Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Zorza polarna - Norwegia

Czytali temat:
Rafał m Maciek I Patrycja Chrobot (3979 niezalogowanych)
43 Posty

(Mielony)
Nowicjusz
Hej,

Czy ktoś z Was spotkał się z informacją w lokalnych gazetach, programach pogodowych na temat prawdopodobieństwa pojawienia się zorzy polarnej.

Wiadomo, że nie jest się tego przewidzieć bo to tylko 8 minut na informację ale może ktoś z Was się spotkał z jakąś lokalną informacją?

pzdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Mielony napisał:Wiadomo, że nie jest się tego przewidzieć bo to tylko 8 minut na informację ale może ktoś z Was się spotkał z jakąś lokalną informacją
A gdzie mieszkasz ... ?
---
Ja w tamtym roku widziałem tylko dwa razy ...
I to przypadkowo ... jednak emisja Pierwszej trwała ponad godzinę ...
Drugą oglądałem w końcowych momentach też dobre dwadzieścia minut , jednak na kolana nie rzucała ... może dlatego iż się już opatrzyłem i było dużo światła ulicznego ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
wiecej tego bimbru na ketchupie pij, a zorze bedziesz mial na codzien.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(Mielony)
Nowicjusz
Te 8 minut to taki skrót myślowy (chodzi o to, że zorza jest wynikiem wiatru słonecznego który leci do nas jakieś 8 minut) i zastanawiam się czy wiedząc o tym, że Słońce wykazuje zwiększoną aktywność powierzchniową czy z tego faktu mogę wnioskować, że jest szansa na to że nastąpi Zorza.
Planuje wyjazd na trochę dłuższy weekend do Tromso no i przy okazji myślałem, że może ...... uda się zobaczyć zorzę.

Niestety mieszkam w Oslo więc nie jest to wycieczka której nie muszę planować. Tutaj znowu jeśli nawet byłaby szansa to zaświetlenie nocne jest tak duże że nic się nie da zobaczyć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
G K
(Grzech)
Wiking
www.swpc.noaa.gov/pmap/OverviewN.html

Dane ze stacji na Alasce, mozna obserwowac natezenie KP, powyzej pieciu jest spore prawdopodobienstwo na pojawienie sie zorzy, niestety oprocz wybuchow na sloncu trzeba wziac poprawke na pogode, przez chmury nic nie zobaczysz a na razie nie zapowiada sie czyste niebo.

Niekoniecznie trzeba jechac na polnoc, chociaz tam najlatwiej. Rok temu zorza byla widoczna nad Oslo ale w miescie raczej nie zobaczysz jej, mozna bylo obserwowac na rozlewisku Øyeren gdzie nie ma swiatel ulicznych. Pech chcial ze byla o drugiej w nocy z wtorku na srode, wiekszosc ludzi spala, ale w koncu po cos sa telefony
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Przenieś się na północ to ci się ta zorza znudzi . Jak pojedziesz za koło podbiegunowe w grudniu lub styczniu to są największe szanse zobaczyć bo noc trwa 24/7 Nie wiem jak w Tromso ale w Alcie można zorzę oglądać średnio 1 w tygodniu zimą. Ładny widok jest czasami. Szczególnie jak jest w niższych partiach widziana. Bo jak wyżej to widać tylko taką zielonkawą smugę.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(Mielony)
Nowicjusz
Hmmm.... z tym przeniesieniem to może i nie głupi pomysł ale mój pracodawca niestety pewnie się ze mną nie przeniesie a mam tu za dobrze więc .....

Grzech dzięki za linka. Na pewno skorzystam. Widzę że nie tylko ja jakieś fiu bździu w głowie mam .
Co do Oslo to wiem, że poza miastem znajdzie się sporo miejscówek gdzie zaświetlenie jest bardzo małe ale ostatnio nie miałem czasu na wypady bo w Oslo no to jakaś masakra nie pamiętam żadnej nocy gdzie mógłbym zobaczyć coś więcej niż księżyc i najjaśniejsze obiekty nie mówiąc już o drodze mlecznej. Na razie chce zapolować na zorze polarną a że czeka mnie wyprawa do Tromso to może uda się upiec dwie "pieczenie" na jednym bilecie

Marian podaj przepis na ten bimber bo na keczupie to jeszcze nie piłem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Link do prognozy zorzy polarnej - www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/3.
Musi byc 2 ,3 lub wiecej zeby warto się bylo wybrac, oczywiście nalezy też obserwować pogode (bezchmurne niebo), w ubieglym roku bardzo dobrą cenę miał Clarion Colection Hotel - 360 nok za dobe w 2 osobowym pokoju wraz z wyżywieniem (sniadania i obiadokolacje - szwedzki stół, reszta dnia - kawa, herbata, gofry, jogurty, jabłka bez ograniczeń).W Tromso można wykupic kilka wycieczek na obserwację zorzy.Ja korzystałam z biura Gunnar`a - bez zastrzeżeń. Niezbedne cieple ubrania - taka wycieczka to kilka godzin na powietrzu - w moim przypadku 4 godziny przy minus 7 st., za to 3 godzinny spektakl zorzy- picasaweb.google.com/112492990714075823719/NorwayNorthernLights . Polecam, pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
G K
(Grzech)
Wiking
2-3 KP to jest prawie 24h na dobe, tyle to moze wystarczy na biegunie, nawet na Nordkapp 2-3 bedzie za malo na zorze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie - w trakcie mojego pobytu była 2.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok