Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(ankaper)
Wiking
Hilton czy masz limit pobierania danych w tym bezprzewodowym internecie? Wyczytałam na ich stronie że mogą ograniczyc prędkośc przesyłania danych. Wiesz coś więcej o tym?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Dzis jeszcze nic nie wiem od nich. Zamówiłam całodobowy. Dla mnie wazne jest ze moge korzystac bez dodatkowych opłat w całej Skandynawii. Dowiem sie jak jest z limitem pobierania. Moj znajomy ma ten internet w pracy i mi polecił. Poza tym oni nie wymagaja zaswiadczen, papierków i 10cio letniego pobytu w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
internet z Icenet.no jest troche inna technologia niż chesss netcom, telenor (tutaj opiera sie ona o technologie GSM) a ICENET działa na na częstotliwości 450Mhz i jest stabilniejszy niż GSM ale to cały czas radiówka i cudów nie ma co oczekiwać. Pozostaje kwestia zasięgu na stronie
www.ice.no/private/Dekning.aspx
możesz sprawdzić pokrycie jest to raczej teoretyczne bo kumpla nie działa a według mapy powinno.
Jakby co możesz dokupić antene zewnętrzną do tego 700nok, cena to 3 m-ce gratis a potem 299nok miesięcznie przez 12m-cy limit jest 10GB.
jest to oferta dla tych co chcą korzystać cały czas z internetu. no i można to zabrać do szwecji albo danii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zuzu napisał:
internet z Icenet.no jest troche inna technologia niż chesss netcom, telenor (tutaj opiera sie ona o technologie GSM) a ICENET działa na na częstotliwości 450Mhz i jest stabilniejszy niż GSM ale to cały czas radiówka i cudów nie ma co oczekiwać. Pozostaje kwestia zasięgu na stronie
www.ice.no/private/Dekning.aspx
możesz sprawdzić pokrycie jest to raczej teoretyczne bo kumpla nie działa a według mapy powinno.
Jakby co możesz dokupić antene zewnętrzną do tego 700nok, cena to 3 m-ce gratis a potem 299nok miesięcznie przez 12m-cy limit jest 10GB.
jest to oferta dla tych co chcą korzystać cały czas z internetu. no i można to zabrać do szwecji albo danii

A co to są te cudy internetowe? Bo ja uwazam ze jest to internet w porządku, dzieci moga grac w gierki, oglądac bajki i filmy z netu, strony otwieraja sie szybko. Poza tym, z netcom lub telenor sprawdzaja cie i jesli nie widniejesz na skatteliste, a teraz dostepna jest z 2008 roku dopiero, to nic nie kupisz. W 2008 roku ja nie pracowałam w Noirwegii, mimo ze tu byłam od sierpnia. Ale dla nich nie istniałam i zaproponowali mi wpłącenie zaliczki 2500 koron .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Co do "cudów" Nie będę się rozpisywał bo i tak nikt mnie nie zrozumie. Chodzi o duży ping 100-200ms i gubienie pakietów. klasyczne wady radiówki. Oczywiście dla zwykłych śmiertelników jest to nieistotne.
Jak ktoś gra w gry sieciowe FPS to wie o czym pisze dla reszty temat bez znaczenia ot i co.
Zaleta jest to że możesz to zabrać zawsze ze sobą. Wadą np. to że przez 1,5h nie miałem net-u dziś(sporadycznie wywala)
teoretycznie prędkość jest download 3.1Mbits/s upload 1.8Mbits/s a praktycznie (na max zasięgu) 1-2.5Mbits/s i 0.5Mbit/s więc całkiem przyzwoicie. po przekroczeniu limitu 10GB 0.2Mbits/s i 0.5Mbits/s (jak ktoś dużo ściąga to polecam program NetMeter pokazuje na bieżąco ile danych ściągaliśmy w danym m-c)

Kwestia tylko czy podłączysz jedna urządzenie czy więcej do internetu? jak jedno to wybierz modem pod usb, jak więcej to router 4xLAN + 4xWLAN (za router trzeba dopłacić 300nok)
całkiem fajną promocje teraz mają 3m-ce za free i potem 299nok za taryfę 24/7
Co do netcom telenor to moi znajomi mieli problemy z podpisaniem umowy bo taka polityka firmy i tyle. Rozmawiałem z jednym sprzedawcą który twierdził że masę obcokrajowców (w większości Polacy) brało urządzenie i znikało po dwóch trzech miesiącach z Norwegii i nie płaciło rachunków,a umowa na rok podpisana jedni pewnie musieli zjechać do kraju a inni po prostu olewali płacenie jak im się udało gdzieś net radiowy za free "pożyczyć" i w końcu firmy wprowadziły takie restrykcje.
Ja zanim miałem(ICENET) internet musiałem 3 razy iść do sklepu i z lekka obawą podpisali ze mną umowę, pomimo tego że miałem pesonnumer konto w noreskim banku, zaświadczenie o zameldowaniu ze skatt kontrakt na stałe i jeszcze trzy ostatnie lonnsslipp.(też nie było łatwo Jest opcja zapłacenia za cały rok z góry to w razie problemów z podpisaniem umowy powinno pomóż w ostateczności. jak czegoś nie wiesz to pisz może będę mógł pomóc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zuzu napisał:
Co do "cudów" Nie będę się rozpisywał bo i tak nikt mnie nie zrozumie. Chodzi o duży ping 100-200ms i gubienie pakietów. klasyczne wady radiówki. Oczywiście dla zwykłych śmiertelników jest to nieistotne.
Jak ktoś gra w gry sieciowe FPS to wie o czym pisze dla reszty temat bez znaczenia ot i co.
Zaleta jest to że możesz to zabrać zawsze ze sobą. Wadą np. to że przez 1,5h nie miałem net-u dziś(sporadycznie wywala)
teoretycznie prędkość jest download 3.1Mbits/s upload 1.8Mbits/s a praktycznie (na max zasięgu) 1-2.5Mbits/s i 0.5Mbit/s więc całkiem przyzwoicie. po przekroczeniu limitu 10GB 0.2Mbits/s i 0.5Mbits/s (jak ktoś dużo ściąga to polecam program NetMeter pokazuje na bieżąco ile danych ściągaliśmy w danym m-c)

Kwestia tylko czy podłączysz jedna urządzenie czy więcej do internetu? jak jedno to wybierz modem pod usb, jak więcej to router 4xLAN + 4xWLAN (za router trzeba dopłacić 300nok)
całkiem fajną promocje teraz mają 3m-ce za free i potem 299nok za taryfę 24/7
Co do netcom telenor to moi znajomi mieli problemy z podpisaniem umowy bo taka polityka firmy i tyle. Rozmawiałem z jednym sprzedawcą który twierdził że masę obcokrajowców (w większości Polacy) brało urządzenie i znikało po dwóch trzech miesiącach z Norwegii i nie płaciło rachunków,a umowa na rok podpisana jedni pewnie musieli zjechać do kraju a inni po prostu olewali płacenie jak im się udało gdzieś net radiowy za free "pożyczyć" i w końcu firmy wprowadziły takie restrykcje.
Ja zanim miałem(ICENET) internet musiałem 3 razy iść do sklepu i z lekka obawą podpisali ze mną umowę, pomimo tego że miałem pesonnumer konto w noreskim banku, zaświadczenie o zameldowaniu ze skatt kontrakt na stałe i jeszcze trzy ostatnie lonnsslipp.(też nie było łatwo Jest opcja zapłacenia za cały rok z góry to w razie problemów z podpisaniem umowy powinno pomóż w ostateczności. jak czegoś nie wiesz to pisz może będę mógł pomóc.

Do mnie piszesz? Ja juz ten interenet mam i nie narzekam. Mam na usb. Jeli chodzi o program to jest opcja w menu, tam pokazuje ile danych sciągnieto. Icenet zamówiłam przez internet, zapłąciłam za modem korone i za przesyłke, po 3 dniach miałam juz modem w domu. I tak jak mowisz, jestem zwykłym smiertelnikiem i nie mam potrzeby trworzyc sieci domowej. Chciałabym jedynie kupic router, zeby syn mógł korzystac z netu na swoim komputerze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Andrew Wat
(andvat)
Początkujący
OKi a co z netem kablowym?

Chodzi mi o warunki
w Norway jestem od kilku m-cy
Umowa /niestety chwilowo na 6-mcy/, 3-payslipy, zameldowanie, d-nummer, konto w Norweskim banku
Problem jest taki, ze duzo wysylam /np do drukarni/

Jakies sugestie do ktorej firmy sie udac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
www.telepriser.no/portal/page/portal/tel...I&forbruk=medium
tutaj masz link do wyszukiwarki provider-ów. Co do firm to nic nie wiem jednak nie sadzę żeby była duża różnica pomiędzy większością ofert w tej samej klasie. Przede wszystkim czas na jaki ma zostać zawarta umowa i czy są limity ściągania trzeba sprawdzić. Jeśli dużo wysyłasz (podaj jakiej wielkości pakiety? w MB) to musisz zwracać uwagę na upload im większy tym lepszy. Upload 1Mbit/s to jakieś 5MB wysłane na minute.
Jak jesteś zameldowany to powinieneś mieć Personummer (chyba że D-nummer to to samo) jak zaczyna sie od daty urodzenia to jest ok. jednak każda firma ma swoja polityke i musisz dowiadywac sie osobiście co i jak.
Jak coś już podłączysz do domu to daj znać jak to działa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Andvat, to ze masz konto to nie jest istotne, wazne sa wpływy. Zeby wziąc np. telefon na abonament to musisz zarabiac minimum 10 tys. NOK. z netem jest tak samo. Potrzebne im twoje ostatnie dwa lonnsslipy, skattekort, i dokument tozsamosci (czyli karta bankowa ze zdjeciem). Ja sie w popierdółki nie lubie bawic, wiec zamówiłam ten icenet, jest tez mozliwosc przez kabel, wtedy kosztuje 300 koron. Teraz jest 3 miechy gratis. Ale sam musisz podjac decyzje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Nie wszyscy maja wypłatę co miesiąc , więc jak masz np. co dwa tygodnie to może nie wystarczyć że masz dwa lonnsslipy. A co do dokumentów i zarobków (10tyś. NOK to raczej każdy zarobi przy stałej pracy) każda firma ma swoją politykę i różne wymagania, a czasem u tego samego operatora tylko w innym sklepie można coś załatwić lub nie. Ceny od 250NOK do 1tyśNOK zależy czego szukasz ADSL, SHDSL VDSL, FIBER.
"jest tez mozliwosc przez kabel, wtedy kosztuje 300 koron." NIE w ICENET tam mają tylko radiówkę a kolego szuka czegoś na kabelku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok