Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Praca - Norwegia

Czytali temat:
(1066 niezalogowanych)
8 Postów

(mikk)
Wiking
Witam. Mieszkam w Norwegi od czerwca i aktualnie szukam pracy. Pracowalem już w kilku firmach budowlanych w Oslo. Mam 22lata i mój problem polega na tym, ze nie umiem języka norweskiego a dopiero ucze się angielskiego... wiem ,że ciężko mi będzie znaleść jakąs prace w budowlance skoro nie umiem jezyka , ale jęsli ktoś z was wiedziałby jakąs prace dla mnie albo namiary na jakaś firme to naprawdę byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Antoni Perez
(PeReZ)
Stały Bywalec
powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mikk napisał:
Witam. Mieszkam w Norwegi od czerwca i aktualnie szukam pracy. Pracowalem już w kilku firmach budowlanych w Oslo. Mam 22lata i mój problem polega na tym, ze nie umiem języka norweskiego a dopiero ucze się angielskiego... wiem ,że ciężko mi będzie znaleść jakąs prace w budowlance skoro nie umiem jezyka , ale jęsli ktoś z was wiedziałby jakąs prace dla mnie albo namiary na jakaś firme to naprawdę byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam

masz 22lata i nie znasz angielskiego??? co Ty robiles w szkole za mlodu?? tam nauka przeciez bya za darmo!!!! a od prawie roku w Norwegii jestes i tez bez zadnego jezyka??? gratuluje.... i tak dlugo wytrzymales....

powodzenia... gdybys znal norweski to prace znalazlbys raz dwa... ale to juz chyba wiesz skoro dopiero teraz zaczales sie uczyc.... heh
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Łukasz H
(Finnbar)
Wiking
Maniak ty to cwaniak jesteś!

Chłopak szuka pracy a ty go oskarżasz o to, że nie potrafi żadnego języka obcego.
Skoro uważasz, że ty tak genialnie potrafisz się dogadać ze wszystkimi naokoło to może byś mu pomógł a nie wytykał wady!

To jest właśnie przykład "POLAKA" za granicą.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Finnbar napisał:

Chłopak szuka pracy a ty go oskarżasz o to, że nie potrafi żadnego języka obcego.
Skoro uważasz, że ty tak genialnie potrafisz się dogadać ze wszystkimi naokoło to może byś mu pomógł a nie wytykał wady!

Pozdrawiam

A w jaki sposób miał by mu niby pomóc ?
Uczyć go języka ? Ma poświecać swój cenny czas bez szans że chłopak się czegoś nauczy ? (no sorry, ale jak siedzi to prawie rok czasu i ni w ząb ani jednego ani drugiego jezyka nie załapał sam to znaczy że brak mu chęci i wytrwałości)
Czy może ma mu najpierw pracę załatwić a następnie bawić sie w psa przewodnika i łazić z nim wszędzie jako tłumacz ?

Weź ty się trochę zastanów bo bawisz sie w dr. House'a z naprawdę beznadziejnym przypadkiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Łukasz H
(Finnbar)
Wiking
No chyba trochę z tym poleciałaś do przodu- aż za bardzo.
Nie chodziło mi o to żeby ktoś dosłownie bawił się w psa przewodnika, ale był przewodnikiem w udzieleniu informacji jakichkolwiek, np. znalezieniu pracy, kursów językowych, itp.- bo może ktoś, coś gdzieś usłyszał.
Myślałem, że forum służy do udzielania pomocy a nie do wyszukiwania słabszych i naśmiewania się z nich.
Weź pod uwagę również to, że może ktoś nie ma zdolności lingwistycznych i nauka języka może naprawdę zająć znacznie dłużej niż innym, np. Tobie.

P.S.: Nie lubię Dr. House'a

Hope you understand now- a bit.
All the best
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
125 Postów

(Mrux27)
Stały Bywalec
Bez języka ang. lub nor. to prędzej znajdziesz pracę u polaka ale tam pewnie za dobrze nie zarobisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Finnbar napisał:

Pozdrawiam

sam .....nigdy nie odpowiedziałeś nikomu uszczypliwie lub z sarkazmem?
to jest właśnie nasze memnto mori ......czy coś w tym sensie
i w tobie też ono siedzi......tylko czeka na swoją okazję......prędzej czy opóźniej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Finnbar napisał:
Hope you understand now- a bit.
All the best

sure I do....

przyjechalem x lat temu do NO w czerwcu, zaczalem pracowac w sierpniu, po norwesku zaczalem gadac nie wiedziec kiedy ale w grudniu juz rozmawialem przez telefon - fakt - na pewno nie na takim poziomie jak teraz ale rozumialem co do mnie mowia i norwedzy tez rozumieli bez zadnego zastanawiania sie.... mowilem pelymi zdaniami!!!!
dodam ze za druga wyplate (pierwsza poszla na dopelnienie depozytu) oplacilem kurs weekendowy - 4h sobota, 3h niedziela i tak kilka weekendow pod rzad, zero dyskotek, zadnych imprez - tylko nauka jezyka norweskiego!!!!!! nie kupowalem zadnej nowej komorki albo nowego auta zeby sie kolegom pochwalic - inwestowalem w siebie!!!! wiec nie mow, ze to brak zdolnosci lingwistycznych!!!!! trzeba chciec!!!!! przez 6 lat probowalem niemieckiego i nic z tego nie wyszlo bo mialem wyjeba***e jajca!!!!! a mimo to po 3 miesiacach juz gadalem po norwesku bo mi zalezalo bo wiedzialem ze od tego zalezy moja przyszlosc!!!!

wiec niech mikk wezmie sie za siebie - jesli jeszcze nie jest za pozno....

mikk napisał:
pozdrawiam
nie jestem Twoja mama zeby Cie glaskac po glowce tylko jestem obccym czlowiekiem i dlatego mowie jak czuje - jak dla mnie - zmarnowales ten swoj rok pobytu tutaj!!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Wiking
dokladnie jak sie chce i zalezy to norweskiego mozna sie nauczyc w trzy miesiace
Wiadomo ze po tych 3 miesiacach nie gada sie perfekt ale zawsze mozna sie dogadac Kali jes Kali pic ale Kali se rade dac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok