Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

zwrot pieniedzy - Norwegia

8 Postów

(broda)
Wiking
Witam próbuje sie dowiedzieć czy jest możliwość zabrania wszystkich pieniędzy zapłaconych w norwegi czyli podatek ,z tego co słyszałem jest możliwość odzyskania 70 procent podatku który sie zapłaciło przez wszystkie lata pracy w norwegi,tylko wiąże sie to z rezygnacja z norweskiej emerytury i z utrata możliwości ponownej pracy w norwegi chyba ze zwróci sie zabrane pieniądze norwegi,czy ktos z państwa wie cos na ten temat gdzie ewentualnie można to załatwić w jakiej instytucji ,zdecydowałem sie na wyjazd z norwegi i więcej nie chce wracać do norwegi do pracy.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Wszystkie informacje na temat zwrotu podatku z Norwegii znajdziesz tutaj: www.mojanorwegia.pl/podatki
Zgłoś wpis
7 Postów
Krzysztof S
(DaNKriS)
Wiking
1 słysze ze 70% mozna odzyskac jak wyjezdzasz z kraju fajny mit jakis..... normalnie rozliczasz sie z podatku 10% ze jestes polak + jakies rozlakaowe itd, mieszkanie, koszta podrozy liczy w km ble ble ble i to na tyle + ich jakies wyliczenie bedzia ale 70% nie odzyskasz z tego co mi wiadomo. proponuje isc do skatte i sie dowiedziec niz wpadac w jakies bledne opinie ludzi na forum ;p
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
DaNKriS napisał:
1 słysze ze 70% mozna odzyskac jak wyjezdzasz z kraju fajny mit jakis..... normalnie rozliczasz sie z podatku 10% ze jestes polak + jakies rozlakaowe itd, mieszkanie, koszta podrozy liczy w km ble ble ble i to na tyle + ich jakies wyliczenie bedzia ale 70% nie odzyskasz z tego co mi wiadomo. proponuje isc do skatte i sie dowiedziec niz wpadac w jakies bledne opinie ludzi na forum ;p

Tak,tak słuchajcie nowych ludzi na forum i na zasadzie zyczeń co zapragniecie to sie spełni..
....zapewne jest 10% standardfredrag PLUS cała reszta totalna ignorancja a na forum wiadomosci odnosnie podatków multum wystarczy przeczytac a nie wypisywac bzdury i wprowadzac ludzi w błąd...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(broda)
Wiking
witam was nie mam zamiaru nikogo wprowadzać w błąd praktycznie co miesiąc zabierają mi od 10 d0 15 tysiecy korony z pensji zalezy czy sa nadgodziny jedyne co moge sobie odliczyć to auto pass i kilometry do pracy bo jestem kawalerem,wiec kwota jest niezla jesli policzy sie kilka lat spędzonych w norwegi zwrot maksymalny jaki dostaje jako kawaler to 9 tysiecy ze skate za rok,mam interes na oku w Polsce i nie chce isc w kredyty bankowe bo moze uda mi sie to załatwić za gotówkę z norwegi ,myślałem ze ktos z naszych rodaków kiedys cos takiego zalatwial i cos bedzie wiedzial w tym temacie. jak wcześniej napisałem jesli podobno sie zdeklaruje ze zeka sie wszystkich swiadczen z norwegi typu emerytura ,renta itd da rade wieksza czesc tych pieniedzy odzyskac bo bedac emerytem i zyjac np 15 lat oni więcej na ciebie wydadzą niz ten zwrot kasy .podobno nie mozna podjac ponownie pracy w norwegi ale to zrozumiale skoro zabiera sie podatek ktory sie im płaciło chyba ze oda sie te pieniądze z powrotem ,widze ze sensownie bedzie sie udac do podatkowego i tam pewnie dowiem sie czy jest taka mozliwosc,pisze o tym tutaj bo kilka lat do tylu czytalem wypowiedz osoby ktora byla prawnikiem i udzielala sie na forum odnosni norwegi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Monika Monika
(Octavia_pl)
Wiking
Ktos tu myli 10% odpis przyslugujacy w 2 pierwszych latach rozliczeniowych z podatkiem ktory potracany jest z wyplata i odkladany jest na emeryture....(7,8% od kwoty brutto)
Niestety nie mozna go wyciagnac.Norwegia nie stosuje takiej zasady jak np.Niemcy czy Anglia gdzie mozna caly wklad emerytalny wyciagnac jednak rezygnujac tym samym z norweskiej emerytury.Za to gdy bedziesz broda juz w wieku emerytalnym bedziesz mogl sie starac o norweska emeryture,musisz jednak wypracowac sobie na nia conajmniej 5 lat...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Ty rowniez sie mylisz
Minimalny okres skladkowy, to 3 lata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Monika Monika
(Octavia_pl)
Wiking
Dziekuje za sprostowanienie ma to jak 2 glowy....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(broda)
Wiking
pobierać norweska emeryturę można jak sie mieszka w norwegi i ma sie meldunek tutaj ,a nie w pl .w pl to najwyżej będziemy mieć dodatek do polskiej emerytury za prace poza granicami naszego kraju ,nie można pobierać kilku emerytur jednocześnie ,jesli będziecie chcieli pobierać norweska to musicie zrezygnować z innych ,wiec sami pomyślmy ile dostaniemy za te niby 5 lat pracy w norwegi minimum to co możemy dostać ,wiec teraz trzeba sie zastanowić czy to wystarczy na życie w norwegi będąc w wieku emerytalnym a na pewno wiem ze jesli jest sie na meldunku norweskim a mieszka sie poza granicami kraju tak jak to robia norwescy emeryci którzy okopują hiszpańskie miasteczka to płaca jeszcze raz podatek od emerytury tylko dlatego ze wydaja ja poza norwegia, skąd wiesz Octavia ze nie da rady tego zrobić ? znasz kogoś kto działał w tym kierunku ? a może masz namiary na jakieś przepisy prawne to chętnie bym poczytał bo bardzo mnie interesuje ten temat, jak rozmawiałem z facetem ze związków zawodowych norwegiem na temat emerytury u osob które pracowały tu na kontraktach z Polski czy zna kogoś lub słyszał ze pobiera norweska emeryturę to odpowiedział ze nie zna żadnego takiego przypadku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
broda napisał:
pobierać norweska emeryturę można jak sie mieszka w norwegi i ma sie meldunek tutaj ,a nie w pl .w pl to najwyżej będziemy mieć dodatek do polskiej emerytury za prace poza granicami naszego kraju ,nie można pobierać kilku emerytur jednocześnie ,jesli będziecie chcieli pobierać norweska to musicie zrezygnować z innych ,wiec sami pomyślmy ile dostaniemy za te niby 5 lat pracy w norwegi minimum to co możemy dostać ,wiec teraz trzeba sie zastanowić czy to wystarczy na życie w norwegi będąc w wieku emerytalnym a na pewno wiem ze jesli jest sie na meldunku norweskim a mieszka sie poza granicami kraju tak jak to robia norwescy emeryci którzy okopują hiszpańskie miasteczka to płaca jeszcze raz podatek od emerytury tylko dlatego ze wydaja ja poza norwegia, skąd wiesz Octavia ze nie da rady tego zrobić ? znasz kogoś kto działał w tym kierunku ? a może masz namiary na jakieś przepisy prawne to chętnie bym poczytał bo bardzo mnie interesuje ten temat, jak rozmawiałem z facetem ze związków zawodowych norwegiem na temat emerytury u osob które pracowały tu na kontraktach z Polski czy zna kogoś lub słyszał ze pobiera norweska emeryturę to odpowiedział ze nie zna żadnego takiego przypadku
pierdolisz..... wszystko sie sumuje a to kto wyplaca to zalezy od Ciebie i od Twojego miejsca pobytu. w chwili obecnej na przyklad mieszkasz w PL i masz ajkies grosze z NO - NAV robi transfer do PL ZUSu i zus wyplca to co z PL i to co z NO pomniejszone o oplate transferowa... nie jestem pewny ale podobno prawie 50% prowizji buehehhehe to samo z PL.. czy z NO do na przyklad alicante. siedzisz na plazy a kasa z NO i z PL splywa na konto ))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
broda napisał:

aa ja znam czlowieka, ktory mieszkal i pracowal kiedys w PL, obecnie mieszka w NO i po wielu latach pracy pobiera emeryture w NO i w PL
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok