Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

kask -obowiązkowy? - Norwegia

9 Postów
Beata Sz
(betika)
Wiking
Witam
Jestem w Norwegii od tygodnia, przywiozłam ze sobą rower. Zauważyłam,że tutaj wszyscy rowerzyści używają kasków. Czy w Norwegii jest to obowiązkowe czy po prostu sami z siebie tak dbają o bezpieczeństwo? Ewentualnie jakie kary grożą za brak kasku?
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
betika napisał:
Witam
Jestem w Norwegii od tygodnia, przywiozłam ze sobą rower. Zauważyłam,że tutaj wszyscy rowerzyści używają kasków. Czy w Norwegii jest to obowiązkowe czy po prostu sami z siebie tak dbają o bezpieczeństwo? Ewentualnie jakie kary grożą za brak kasku?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od okoliczności ...
Niemniej tutaj masz trochę wiadomości na ten temat , możesz wrzucić na translatora i żmudnie sobie interpretować , tłumacząc poszczególne zwroty , słowa , zdania .
Mnie się już nie chce .
---
www.tryggtrafikk.no/Hjelmen+reddet+livet+hans.b7C_wtnQ0_.ips
---
Jeżeli jeździsz bez kasku i nic się Tobie nie stanie / brak kolizji takiej siakiej czy owakiej / to Twoja sprawa .
Jednak podczas kolizji z kimkolwiek , lub czymkolwiek , żaden ubezpieczyciel nie da Tobie odszkodowania , a i pewnie Policja również będzie miała swoje do powiedzenia .
---
Osobiście jeżdżę do pracy od miesiąca rowerem i jak na razie , Policjant nawet nie pogroził w Moją stronę jak jechałem przez przejście , a stali grzecznie radiowozem na poboczu przy tymże przejściu .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Nasi Norwescy debile wkrotce pójdą w slady innych pojebanych skandynawow.

www.farogbarn.no/artman/publish/annenhve...k_av_sykkelhjelm.php

Popatrzcie na Amsterdam, tam nikt nie jezdzi w kasku a rowerow setki tysiecy.

W dziecinstwie nie mialem kasku, mialem natomiast rower wigry, a moi koledzy rowniez pelikany, flamingi i tylery. Kasku nie mial nikt z tej prostej przyczyny, ze ich niepotrzebowalismy.

Nie dajmy sie zwariowac marketingowcom.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...ja

jezdze bez

kasku,ale w czapce

z daszkiem...zloty srodek..?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
190 Postów
Angelika Mojak
(Angela22)
Stały Bywalec
A polecicie jakiś mały zgrabny kask?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
orime
(orime)
Początkujący
Idź do sklepu i przymierz, tak będzie najłatwiej. Zgrabny to nie jest typowa kategoria przy wyborze modelu, większość ludzi chce aby dobrze leżał na głowie, dobrze chronił, był aerodynamiczny lub chronił również szczenkę..... Ciężko będzie tu otrzymać pomoc w szukaniu pod kategorią "zgrabny". W sklepach internetowych bardzo duży wyhbór znajdziesz na stronie Fischer www.fischer-ebike.pl/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok