Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czy Chamstwo i NIEuprzejmość to CECHY NARODOWE? - Norwegia

101 Postów

(Hermoska)
Początkujący
POLAKOW...Zwłaszcza w Norwegii. Niestety odnosze takie wrazenie po wizycie na tym portalu. Przejzalam kilka wpisow od ludzi szukajacych cennych i pilnych informacji na tym portalu, dotyczacych mozliwosci pracy, zycia i warunkow w Norwegii. Wpadlam tez na Forum ...i coż niestety rysuje się fatalny poziom takich dyskusji. OSOBY SZUKAJACE INFO spotykaja sie czesto z wykpiwaniem, ironią i przejawami wszelkiego szowinizmu i rasizmu ze strony swoich rodakow. Czyzby poziom flustracji i niezadowolenia polakow przebywajacych w Norwegii byl tak duzy? A podobno zyjecie w kraju dobrobytu i mozliwosci?
Mam wiec pytanie do wszystkich normalnych i mniej sflustrowanych ludzi , gdyz przyjezdzam do Oslo juz pod koniec marca.
1) Czy ktos moze poradzic jakie sa szanse na znalezienie, normalnej (nie mam wielkich wymagan) pracy dla kobiety np. w hotelarstwie, gastronomii, przy sprzataniu - z bardzo dobrym jezykiem angielskim i doswiadczeniem , ale zadnym norweskim? Gdzie sie udac i jak szukac? Czy poprzez agencje pracy? A moze sa takie ktore szczegolnie lubią i łatwo zatrudniaja Polakow? Czy nalezy przygotowac referencje jesli sa z innych krajow, czy Norwegowie raczej na to nie zwracaja uwagi.

2) Jakie są warunki mieszkaniowe? czy mozna latwo znalezc pokoj/mieszkanie w Centrum Oslo? Jak najlepiej szukac?
3) Czy poruszanie sie po Oslo komunikacja miejska jest latwe? Slyszalam iz Oslo jest bardzo rozbudowane i rozciagniete terytorialnie. Czy sa takie dzielnice ktore sa bardziej preferowane do mieszkania i takie ktorych lepiej unikac?
DUZA WDZIECZNOSC za wszystkie przydatne INFO - mam nadzieje iz szczegolnie od dziewczyn , te zdaja sie wykazywac wieksza empatie i kulture osobista. Pozdrawiam Serdecznie
4)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
HA ...ha...ha...
toś dowaliła empatycznie i kulturalnie ...
No nie .... Ha ha ha... toś Mnie rozweseliła ...
---
Takie górnolotne i asertywne podejście , z dozą czegoś tam jeszcze , jednak wyleciało Mi z pamięci .
---
Ech daję Sobie na luz z Tobą , Kobieto...
---
Nie ...no... Następna pouczająca emigrację a zarazem chcąca pomocy .... Ha...ha...ha....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
265 Postów

(spóźnieni3)
Stały Bywalec
1) pytających o pracę na forum jest codziennie około 3-5 osób w tym kobiety głównie do sprzątania i opieki nad dziećmi i mężczyźni do prac budowlanych...według mnie na głupa nie ma co jechać chyba że masz trochę kasy na start i wiesz gdzie mniej więcej szukać lub się zakręcić. Co do szukania to nie wiem może ktoś inny ci odpowie ale tak wiele razy był już poruszany ten temat i podawane stronki z ofertami pracy że jak prze telepiesz trochę forum to coś znajdziesz.
2) ogłoszenia z pokojami i mieszkaniami są na finn.no (pracy też) a nawet tu w zakładce ogłoszenia ale koszt wynajmu jest dość duży tym bardziej w centrum Oslo.
3) Oslo jak dla mnie ma prostą komunikację wszędzie masz mapki i rozpiski czym gdzie dojedziesz i częstotliwość bardzo dobra co kilka minut w to samo miejsce a jak z przesiadkami to tak się na siebie nakładają trasy że większego problemu nie ma.

Tylko jedno ale musisz mieć sporo gotówki na start jak nie masz jeszcze pracy i jedziesz w ciemno bo życie tu do tanich nie należy. Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
101 Postów

(Hermoska)
Początkujący
Wiesz co Gabriel, PODEJSCIE zupelnie NORMALNE , moze dla ludzi twojego pokroju wydaje sie gornolotne, ale co ma wspolnego z asertywnoscia?- chyba kiepsko rozumiesz to pojecie.

Hmmm, Oczywiscie zauwazylam cie na forum, i widze Twoja wzmozona AKTYWNOSC- wyglada mi na to, iz o takich jak TY pytam w tytule!

No POUZYWAJ sobie teraz POUZYWAJ, daj upust swojej FLUSTRACJI

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
101 Postów

(Hermoska)
Początkujący
Dzieki Serdecznie Spoznini 3, jak milo uslyszec normalnych ludzi.
Wiesz moje glowne obawy na poczatek , to czy jezyk angielski wystarczy do podjecia pracy. Wiem o portalu finn.no i innych portalach ale niestety sa one w wersji norweskiej, co juz z gory mnie na nich dyskwalifikuje. Bedzie mi po prostu ciezko cokolwiek zrozumiec.

Pozostaja mi wiec prawdopodobnie agencje pracy, zreszta lista ich jest tez na tym portalu, ale myslalam iz ktos moze doradzic taka najbardziej rzetelna i chetnie zatrudniajaca polakow.
Slyszalam rowniez, iz popularne w Norwegii jest po prostu chodzenie po hotelach, restauracjach i innych miejscach i zostawianie tam CV. Czy rzeczywiscie tak jest? Nie chce po prostu wypasc jak domokrazca i burak. Jesli tak jest rzeczywiscie przyjete to nie ma w tym nic zlego!

Jeszcze raz wielkie dzieki i serdecznie pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
tak
do tego pijaństwo i złodziejstwo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
Hermoska napisał:
[quote]OSOBY SZUKAJACE INFO spotykaja sie czesto z wykpiwaniem, ironią i przejawami wszelkiego szowinizmu i rasizmu ze strony swoich rodakow.

Nie zebym sie czepial ale polacy chyba nie sa ta tyle zroznicowani etnicznie by doswiadczac RASIZMU ze strony rodakow. A szowinizm to chyba tylko terenowy.
Czesc osob pisze nonsensy ktore wskazuja ze moga byc przedstawicielami rasy negroidalnej ale to tylko pozory. Glupota nie jest rasistka i sieje po rowno. Co innego przekonanie o wlasnej wartosci.

Jacques Tati:
Nic na świecie nie zostało tak sprawiedliwie rozdzielone jak rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną porcję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Hermoska napisał:
Dzieki Serdecznie Spoznini 3, jak milo uslyszec normalnych ludzi.
Wiesz moje glowne obawy na poczatek , to czy jezyk angielski wystarczy do podjecia pracy. Wiem o portalu finn.no i innych portalach ale niestety sa one w wersji norweskiej, co juz z gory mnie na nich dyskwalifikuje. Bedzie mi po prostu ciezko cokolwiek zrozumiec.

Pozostaja mi wiec prawdopodobnie agencje pracy, zreszta lista ich jest tez na tym portalu, ale myslalam iz ktos moze doradzic taka najbardziej rzetelna i chetnie zatrudniajaca polakow.
Slyszalam rowniez, iz popularne w Norwegii jest po prostu chodzenie po hotelach, restauracjach i innych miejscach i zostawianie tam CV. Czy rzeczywiscie tak jest? Nie chce po prostu wypasc jak domokrazca i burak. Jesli tak jest rzeczywiscie przyjete to nie ma w tym nic zlego!

Jeszcze raz wielkie dzieki i serdecznie pozdrawiam

Piszesz o chamstwie na forum a sama zachowujesz się jak ignorantka.
Uwierz że ludzie tutaj pomagają, udzielają rzetelnych informacji tylko co z tego jak większość odpisuje dokładnie jak TY.
Człowiek podał ci stronkę z namiarami na pracę i mieszkanie a TY ??? ..."ale ja nie znam norweskiego"
A h*j mnie to obchodzi! Wszyscy mieszkający w NO uczyli się języka i to latami. Odpal google translat i sobie przetłumacz !!! Trochę samodzielności!! Ty szukasz pracy czy debila ktory bedzie poświęcał swój czas na znalezienie pracy i mieszkania dla siebie. Jak na dzień dobry sobie tutaj nie poradzisz to lepiej zostań w PL, BO TUTAJ NIKT CIE ZA RĘKĘ PROWADZIĆ NIE BĘDZIE.

Szukasz informacji - proszę bardzo! Informacje dostaniesz. Korzystaj z nich mądrze, W RAZIE WĄTPLIWOŚCI PISZ ale nie wymagaj żeby ludzie odwalali za ciebie całą brudną robotę.

Ty się zachowujesz chamsko... "mam dwie lewe rączki a skoro tu się pojawiłam to jesteście na moich usługach , a jak nie chcecie to was od chamów powyzywam i o! " - ludzi twojego pokroju jest tutaj srednio 15 w tygodniu.

I odpimpaj się od Gabriela bo on akurat ma nieskończone pokłady cierpliwości dla takich niemot życiowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
czyzby purple miał nowe wcielenie?
aaaaa moze szykuje sie jakis romas.......(?)
ale przeciez purple....... "kocha inaczej"
Sądząc po nicku, kolezanka nie ma wiec szans.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...nie

to cechy - ludzkie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj