Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak zglosic Skade melding - Norwegia

202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
Witam

Mam pytanie...Otoz na parkingu wjechal we mnie norweg...i jeszcze twierdzi ze to moja wina jak ja jeszcze nie ruszylam z miejca, tyle co zdazylam kola wykrecic (spusic reczny i zapalic silnik z szykowaniem sie odjechania w tyl) bo to bylo na parkingu przy przedszkolu gdzie jeszcze nie ma "parkingu" z prawdziwego zdarzenia....ja parkowalam normalnie prosto a on w poprzek najechal mi na nadkole i czesciowo zderzak....zarzadalam pilicji, a policja powiedziala ze oni nie przyjezdzaja do takich kolizji....Klocilam sie z nim az biedny zadzwonil po tatusia i siedli na mnie obydwoje ze to moja wina....swiadkow nie bylo, oczewiscie pobiegli do przedszkola po nauczycielki, ale zadna nie chciala nic mowic,mowily ze nic nie widzialy....kazali mi wrecz podpisac skade melding ale ja niepodpisalam,zadali prawka ale ja nie dalam i wyjasnilam ze napisze swoja wersje i wysle do ubezpieczyciela...co ja mam zrobic, jak udowodnic ze nie byla to moja wina...narobilam zdjec, i czy wygram z norkiem?....Jeszcze tatus mowil ze trzeba caly zderzak wymienic w jego volvo jak bylo tam kilka rysow u niego zaledwie a u mnie wgnieciona blacha....myslalam ze mnie zabije wzrokiem...i czy maja prawo zadac podpisu i prawka??? To moj pierwszy wypadek-kolizja w zyciu, prawko mam prawie 6 lat i zjedzilam w zyciu spory kawal Europy a tutaj takie g*** no mnie wytracilo z rownowagi...
Norweg oczewiscie upieral sie ze stal tam tylko za jak ja wsiadalam to nikogo nie bylo i nagle maly trzask... Nie chce stracic znizek a mam full casco...pomocy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
dobrze ze niepodalas ani prawka ,ani nic niepodpisalas. Wygrasz!
A twoja wina bo"po co przyjechalas do nor? jak bys w Polsce siedziala to nic by nie bylo!"
Ja mam odwrotne doswiadczenia, bo to ja wjechalam na faceta
Dzwon do ubezpieczyciela! bardzo dobrze ze robilas zdjecia! Samoch. masz na polskich rejestracjach? Jesli tak to juz wogole niemaja szans na wygranie jesli masz cala dokumentacje.
Ale z pewnoscia panowie ci lepiej poradza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Udaj sie do ubezpieczyciela wypelnij skademelding, na pewno Ci tam pomoga, albo sama mozesz to wypisac, mam nadzieje ze masz jakies dane tego goscia.
Swoja wersje napisac dolaczyc zdjecia, no i poczekac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
ansz75 napisał:
Samoch. masz na polskich rejestracjach? Jesli tak to juz wogole niemaja szans na wygranie jesli masz cala dokumentacje.
Ale z pewnoscia panowie ci lepiej poradza

taaa... ma norweskie fullcasco na polskie auto....

A wypelnic mogla na miejscu. na koncu jest przeciez rubryczka - ze wina jest po stronie A czy B... i do tego mapka plus uszkodzenia itd.... yhm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
Madry (polak) czlowiek po szkodzie.... Auto mam na norweskich blachach, szkode zglosilam telefonicznie, powiedzieli zebym przeslala poczta lub mailem pisemnie ze zdjeciami...
Najgorsze jest to ze mam tylko trzy zdjecia na ktorych jest czesc rejestracji, bo na moje nieszczescie bateria mi padla w telefonie druczka nie mialam przy sobie na wyplelnienie,auto mam od roku nie wiedzialam ze trzeba wozic ze soba ten papierek-moja wina ale dobrze ze syn "sprawcy" chodzi z moim synem do jednej grupy to jutro poprosze o nazwisko...a czy jest taka strona gdzie moge sprawdzic wlasciciela auta??...Jestem wsciekla na siebie ze nie zapisalam bo i jak...dlugopisu tez w aucie zabraklo w ubezpieczalni pocieszyli ze i tak by sie dowiedzieli bo meldunek od "sprawcy" trafi do nich wiec nie bedzie problemu z ustaleniem personaliow.
Tylko zastanawiam sie dlaczego norweg nie rozwiazuja problemow sam tylko dzwoni po "posilki"....
Obym nie musiala pokrywac z mojego konta i nie strace bonusow.

dzieki za wsparcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
tyle ze co do tej winy , to niebyli zgodni... Chyba niepisala ze ma norweskie ubezpieczeni?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
norki zawszer dzwonia po posilki, bo atakuja w grupie
A mnie zawsze zastanawia ichnie rownouprawnienie Chlop do baby na ulicy z lapami leci i tate o pomoc prosi ... typowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
(Yatsek)
Maniak
ansz75 napisał:
Chyba niepisala ze ma norweskie ubezpieczeni?
FULLCASCO masz w NO... w polsce o bedzie AC albo autocasco. nawet w jezyku potoznym w PL nie uzywa sie fullcasco.... no pomysl troche...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
no mysle... a skad ja mam to wiedziec? Co wiem to mowie A jak co glupio , to tez zawsze mam szanse sie nauczyc od madrzejszych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
(Yatsek)
Maniak
ansz75 napisał:
no mysle... a skad ja mam to wiedziec? Co wiem to mowie A jak co glupio , to tez zawsze mam szanse sie nauczyc od madrzejszych
jaka jest roznica w ponizszych zdaniach????
- co wiem to mowie...
- mowie nawet jesli nie wiem...
- mowie to co wiem...
- jesli wiem, to mowie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok