Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Norweskie potrawy wigilijne - Norwegia

Czytali temat:
(936 niezalogowanych)
5 Postów
Jan Kowalski
(Fantomas)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Norweskie potrawy wigilijne
Nie psujcie ludziom apetytu przed poslka Wigilia opisem tych niejadalnych potraw.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Dlaczego niejadalnych? Probowales? Zeberka sa dobre, Lutefisk ujdzie, pinekjot, moga byc, ale to raz w roku. Jednynie Smalhove nie probowalem, raczej sie nie skusze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Fantomas napisał:
Nie psujcie ludziom apetytu przed poslka Wigilia opisem tych niejadalnych potraw.

Przyszlo Ci do glowy (pytam z grzecznosci, bo i tak wiem, ze nie), ze dla innych pierogi ze smierdzaca kapusta i grzybami zbieranymi w lesie, albo karp smierdzacy blotem moze byc absolutnie niejadalny ?

Gwoli wyjasnienia - nie mam nic przeciwko potrawom, ktore wymienilam, ale warto by pomyslec, poki sie skrytykuje inne tradycje, czy te wlasne nie wzbudzaja w innych odruchu wymiotnego...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Piotr Z
(Dino69)
Wiking
Lindemans napisał:
Fantomas napisał:

Przyszlo Ci do glowy (pytam z grzecznosci, bo i tak wiem, ze nie), ze dla innych pierogi ze smierdzaca kapusta i grzybami zbieranymi w lesie, albo karp smierdzacy blotem moze byc absolutnie niejadalny ?

Gwoli wyjasnienia - nie mam nic przeciwko potrawom, ktore wymienilam, ale warto by pomyslec, poki sie skrytykuje inne tradycje, czy te wlasne nie wzbudzaja w innych odruchu wymiotnego...

Genialne. Przypomniało mi to pewne zdarzenie z czasów, kiedy mieszkałem w kolektywie. Szykując sobie obiad, odgrzewałem gołąbki . Jeden z lokatorów, biały inaczej, zajmował pokój przy kuchni. Kiedy dotarł do niego wspaniały aromat tej potrawy, wybiegł z pokoju mrucząc coś pod nosem w swoim języku (zapewne zaklęcia voodoo, bądź zwyczajne przekleństwa) i pootwierał wszystkie dostępne mu okna. Następnie zamknął się u siebie, uszczelniwszy otwory wentylacyjne w drzwiach. Widok wyrazu bezgranicznego obrzydzenia na jego twarzy - bezcenny . Więc...
   Wracając do artykułu, żeberka i kiełbasa są OK, reszta, jak kto lubi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Joanna Warecka
(Asioczek)
Wiking
Szanowni autorzy! Bardzo powazam Wasze artykuly i caly portal, ale majac do dyspozycji tylu ludzi w Norwegii, mozna nas *Czytelnikow*, zapytac o zdanie! Wiec pamietajcie, surkål jest podobna do kiszonej kapusty, ale kiszona kapusta to nie jest! A szkoda, bo za kapusta kiszona sie tu teskni! Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok