marcin7jg napisał:
Witam
Mam takie pytanie czy Norwedzy obchodzą imieniny ? jeśli tak to jak się nazywa po Norwesku ten dzień i jakie mają zwyczaje
Imieniny w Mojej Firmie żaden Norg nie obchodzi ... jak się zapytałem dlaczego , to odpowiedz brzmiała miej więcej ...tak .... prawie każdy ma po DWA IMIONA a i niektórzy i Trzy... Cztery ...
---
I to oficjalne , Legalne zapisane w Urzędzie ... Zwłaszcza Osoby które mają te same Nazwiska i urodzili się w tym samym dniu ...
Tu Imię jest Identyfikatorem ...
---
Raczej obchodzi się dzień danego Patrona ... / coś jak imieniny / ...
---
Na Urodziny natomiast Solenizant przynosi kawałek ciasta jak "Stara"...upiecze , lub gotowego , kupnego torta ... do tego papierowe talerzyki , serwetki , plastikowe widelce ...
Jakiś napój kubki i tyle ...
---
Impreza odbywa się przeważnie , na przerwie śniadaniowej lub kawowej ...
---
Byłem kiedyś w firmie , gdzie szef zarządził przerwę w pracy , na Trzy godziny /Płatne/ z okazji urodzin , bo było sześciu solenizantów ...
---
A tak , to w pracy ... kake , cookie + drikke ...a po wszystkim normalna praca .
---
Niemniej , jak znajomy Norg robi imprezę Urodzinową w domu , to dobrze jest się spytać ...CO I JAK ... tu nie ma krępacji ... rzeczowo -pierwszy raz- wytłumaczą ...
...KAŻDY REGION MA INNĄ TRADYCJĘ