Co do "cudów" Nie będę się rozpisywał bo i tak nikt mnie nie zrozumie. Chodzi o duży ping 100-200ms i gubienie pakietów. klasyczne wady radiówki. Oczywiście dla zwykłych śmiertelników

jest to nieistotne.
Jak ktoś gra w gry sieciowe FPS to wie o czym pisze dla reszty temat bez znaczenia ot i co.
Zaleta jest to że możesz to zabrać zawsze ze sobą. Wadą np. to że przez 1,5h nie miałem net-u dziś

(sporadycznie wywala)
teoretycznie prędkość jest download 3.1Mbits/s upload 1.8Mbits/s a praktycznie (na max zasięgu) 1-2.5Mbits/s i 0.5Mbit/s więc całkiem przyzwoicie. po przekroczeniu limitu 10GB 0.2Mbits/s i 0.5Mbits/s (jak ktoś dużo ściąga to polecam program NetMeter pokazuje na bieżąco ile danych ściągaliśmy w danym m-c)
Kwestia tylko czy podłączysz jedna urządzenie czy więcej do internetu? jak jedno to wybierz modem pod usb, jak więcej to router 4xLAN + 4xWLAN (za router trzeba dopłacić 300nok)
całkiem fajną promocje teraz mają 3m-ce za free i potem 299nok za taryfę 24/7
Co do netcom telenor to moi znajomi mieli problemy z podpisaniem umowy bo taka polityka firmy i tyle. Rozmawiałem z jednym sprzedawcą który twierdził że masę obcokrajowców (w większości Polacy

) brało urządzenie i znikało po dwóch trzech miesiącach z Norwegii i nie płaciło rachunków,a umowa na rok podpisana

jedni pewnie musieli zjechać do kraju a inni po prostu olewali płacenie jak im się udało gdzieś net radiowy za free "pożyczyć" i w końcu firmy wprowadziły takie restrykcje.
Ja zanim miałem(ICENET) internet musiałem 3 razy iść do sklepu i z lekka obawą podpisali ze mną umowę, pomimo tego że miałem pesonnumer konto w noreskim banku, zaświadczenie o zameldowaniu ze skatt kontrakt na stałe i jeszcze trzy ostatnie lonnsslipp.(też nie było łatwo

Jest opcja zapłacenia za cały rok z góry to w razie problemów z podpisaniem umowy powinno pomóż w ostateczności. jak czegoś nie wiesz to pisz może będę mógł pomóc.