Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

1
DZIEŃ

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czytali temat:
Grzegorz Sikora ja ja (2447 niezalogowanych)
862 Posty

(maciejko)
Maniak
apropo

Prawo Jante- pojęcie stworzone przez norweskiego pisarza pochodzenia duńskiego Aksela Sandemose’a jest silnie zakorzenione w mentalności Skandynawów

1. Nie sądź, że jesteś kimś wyjątkowym.
2. Nie sądź, że nam dorównujesz.
3. Nie sądź, że jesteś mądrzejszy od nas.
4. Nie sądź, że jesteś lepszy od nas.
5. Nie sądź, że wiesz więcej, niż my.
6. Nie sądź, że jesteś czymś więcej, niż my.
7. Nie sądź, że jesteś w czymś dobry.
8. Nie masz prawa śmiać się z nas.
9. Nie sądź, że komukolwiek będzie na tobie zależało.
10. Nie sądź, że możesz nas czegoś nauczyć.
11. Nie sądź, że jest coś czego o tobie nie wiemy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(Isrid)
Wiking
Ja mam raczej pozytywne doswiadczenia z Norwegami. Mialam rok temu mialam wypadek na fjordach podczas wakacji i otrzymalam od nich pomoc. Mysle, ze to zalezy na jakiego Norwega trafisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
aleks18love napisał:
Norwegowie są samolubni, i nie raz się o tym przekonałam. Oni widzą tylko swój tyłek i nic więcej. Jest to bardzo przykre, ponieważ bardzo dużo ludzi uważa Norwegów za takich cudnych i w ogóle świetnych, a prawda jest inna. Delikatnie mówić od pieniędzy im się w d*pie poprzewracało i liczą się tylko oni. Nie powiem, znam takich którzy są pomocni, ale większość z Norwegów to zarozumiałe d*pki. Ktoś pewnie napiszę "To po co tu mieszkasz", nie mieszkam tu dla Norwegów, ale dla siebie, bo żyję mi się lepiej. Jeśli wiedzę że komuś się dzieje krzywda, to mu pomagam i już : )

dziewczynko nie wiem czy nie za wczesnie na zabieranie glosu w takich sprawach...
Co to znaczy ze bardzo duza ludzi uwaza norwegow za cudnych itd...? kto tak powiedzial.. mow za siebie....

Rodakom sie w dupach przewraca... myslac ze przenosza sie z piekla do raju i wzystko powinno byc idealne.... bzdura!!!!

Norwegowie sa tacy jak i inni ludzie na calym swiecie ....SA DOBRZY I ZLI LUDZIE ...ZNIECZULICA jest wszedzie rowniez na calym swiecie !!!! bez wyjatkow!!!

MNie irytuje ta medialna sieczka ktora robi wode z mozgow ludziom..... raz sa cudowni a nastepnie nie pomagaja...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MarekZatonski)
Wiking
maciejko swieta k...wa prawda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Aleksandra Brzezinska
(aleks18love)
Wiking
W życiu doświadczyłam wielu krzywd i mam prawo tak osądzić Norwegów jak i Polaków. Wiem jacy są, żyje w ich środowisku, chodziłam z nimi do szkoły przez 6 lat, pracuje z nimi od 1,5 roku i wiele mi pokazali. Nie uważam że każdy jest taki sam, trafiłam na wielu miłych ludzi pochodzenia Norweskiego.
Po prostu wiem, że pod ich idealną kurtynką, są ludzie którzy są wredni że tak ujmę to. Pamiętaj że pozory mylą, a Norwegowie na swój sposób są wredni. Nie zawsze nam to pokazują w taki sposób jakbyśmy chcieli zobaczyć to.

Nie mam zamiaru więcej odpowiadać w tym temacie, gdyż czasu na to nie mam. Po prostu tylko uprzedzam, że nie każde złote co się świeci. Trzeba uważać przy znajomościach z Norwegami. Choć jak pisałam wcześniej, nie każdy taki zły, jak go piszą.

A jeszcze do tych cud norwegów - odsyłam tutaj: www.mojanorwegia.pl/czytelnia/problemy_p...o_norwesku-8923.html
" Norwegia po raz kolejny została ogłoszona najlepszym państwem świata. (...) "
Jest o tej złej stronie i dobrej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
aleks18love napisał:
W życiu doświadczyłam wielu krzywd i mam prawo tak osądzić Norwegów jak i Polaków. Wiem jacy są, żyje w ich środowisku, chodziłam z nimi do szkoły przez 6 lat, pracuje z nimi od 1,5 roku i wiele mi pokazali. Nie uważam że każdy jest taki sam, trafiłam na wielu miłych ludzi pochodzenia Norweskiego.
Po prostu wiem, że pod ich idealną kurtynką, są ludzie którzy są wredni że tak ujmę to. Pamiętaj że pozory mylą, a Norwegowie na swój sposób są wredni. Nie zawsze nam to pokazują w taki sposób jakbyśmy chcieli zobaczyć to.

Nie mam zamiaru więcej odpowiadać w tym temacie, gdyż czasu na to nie mam. Po prostu tylko uprzedzam, że nie każde złote co się świeci. Trzeba uważać przy znajomościach z Norwegami. Choć jak pisałam wcześniej, nie każdy taki zły, jak go piszą.

A jeszcze do tych cud norwegów - odsyłam tutaj: www.mojanorwegia.pl/czytelnia/problemy_p...o_norwesku-8923.html
" Norwegia po raz kolejny została ogłoszona najlepszym państwem świata. (...) "
Jest o tej złej stronie i dobrej

RespeCT!!! Cieze sie ze mialas duzo doswiadczenia z nowegami i w szkole jaki obecnie w pracy .....

ale mam jedno ALE .... w twoich postach widze krytyke i moze rozczarowanie, jesli tak to moge okreslic....

Dlatego pytam skad to rozczarowanie ???? Czy ktos Ci powiedzial wczesniej ze to sa swietni ludzie??? Lepsi niz w Polsce??? Lepsi niz w Niemczech lub w Bulgarii ??

Czy aby to rozczarowanie nie bierze sie z marzen ktore sie tworza w momencie przeprowadzki ?? T
I co to k... znaczy ze nie kazde zloto co sie swieci ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Aleksandra Brzezinska
(aleks18love)
Wiking
Słuchałam innych Polaków którzy przedstawiała Norwegów jako ideał społeczeństwa, czytałam artykuły o tym jak to Norwedzy nie są wspaniali. Uwierzyłam w to i przekonałam się że nie jest to prawdą. Nie wszystko złote co się świeci - media twierdzą że Norwegia to idealny kraj do mieszkania, ale jak każde miejsce na ziemi ma swoje minusy. Staram się akceptować te minusy, ale głównie skupiam się na plusach mieszkania w Norwegi i bycia częścią norweskiego społeczeństwa.
Nie miałam wizji gdy się tu przenosiłam, nie chciałam tu mieszkać, płakałam na przedpokoju w mieszkaniu w Polsce, ale to się zmieniło. Zmieniło się moje podejście co do tego kraju jak i do Norwegów. Nie uważam nikogo za złego, po prostu każdy inaczej widzi ludzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok