Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czytali temat:
Aneta Kruszynska Angelika Stencel marek1821 KarolinaKamil26 slawek2004 Misko sleyver (6558 niezalogowanych)
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
hehe.po zamuleniu norkow wnioskuje ze nie jest kolorowo Norek jak z rana wypowie "gudmorgen" to jest zly ze musial sie wysilac Widocznie wieloletnie przebywanie w bergen moze zakonczyc sie syndromem norka.trza na to lek wymyslic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
marek > a czy tam sie w ogóle mówi god morgen?

myslałem, ze tylko god kveld i god natt

masakra to bergen, masakra......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
A czy my jestesmy w norwegi czy gdzie? to ze bywa noc polarna to nie znaczy ze do poludnia mowimy dobry wieczoe. Zapraszam do kącika nauki jezyka na mm Lekcja 1

Hei - cześć
God dag - dzień dobry
God morgen - dzień dobry (używane tylko do południa)
God kveld - dobry wieczór
God natt - dobranoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ale głupot marjankowi naopowiadali . jak wyjeżdżałem z roboty w oslo ponad dwa i pół roku temu to też mi tak mówili .....chłopie zastanów się gdzie ty jedziesz !! tam leje 360 dni w roku !! . a ja na to że ... jadę na te pozostałe 5 a teraz to nie wracam .....BERGEN ER BEST I NORGE !!
god kveld używamy tylko od pażdziernika do marca , potem mamy dłuuuuugie dnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Krzysiek .
(VendetaJ85)
Wiking
Słuchajcie,słyszałem o takich umowach pracodawca-agencja, w których jest mowa o tym, że pracownik wypożyczony nie może być zatrudniony przez owego pracodawcę przez np. 3 lata od rozwiązania umowy z agencją. Ale namieszałem ale logika jakaś jest prawda TO?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
jak zerwiesz umowe z agencja moze tak byc,ale jak ci sie z nia umowa skonczy nie widze przeszkod.mowie tylko jak bylo w moim przypadku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
bergenmarekk napisał:
A czy my jestesmy w norwegi czy gdzie? to ze bywa noc polarna to nie znaczy ze do poludnia mowimy dobry wieczoe. Zapraszam do kącika nauki jezyka na mm Lekcja 1

Hei - cześć
God dag - dzień dobry
God morgen - dzień dobry (używane tylko do południa)
God kveld - dobry wieczór
God natt - dobranoc

słaby z ciebie student misiek > zapomniałes dodac god etter mid dag ( chyba tak to sie pisze)...
ale wy tam macie chuj wie jaką gware....
norki mówia na was (bergen) Villager
Dobrze, ze tam jestescie, bo my juz tu mamy wystarczająco duzo villager-ów : ))
PS: Ziomus > nikt mi nie naopowiadał, jak tam bywam 4x/tyg od pieciu juz lat

Jeg ønsker deg masse sol
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
bergenmarekk napisał:
jak zerwiesz umowe z agencja moze tak byc,ale jak ci sie z nia umowa skonczy nie widze przeszkod.mowie tylko jak bylo w moim przypadku

I jak sie okazuje, kolega jest typowy bergen villager!

Niestety agencje podsuwają takie umowy do podpisania i trzeba uwazac na cos takiego......
Sam otrzymałem kiedys taka oferte w UK : ))
Na szczescie w pore sie zorientowałem.....
Dotyczy "dobrych" zawodów, z których agencja czerpie najwieksze zyski.......

Nawet w naszej polandii pracując np. w coca cola, podpisuje sie tzw.lojalke,ze po zwolnieniu z firmy, nie pójdzie sie w ciągu ca.2 lat pracowac np. do pepsi cola.......( sprawdzone/potwierdzone)!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Krzysiek .
(VendetaJ85)
Wiking
Poprostu trzeba czytać... Choćby zabrać ją do domu tylko, że mi chodzi o umowę pracodawca-agencja. Czy jest to możliwe? Bo wtedy nie ma się żadnego wglądu. Takie wyru/chanie, bez naszej wiedzy...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
niestety ty nie masz wglądu do takiej umowy (miedzy nimi)......

z doswiadczenia wiem,ze pracodawca( zazwyczaj) nie podpisuje takiej umowy z agencją, bo to strzał we własne kolano.....

po co ma płacic agencji za ciebie np.220nok/h kiedy moze cie miec za 190 np.?

Jesli ma robote na bierząco i firma sie rozwija, to nikt normalny nie podpisze takiej umowy......
Jedyna rada > czytac dokładnie,zanim sie podpisze!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok