Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

sposób na pająki - Norwegia

5 Postów
Wiking
Witam,
Mieszkam w domku parterowym i mam fajnie zagospodarowany pokój w piwnicy. Wszystko ładnie pięknie poza tym,że nawiedzają mnie naprawdę spore pająki. Ogólnie nie boję się pająków ale te okazy,które spotkałem były bardzo duże i chyba nikt nie chciałby dzielić pokoju z takimi niechcianymi lokatorami. Czy macie jakieś sposoby na pozbycie się tego dziadostwa? Jakieś preparaty, domowe sposoby lub porady? Proszę o pomoc.

Pozdro!
Mateusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
217 Postów
El Mundo
(Matiboy)
Stały Bywalec
pająki w Norwegii to normalka , najlepiej je zjadać , można zbierać do słoika , ogólnie nie są groźne... człowiek ich całkiem sporo podczas snu w życiu spożywa

Fani posiłków z robakami w roli głównej odpowiedzą "nie". Co więcej, wymienią całą listę zalet jedzenia niektórych owadów. Otóż insekty są najbogatszym źródłem protein (90 proc. w porównaniu z maksymalnie 70 proc. w wołowinie), dobrych tłuszczów nienasyconych oraz zdrowych węglowodanów.

Do spożywania robaków namawiają także naukowcy, podając argumenty dotyczące ekologii. Profesor Arnold van Huis z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii podkreśla, że owady są dużo lepszym posiłkiem niż np. wieprzowina, bo ich hodowla nie wiąże się z emisją tak sporej ilości dwutlenku węgla ani ze zużyciem wody jak jest w przypadku zwierząt.

Mieszkańcy krajów azjatyckich czy afrykańskich, którzy na co dzień zjadają owady, chwalą ich walory smakowe. Podobno wiele insektów smakuje jak płatki śniadaniowe. Pewnie dlatego nasze dzieci, zanim zorientujemy się, co mają w buzi, tak chętnie żują ruszające się zdobycze. To kultura zachodnia wpoiła nam obrzydzenie do posiłków składających się z robaków. I tak naprawdę problem z jedzeniem owadów nie jest natury zdrowotnej, lecz psychologicznej.

Co powiesz na talerz pełen zapiekanych mrówek lub gotowanych gąsienic? Wybór masz wielki, bo istnieje ponad 2000 gatunków jadalnych owadów. Czy jesteś gotowy na taką rewolucję w swojej kuchni? Rezygnujesz? W takim razie, pozostaje ci pochłanianie robaków podczas snu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kup od szmuglerów butelkę napoju z napisem "polska wódka"
w zależności od wielkości pomieszczenia wystarczy odkręcić butelkę
bądź rozlać do jednego, dwóch naczynek
pająki nie wytrzymają takiego odoru i pójdą gdzie indziej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Wiking
Może i nie są groźne ale wolałbym żeby nie pojawiały się notorycznie bo jak moja mama zauważy kiedyś takiego olbrzyma robiąc porządki to może się to źle skończyć- ona ma straszną arachnofobię. Wieć jeśli znacie jakieś sposoby proszę o pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Klompa napisał:
Może i nie są groźne ale wolałbym żeby nie pojawiały się notorycznie bo jak moja mama zauważy kiedyś takiego olbrzyma robiąc porządki to może się to źle skończyć- ona ma straszną arachnofobię. Wieć jeśli znacie jakieś sposoby proszę o pomoc.
Chyba jedynie gazeta lub kapiec dziala na 100%. Albo odkurzacz.
Muchozol nie dziala.
Podobno nie lubia soku z owocow cytrusowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Klompa napisał:
Jeżeli w danym Pomieszczeniu , znajdują się pająki , to jest to znak iż również znajduje się tam dla Nich Pożywienie .
---
Czyli Inne pasożyty , którymi się zazwyczaj żywią ...
---
Dlatego też powszechny jest "ZABOBON" , że zabicie pająka , przynosi pecha ...
---
A faktycznie , samo zabicie , eliminuje tyko naturalnego terminatora tychże Insektów .
---
I po jakimś czasie zamiast pająków , pojawiają się "INNE PRZYJEMNOŚCI " które nie mają już naturalnych wrogów ... !!! .
---
W przyrodzie Naturalnej , bez zbytniej Ingerencji człowieka , łańcuch pokarmowy sam sobie daje radę .
---
Może zacznij Szukać Faktycznej Przyczyny Pobytu tych Pająków ... .
---
Masz Internet i dostęp do Ogromnych Zasobów Wiedzy w tym temacie , a jednak zadajesz Dziecinne pytanie , jak przedszkolak , który jest dopiero ... pierwszy dzień w Przedszkolu ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok