na forum utrudnia precyzyjne odszukanie interesujących mnie wątków.

Czy ktoś ma doświadczenie ze sprowadzaniem do Norwegii swojego dobytku z Polski?

Czy istnieją podobne do Polskich, zasady dot. sprowadzenia pojazdu jako mienia przesiedleńczego tj. bez płacenia cła?

Czy trzeba płacić cło od sprzętu AGD, mebli itp?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Piotrek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
my zglosilismy mienie przesiedlencze sprowadzajac wiekszosc rzeczy i nic nie placilismy. Zajela sie tym firma swiadczaca uslugi transportowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
GRZEGORZ SOBÓR
(omegags)
Początkujący
Aga mam pytanko jeżeli jadę do NO z mieniem w celu stałego pobytu nie będzie problemu na toll jeżeli nie mam jeszcze meldunku ani nadanego numeru
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Piotrek ski
(SudViking)
Wiking
Dziękuję za oodpowiedź.

A jak ma się sprawa w kwestii samochodu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
GRZEGORZ SOBÓR
(omegags)
Początkujący
kolego z tego co wiem to samochód jest do oclenia normalnie i nie podlega pod mienie przesiedleńcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
GRZEGORZ SOBÓR
(omegags)
Początkujący
moja żona jest obecnie w NO i była w toll wczoraj pytać o wjazd autem i jakie są opłaty odpowiedź była taka
auto to mercedes ML320 rok 2000 warty w PL około 40.000Kr naliczono około 60.000Kr opłat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Piotrek ski
(SudViking)
Wiking
Ok, dzięki.

Tak tez podejrzewałem.

Ma Pan może jakieś info na temat opłat celnych?

Prawdopodonie i tak zdecyduję się na sprowadzenie samochodu, gdyż po przewertowniu kilku stron z używanymi wozami widać, że ceny aut w Norwegii są zaporowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
anna js
(annajs)
Początkujący
SudViking napisał:
Ok, dzięki.

Tak tez podejrzewałem.
Ma Pan może jakieś info na temat opłat celnych?
Prawdopodonie i tak zdecyduję się na sprowadzenie samochodu, gdyż po przewertowniu kilku stron z używanymi wozami widać, że ceny aut w Norwegii są zaporowe.

Oczywiscie,ze to ty zdecydujesz czy sprowadzisz samochod do Norwegii ,ale po oplaceniu cla ,samochod bedzie mial wyzsza wartosc niz samochody w Norwegii...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Piotrek ski
(SudViking)
Wiking
Zapewne,

jednak w sytuacji gdy już posiadam w miarę nowy samochód, jego sprzedaż w Polsce się nie opłaca.

Mimo tych ceł i innych opłat powinnio się bardziej opłacać niż kupno podobnego w Norwegii.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
SudViking napisał:
Zapewne,

jednak w sytuacji gdy już posiadam w miarę nowy samochód, jego sprzedaż w Polsce się nie opłaca.

Mimo tych ceł i innych opłat powinnio się bardziej opłacać niż kupno podobnego w Norwegii.

Pozdrawiam

Sprawdz sobie ile to wyniesie:

www.toll.no/no/bil-og-bat/import-av-bil/...-import-av-kjoretoy/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok