Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

pomocy - norweskie jednostki miary!!! - Norwegia

14 Posty
zuzia florek
(zuza88)
Wiking
witam bardzo serdecznie!!!
chcę upiec ciasto tylko nie mogę dojść tych jednostek miary, czy może mi ktoś pomóc, z góry dziękuję
na opakowaniu jest napisane:
1,5 dl vann
1 dl olje
czyli mam to rozumieć 1,5 ml wody(a może 1,5 szklanki wody) i szklanka oleju??? ale jakos mi to nie pasuje, cos za mało tej wody???
czy 1 dl to jest po naszemu 100ml???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
dl to decylitr to 1/10 litra czyli 100ml
Zgłoś wpis
Oceń wpis:18  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
zuza88 napisał:
chcę upiec ciasto tylko nie mogę dojść tych jednostek miary, czy może mi ktoś pomóc, z góry dziękuję
1,5 dl vann
1 dl olje
czyli mam to rozumieć 1,5 ml wody(a może 1,5 szklanki wody) i szklanka oleju??? ale jakos mi to nie pasuje, cos za mało tej wody???

To nie są "norweskie" jednostki miar. Norwegowie używają niektórych przedrostków wielokrotności i podwielokrotności jednostek miar, które nie są popularne w Polsce, ale zgodnie z Układem SI (międzynarodowym układem jednostek miar) zatem w Polsce również obowiązują.
http://katmat.pb.bialystok.pl/przedrostki.html
Odnośnie na prawdę "norweskich" jednostek miar, to zostały one zastąpione przez jednostki zgodne z Ukłądem SI. Przynajmniej teoretycznie powinny zostać zastąpione, ponieważ w języku potocznym są wciąż niestety używane. Przykładem jest mila norweska, odpowiadająca wielkości 10 km. Ponadto niektóre wyrażenia stosowane przez Norwegów są błędne, np. stosowanie samego przedrostka "kilo" w odniesieniu do wagi (kupiłem 12 kilo ziemniaków). Można się z tym spotkać nawet w oficjalnych artykułach. Nie jest głównym problemem używanie tego, bo każdy wie o co chodzi i w Polsce też tak czasem mówimy. Mimo to ludzie powinni przynajmniej orientować się w tym jaka jest jednostka wagi, a niestety tak nie jest. Spotkałem się dotąd dwukrotnie z opinią Norwegów, że jednostką wagi obowiązującą w Norwegii jest "kilo" (!). Nie wiedzieli jak to się ma do kilograma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Moroklumpen napisał:
zuza88 napisał:
1,5 dl vann
1 dl olje

Ponadto niektóre wyrażenia stosowane przez Norwegów są błędne, np. stosowanie samego przedrostka "kilo" w odniesieniu do wagi (kupiłem 12 kilo ziemniaków). Można się z tym spotkać nawet w oficjalnych artykułach.

Pierwsze słyszę żeby po Polsku jakiś Norweg mówił "kupiłem 12 kilo ziemniaków" a tym bardziej było to w jakiś gazetach lub czasopismach...

No i najważniejsze "miodek" to to, że dziewczyna chce po prostu ciasto upiec, a ty tu jakieś niepotrzebne wywody prowadzisz, zapisz się do klubu Cnotliwych Emerytowanych Bibliotekarek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
tzn
150 ml wodi i 100 ml oleju
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Joseph napisał:
No i najważniejsze "miodek" to to, że dziewczyna chce po prostu ciasto upiec, a ty tu jakieś niepotrzebne wywody prowadzisz, zapisz się do klubu Cnotliwych Emerytowanych Bibliotekarek. Przy okazji pieczenia ciasta dowie się czegoś nowego i ciekawego, bo ktoś znalazł chwilę czasu aby jej dać coś od siebie.
Próbujesz tylko się do czegoś przyczepić, bo nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Nie tobie decydować o tym co jest potrzebne a co nie, a jeżeli już to właśnie twój bezproduktywny tekst zasługuje bardziej na to stwierdzenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Moroklumpen napisał:
Joseph napisał:
No i najważniejsze "miodek" to to, że dziewczyna chce po prostu ciasto upiec, a ty tu jakieś niepotrzebne wywody prowadzisz, zapisz się do klubu Cnotliwych Emerytowanych Bibliotekarek. Przy okazji pieczenia ciasta dowie się czegoś nowego i ciekawego, bo ktoś znalazł chwilę czasu aby jej dać coś od siebie.
Próbujesz tylko się do czegoś przyczepić, bo nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Nie tobie decydować o tym co jest potrzebne a co nie, a jeżeli już to właśnie twój bezproduktywny tekst zasługuje bardziej na to stwierdzenie.

Ciebie tyczy sie to samo nie tobie o tym decydować...

Czy to jest forum polonistów i niuansów językowych? Ja sie czepiam (napisałem już dlaczego),na dodatek próbujesz błysnąć na siłę i się czepiasz tego jak ludzie mówią i wrzucasz to do "wora" z językiem pisanym...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Józek > ty masz jakies kłopoty?
ostatnio jestes wrecz nie do zniesienia......
chłopak dobrze chciał, bo pewnie jutro ta sama panna pytała by ile to jedna norweska mila ???
Ona taka niegramotna, wiec chłopaczyna chciał pomóc....
I tak trafiła dobrze, bo mogła trafic np: na....mnie : ))
ps: Wolałem twoje wczesniejsze wcielenia......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
zuzia florek
(zuza88)
Wiking
marianek73 napisał:
chłopak dobrze chciał, bo pewnie jutro ta sama panna pytała by ile to jedna norweska mila ???

co do jednostki miary, to chciałam się upewnić, żeby ciacho wyszło takie jak powinno
i oczywiście wyszło pyszniutkie, już połowa zjedzona mniam, mniam!!!

marianek73 co to w ogóle za słowo "niegramotna"??? hehehehe, a i fak faktem dobrze że ta "panna " nie trafiła na ciebie
pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
marianek73 napisał:

kłopotów nie mam bo niby jak? jak nie wiem co to kłopoty, ot wyebane na wsio.....

najważniejsze że ciasto się udało, oby teraz "panna" nie zakładała nowego tematu z dietą bo przytyło się jej ze dwa kilo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok