Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

emerytury - Norwegia

57 Postów

(Barbaros49)
Nowicjusz
Witam! Czy ktos cos wie o norweskiej emeryturze dla utenlandow.Interesuje mnie kiedy mozna juz ubiegac sie o te emeryture i co nalezy spelnic zeby ja dostac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
wystarczy mieć ukończone 67 lat
i 20 lat przepracowane w Noreg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Ten temat jest o wiele bardziej skomplikowany.
Do tego ciężko znaleźć potrzebne informacje.
Jednakże to co wiem;
-jakiekolwiek pieniądze nie wcześniej jak 67lat.
-będąc w PL trzeba złożyć odpowiedni wniosek w celu nie jako przypomnienia o swoim pobycie w NO.
- pieniądze będa wypłacone bez względu na ilość lat przepracowanych w NO.Po prostu nie przepadnie żaden rok,żadna korona,oczywiście wypłata norweskiej emerytury będzie w odpowiedniej wysokości w stosunku do przepracowanych lat w NO.
-emerytura norweska sumuje się z polską
-właściwie nie powinno się mówić <emerytura norweska> jako że prawie nikt z nas do takiej prawa nie zdobędzie (np warunkiem jest 40lat ZAMELDOWANIA na terenie NO) będzie to więc jedynie wypłata określonych sum co miesiąc,których wysokość będzie zależeć jedynie od Naszych wcześniejszych składek.Ale np nie będzie Nas dotyczyć tzw minimalna emerytura.
-ktoś już wyliczył,iż pracując tutaj około 5lat,zarabiając około 400 000NOK rocznie,tego norweskiego dodatku do polskiej emerytury będzie około 500zł miesiecznie.
Zaznaczam że są to wyliczenia z grubsza.

Temat jest dość skomplikowany,na pewno jest wielu którzy wiedzą "na pewno" ale oni gówno wiedzą,choćby z tego powodu że nikt jeszcze nie przerabiał tego w praktyce.

Szukając swego czasu info na ten temat,zeszperałem cały net i jest owszem cała masa masła maślanego w temacie,natomiast konkretów np
-ILE DOSTANĘ ZA 5 LAT W NOREGII DODATKOWEJ EMERYTURY Z GRUBSZA --nie ma.
Są oczywiście dostępne wyliczenia,z tabelkami,współczynnikami,punktami i całym tym szajzem-ale odpowiedz jest na to bardzo prosta-
-górnik nie musi umieć piec chleba...
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
balum napisał:

-właściwie nie powinno się mówić <emerytura norweska> jako że prawie nikt z nas do takiej prawa nie zdobędzie (np warunkiem jest 40lat ZAMELDOWANIA na terenie NO)

a właśnie, że 20
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Nie tak dawno było spotkanie starej emigracji tj z lat 80tych,która to właśnie usiłowała skłonić norweskiego ustawodawce do zmiany tego zapisu,jako że właśnie oni się nie załapią na owe 40 lat zameldowania w NO przed pójściem na emeryturę,i ich emerytury zostaną wyliczone jak nasze-z przepracowanych lat i składek,bez jakichś współczynników,bez innych,w każdym razie będą troche pokrzywdzeni.

Nie chce mi się szukać tego w necie ani innych info które przytoczyłem wyżej-jeśli ja to znalazłem ,to inni też mogą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
nie dyskutować
Den som ikke er medlem i trygden, får likevel alderspensjon dersom vedkommende har minst 20 års samlet botid, se § 3-5 åttende ledd. Til den som har mindre enn 20 års botid, ytes det
www.nav.no/rettskildene/lov/L19970228-19...2#L19970228-19_P19-2
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
W takim razie skąd się wzięło to 40?
Mniejsza z tym,lepsze 20 niż 40.

www.forumnorwegia.net/viewtopic.php?t=35...223824149bfebaeaa31e

emerytury.wieszjak.pl/emerytury-zagranic...ujac-w-Norwegii.html

W podanych linkach (pierwsze z brzegu z wujka Google) przewija się to 20 to 40lat.

Ale-

-uczestnictwa w systemie ubezpieczeniowym.

Warunkiem otrzymania emerytury podstawowej jest minimum 3-letni okres członkostwa (trygdetid) w Folketrygden, natomiast emeryturę tę w pełnym wymiarze otrzymają osoby, które były członkami Folketrygden przez minimum 40 lat (wyjątek - uchodźcy, którzy otrzymują pełny wymiar grunnpensjon niezależnie od długości członkostwa). Jeśli okres członkostwa w Folketrygden był krótszy, wymiar grunnpensjon zostanie odpowiednio zredukowany.
To też cytat z jednego z pierwszych linków.

Reasumując-
-do pełnej emerytury potrzeba,20 lat pobytu w NO i 40 lat uczestnictwa w Folketrygen.
Śmiem twierdzić że mało kto się załapie na taką kumulacje,a jak się załapie,to albo jest ciapaty,albo jego dzieci nie mówią już po polsku.

De facto,bardziej większość interesować będzie to samo co marynarza z pierwszego linka-ILE? ZA ILE LAT?

Może być niezła jazda za 25-30 lat,jak większość z Nas pociągnie swoje składki z NO, znając tutejszych,jak i pamiętając przykłady z wrzawą jaka się podnosi raz po raz w temacie rodzinnego dla polaków,dodatku na małe dziecko,a nawet bezrobocia dla polaków-
-to można być pewnym że za te kilkanaście lat zaczną tu media ujadać ile to kasy wysyłają do PL z czego żyją całe wioski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
różnica pomiędzy nami balum jest taka
że ja przytaczam oficjalną stronę NAV
a ty mondrości jakichś tam polaczków z "porządnych" forów
jeśli dla ciebie hafciarka wiarygodniejsza
to powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jeszcze zapodaj jakieś tam napisy z płotów
albo tłumaczenia pani Basi
dla której skrót AS znaczy aksjeselskap czyli jak w mordę dał to samo co po polskiemu spółka zoo
a nie polskie SA czyli spółka akcyjna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok