odpowiem Ci na razie dlaczego była w pl 3 tygodnie, bo czekała na kontrolę celną . Większość krajów europejskich kontroluje przesyłki wyrywkowo.Norwegia jest krajem,który życzy sobie , aby kontrolować wszystkie przesyłki. Sama przekonałam się o tym wysyłając przesyłki do no.
Nieudolność poczty w tym przypadku jest oczywista.
Wytłumaczę Ci jak to wygląda od strony urzędu pocztowego.My , te mrówki na samym dole mamy obowiązek odebrać/przyjąć od klienta przesyłkę i w tym samym dniu wyekspediować ją do urzędu wymiany.Na tym się nasza rola kończy.Nie znamy dalszych losów przesyłki (IX wiek).Mogę Ci potwierdzić, że w 100 % wszystkie przesyłki nadane w urzędzie odchodzą tego samego dnia.
Co się z nimi dalej dzieje to już inna bajka.Nie opowiem Ci jej , bo jej nie znam.Myślę,że w urzędach wymiany wszyscy mają na wszystko czas i głęboko w d...e mają czy przesyłka jest priorytetowa, czy ekspresowa.Starania tych na dole, czyli w urzędzie pocztowym, którzy starają się zachęcić klienta do nadania przesyłki i obiecują termin w jakim będzie doręczona pieprzą pośrednictwa m.in. urzędy wymiany, tam już są zatrudniane przydupasy, bo praca jest lżejsza, łatwiejsza i przyjemniejsza niż w urzędzie pocztowym.
Tak więc przesyłki czekają, czekają i czekają..........na dalszą ekspedycję.
Najgorsze w tej pracy jest to , że niezadowolenie klienta skupia się zawsze na tej bogu ducha winnej mrówce,która niczemu nie zawiniła. Taki to syfiarski zakład pracy. Kuzynka głównej księgowej, która zawaliła sprawę nie usłyszy gorzkich słów, które usłyszy bogu ducha winna dziewczyna z okienka, która w żaden sposób nie przyczyniła się do opóźnienia przesyłki.
Niech wejdzie zdrowa konkurencja i może jeszcze się im przydam, bo pracując na poczcie jako naczelnik urzędu i wytykając zwierzchnictwu błędy stałam się czarną owcą, co doprowadziło mnie jak Joannę Darc - do " spalenia na stosie".Ale im tego nie daruję.
p.s. jak znajdę firmę to dam znać, na razie nie znalazłam. Ja potrzebuję nadać paczkę do Leknes, jak Ty znajdziesz prędzej to też proszę o informację.Pozdrawiam.Asia.