Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Samochodem do Norwegii czy warto ?? - Norwegia

Czytali temat:
Maciej Burdyński NixMin (1072 niezalogowanych)
5 Postów

(j5555)
Wiking
Witam !
Wybieram sie do Norwegii (pracować) i mam pytanie czy warto do tego podobno pięknego kraju wybrać się samochodem (prom).Jakie sa ewentualne koszty ubezpieczenia przy dłuzszym pobycie,ceny ON i inne takie.Proszę o sugestie i odpowiedż na pytanie czy warto ?
Pozdrawiam Dariusz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Katarzyna Piecuch
(KatarzynaPiecuch)
Wiking
jesli wybierasz sie z PLANEM POBYTU NA STALE to oczywiscie sie nie oplaca, podatki i cla zabila Twoja chec pobytu tutaj. Najlepiej przyjechac, zaoszczedzic z dwa miechy do trzech i kupic tu jakies autko. Czesto gesto da sie dorwac jakis norweski pojazd za male pieniadze i w dobrym stanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Piotr Rumpel
(Rumpelstyckin)
Wiking
Nie wiem do jakiego miasta sie wybierasz. ja mieszkam w stavanger. Wiem ze podobnie jest w kristiansand czy bergen. i tu bez wlasnego auta jest totalna padaczka. Autobusy kursuja wprawdzie co 15 min(w okresie wakacji i swiat co 30 min) ale nie wszedzie dojedziesz. czasem od przystanku trzeba maszerowac dobre "pare metrow". Do glupiego sklepu trzeba czasami niezle poginac. Dramat. Tylko samochodem. Przez rok mozesz jezdzisz na pl rejestracjach. Ubezpieczenie masz takze z Polski. benzyna ok. 15 nok za litr na ta chwile. Z tym ze auto musi byc naprawde sprawne bo kazda glupia nawet usterka kosztuje tu bardzo duzo. ale jezeli mam radzic to uwazam ze nie masz sie nad czym zastanawiac. Tylko samochodem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(j5555)
Wiking
Dzięki za odpowiedż.Wstępne plany to Bergen.
Czyli trzeba popłynąc tam promem...
Może masz jakieś informacje (wszelkie) dotyczące takiej przeprawy ?
I jaka jest dalsza procedura tzn. jakie formalności żeby jezdzic tam dłużej ?
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
j5555 napisał:
I jaka jest dalsza procedura tzn. jakie formalności żeby jezdzic tam dłużej ?
Pozdrawiam.

jak dluzej?? do roku mozna... nie kombinuj na starcie w nowym kraju...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(j5555)
Wiking
Pytam tylko co trzeba formalnie (w urzedach) zrobic ,żeby legalnie dalej jezdzić lub przerejestrować autko ?
Jakie koszty ?
Czy warto ?
Mam 4 letni samochód i nie wiem czy go sprzedać w Polsce a tam kupić cos ?
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
292 Posty
Stały Bywalec
j5555 napisał:
Pytam tylko co trzeba formalnie (w urzedach) zrobic ,żeby legalnie dalej jezdzić lub przerejestrować autko ?
Jakie koszty ?
Czy warto ?
Pozdrawiam.

www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-19910620-0381.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
j5555 napisał:
Jakie koszty ?
Czy warto ?
Pozdrawiam.

Bez urazy, ale naprawiasz AGD, a juz chcesz sprzedawac sam? Mozesz jezdzic rok, wiec najpierw znajdz prace, a za rok bedziesz sie zastanawial.
W twoim zawodzie, to raczej nieosiagalne. Sam chyba nigdy w Norge nic nie naprawialem( AGD)
Kazdy kogo znam po prostu zostawia zepsute pod Elkjøp-em i kupuje nowe. Potem rodacy szabruja co lepsze modele i wioza do ojczyzny, gdzie tobie podobni doprowadzaja te szroty do uzytku.
W kraju bedziesz mial jeszcze pracy na lata.

www.sverrestv.no/index.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Axel 714
(Axel714)
Wiking
Poniżej kalkulator do wyliczenia cła na samochód sprowadzany do Norwegii.

http://www.toll.no/templates_TAD/RegistrationTax.aspx?id=79&epslanguage=no&step=1
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
138 Postów

(Margaret1975)
Stały Bywalec
Przyjedz autem. Potem jak Ci sie wszystko pouklada to....rzed uplywem roku wrocisz samochodem do PL i...,przylecisz do NO samolotem. Czas C i. Pokaze. Nie oplaca sie przerejestrowac auta. Bardzo wysokie clo. Pozdrawiam i powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok