Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Sklepy centra handlowe blosko granicy - Norwegia

Czytali temat:
Teresa Fularczyk krzysztof sipa Andrzej Maryniak wal sie Piotrek32Q Miro68 (2409 niezalogowanych)
16 Postów
koddi kodczak
(koddi)
Wiking
Witam...

Chciałbym kupić TV w szwecji aby nie musieć płacić abonamentu w norwegii...dlaczego bo TV potrzebny mi jest do konsoli i dvd....

Oczywiście przepisy przepisami ale wydaje mi się to dość głupie żeby płacić abonament nawet jeżeli używa się TV do np: laptopa, DVD, czy konsoli.

I tu moje pytanie, być może może wydawać się śmieszne ale lepiej wolę zapytać.....
Czy w szwecji panują takie same zasady jak w norwegii,? w przypadku kupna TV ze sklepu podajemy swoje dane by mogli nam naliczyć abonament? Czy też wchodzę do sklepu kupuję i to tyle.

A drugie pytanie czy znacie jakieś sklepy RTV lub centra handlowe stosunkowo blisko granicy norwesko-szwedzkiej ??? oprócz Nordby shoppingsenter ????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Płacisz abonament za posiadanie odbiornika tv.
Kup sobie używany na finn.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
koddi kodczak
(koddi)
Wiking
koddi napisał:

Czy w szwecji panują takie same zasady jak w norwegii,? w przypadku kupna TV ze sklepu podajemy swoje dane by mogli nam naliczyć abonament? Czy też wchodzę do sklepu kupuję i to tyle.

A jak ma się ta sprawa ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Wiktoria Rogosch
(czarnobiala)
Wiking
Kupujac odbiornik telewizyjny w Szwecji podajesz w sklepie swoje dane a sklep daje znac do Kiruna ze dany osobnik zakupil telewizor.Wtedy z Kiruna dostajesz pismo informujace cie ze wiedza o dokonanym przez ciebie zakupie i jednoczesnie dolaczaja formularz do wypelnienia od kiedy zaczynasz placic abonament.Mozesz go grzecznie wypelnic i odeslac im z powrotem i wtedy zaczynasz placic abonament.Mozesz pismo zlekcewazyc i nie zareagowac w ogole,poniewaz zakup odbiornika nie znaczy automatycznie ze kupiles go dla siebie.Mogles kupic go w prezencie dla kogos kto mieszka w Polsce.W Szwecji abonament placisz wtedy kiedy sa w stanie udowodnic ci ze posiadasz odbiornik w domu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
koddi kodczak
(koddi)
Wiking
natrafiłem na taki artykuł...

www.mojanorwegia.pl/telewizja_internet_t..._czy_nie_placic.html

pod sam koniec napisane jest....

""""Niezależnie od tego, czy oglądamy polska telewizję odbieraną przez satelitę czy norweską, jesteśmy zobowiązani uiścić abonament . Oczywiście możemy oglądać TV w Internecie przez komputer, np. na stronie www.itvp.pl, ale telewizja odbierana przez komputer to już zupełnie inna para kaloszy.""""

czy to oznacza że użytkowanie tv do odbioru telewizji internetowej obowiązują inne zasady ?? jeśli tak to jakie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok