Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Poligrafia w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Monika Papiorkowska martawa Beata Darek (5519 niezalogowanych)
5 Postów
Marcin Bońda
(Spikes)
Wiking
Witam.
Mam 35 lat i chciałbym wyjechać w celach zarobkowych do Norwegii. Nie ukrywam chęci pozostania w tym kraju na stałe. Moje doświadczenie zawodowe związane jest z poligrafią. Jestem drukarzem offsetowym.
Niestety w Polsce nie mogę wyszukać żadnej oferty pracy w Norwegii w tym kierunku.

Czy moglibyście cos poradzić? Może ktoś wie jakie są zarobki w tym fachu? Może znacie jakieś przydatne linki.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Spikes napisał:
Witam.
Mam 35 lat i chciałbym wyjechać w celach zarobkowych do Norwegii. Nie ukrywam chęci pozostania w tym kraju na stałe. Moje doświadczenie zawodowe związane jest z poligrafią. Jestem drukarzem offsetowym.
Niestety w Polsce nie mogę wyszukać żadnej oferty pracy w Norwegii w tym kierunku.

Czy moglibyście cos poradzić? Może ktoś wie jakie są zarobki w tym fachu? Może znacie jakieś przydatne linki.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

tu masz linka do strony z drukarniami w Norwegii/ druk offsetowy

www.yellowpages.pl/EuroPages/995c/_110k_...ruk%20offsetowy.html

wyslij tam swoje cv, po norwesku , lub po angielsku. Znajomosc jezyka to podstawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marcin Bońda
(Spikes)
Wiking
Dziękuję za odpowiedź.

Czy język angielski wystarczy czy jednak wynagany jest Norweski?

Jakie są zrobki w tej branży? Można gdzieś wyszukać taką informację?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marcin Bońda
(Spikes)
Wiking
Witam.

Tłumaczenia zrobione. Tłumacz przysięgły. Czy to wystarczy czy trzeba je gdzieś jeszcze potwierdzić?

Co z tym językiem? Angielski wystarczy czy musi być norweski. Mówię o pobycie a nie o tłumaczeniach bo te są po norwesku.

Jeśli chciałbym tam przyjechać i szukać pracy na miejscu to ile potrzebowałbym pieniędzy miesięcznie.

Można coś wynająć czy potrzebuję stałej pracy aby gdzieś zamieszkać? Domyślam się, że hotele są drogie ale są jeszcze hostele. Rezerwacja to nie problem. W końcu po co jest internet

Co do wyjazdu to jestem zdecydowany. Nie wiem czy dobrze myślę ale chciałbym dostać pracę, zobaczyć jak wygląda życie i dopiero później ściągnąć moją drugą połowę.

Myślę, że zacznę od Olslo bo chyba tam jest największa szansa na zatrudnienie. Czy się mylę?

I jeszcze jedna bardzo istotna sprawa. Jak jest z ubezpieczeniem zdrowotnym. Czy w Norwegii uznają ubezpieczenie z Polski?

Na koniec mam jeszcze jedno pytanie. Podajecie tu zarobki brutto czy netto? Przeczytałem, że np. sprzątając zarabia sie 130 koron na godzinę. I własnie nie wiem czy na rękę? Ze stawki brutto ilę procent należy odliczyć?

Z góry THX za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
lepiej norewski
15 000 k
no z rodzino odrazu to strach
z wynajeciem ciezko chyba ze zaklad pomoze
karta EKUZ WSKAZANA