Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

przejscie na wczesniejsza emeryture w norwegi! - Norwegia

Czytali temat:
renata gustavsen halina manka zbigniew moltkau grzegorz zawadzki rasto dolix WALDEMAR ZEBROWSKI MaReK GóRnIaK Michał Laska Aga G ChrisK noregg Jagoda Wolicka Jasio Y Jerzy1957 (8142 niezalogowanych)
1 Post
wojciech zelek
(biedny)
Wiking
przepracowalem w norwegi 8 lat,skonczylem 64 lata i w chwili obecnej firma w ktorej pracowalem upadla"oglosila upadlosc"czy jest mozliwosc przejscia na wczesniejsza emeryture gdyz znalezienie pracy w moim wieku ze slaba znajomoscia jena zyka graniczy z cudem!co doradzicie by zrobic w mojej sytuacji.!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Dupek Stary
(Kolega)
Stały Bywalec
Czy Twoja firma miala umowe o AFP? jezeli miala to jest male otwarcie na emeryture....ale bedzie to mala emerytura...
66% z brutta rocznego zarobku podzielone przez 40 i pomnozone przez 8 bo tyle lat miales przepracowane....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Dupek Stary
(Kolega)
Stały Bywalec
Zeby otrzymac pelna emeryture trzeba w No przepracowac 40 lat w prywatnej firmie a w panstwowej 30 lat.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
Kolega napisał:
Czy Twoja firma miala umowe o AFP? jezeli miala to jest male otwarcie na emeryture....ale bedzie to mala emerytura...
66% z brutta rocznego zarobku podzielone przez 40 i pomnozone przez 8 bo tyle lat miales przepracowane....

Wątpliwe to co piszesz.
Ponieważ w Norwegi od 2010 roku został zniesiony próg emerytalny 67lat.
I dopiero po osiągnięciu wieku 67-lat można myśleć o wcześniejszej emeryturze.
Co prawda nie dotyczy to wszystkich zawodów fizycznych, niemniej jest to już standard.
Wszystko zależy gdzie gość pracował i jakie ma współczynniki obliczeniowe Indywidualne.
Takie wyliczenie każdy może sobie sprawdzić na stronie NAV w odpowiedniej zakładce jak się zaloguje .

Na razie jednak, powinien i tak wykorzystać do końca przysługujący mu okres Dagpenger 104 tygodnie.
Inaczej się raczej nie da .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Dupek Stary
(Kolega)
Stały Bywalec
w No mozna przejsc na emeryture w wieku 62 , 65, i 67 lat......wszystko to jest zalezne od czy pracodawca ma umowe o AFP i rozne tam særavtaler...Broom odsylam Ciebie do ksiazki Haralda Engelstad "Pensjonsboka"
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
Kolega napisał:
w No mozna przejsc na emeryture w wieku 62 , 65, i 67 lat......wszystko to jest zalezne od czy pracodawca ma umowe o AFP i rozne tam særavtaler...Broom odsylam Ciebie do ksiazki Haralda Engelstad "Pensjonsboka"
Ja natomiast proponuję tobie prostszy sposób.
Zarejestruj się na stronie NAV, ewentualnie zaloguj, jak posiadasz Kody do banku internetowego.
Tam w swojej indywidualnej karcie >Din pensjon< dowiesz się tego w jakim czasie możesz przejść na emeryturę podstawową, a w jakim na specjalną . I wcale nie trzeba należeć do żadnych związków ani innych organizacji poza podstawową państwową opieką zdrowotną.

Naprawdę zapraszam do zapoznania się Indywidualnymi Danymi na temat emerytury jaka Nas Może czekać w przyszłości.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Dupek Stary
(Kolega)
Stały Bywalec
ja ide na emeryture w tym roku w wieku 65 lat i emerytura bedzie wyplacana przez SPK ...... mam pelna emeryture przepracowane 32 lata.... a AFP to nie zwiazki zawodowe....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
czy mógłby pan Kolego trochę rozjaśnić z tym AFP skoro już prawie emeryt ?? mnie do emerytury daleko ale w firmie coś tam słychać ...AFP .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Andre ved mark napisał:
czy mógłby pan Kolego trochę rozjaśnić z tym AFP skoro już prawie emeryt ?? mnie do emerytury daleko ale w firmie coś tam słychać ...AFP .

No mi 40 lat ale lepiej wiedzieć na zaś
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
PJo napisał:
Andre ved mark napisał:

No mi 40 lat ale lepiej wiedzieć na zaś

o jak ktoś może to niech napisze, szukać jeszcze nie szukałem, też "chwile" jeszcze do emerytury zostało. Nie tak daleko jak koledze 40 lat, ale już ostanie 39
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok