Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Śmierć polskiego nurka w okolicach Trondheim - Norwegia

1 Post
Wiking
panowie i panie pracuje w norwegi jako nurek zawodowy i na innshore wystarcza polskie uprawnienia zawodowe w niektorych firmach.jedynka norweska nie uprawnia do pracy na offshore bo nie uprawnia do pracy w helmach atam pracuje sie w nich.ja mam 2 polska i 10 lat doswiadzczenia i teraz prowdze budowe.niektore firmy wymagaja norweskiego ijezeli ma sie duze doswiadczenie papiery to nie problem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
jak najbardziej moge potwierdzic słowa przedmówcy- polskie uprawnienia nurka zawodowego wystarcza do pracy, od pracodawcy norweskiego zalezy czy przyjmie nurka z uprawnieniami polskimi czy nie. Dotyczy to oczywiscie tylko i wyłącznie pracy na inshore. Norwescy pracodawcy w branży prac podwodnych licza sobie doświadczenie zawodowe. Firma która zatrudnia płetwonurków( bo musimy sobie wyjasnic różnice) do połowu czy muszli czy czyszczenia fish farm nie jest firmą poważna i godna polecenia i z całym szacunkiem dla nurka który stracił życie dla kilku koron z czego norweski pracodawca zarabiał kilkanascie i dla ludzi krórzy nadal w takich firmach sie zatrudniają, ale praca taka jest rodzajem szalenstwa za kilka ore i na własne ryzyko. Przepraszam ale jesli ktos pracuje juz kilka lat pod woda( mam na mysli prace nurkowe a nie zbieractwa owoców morza) nie dopusci do rozpoczecia pracy bez umowy na etacie , ubezpieczenia itd. Ja pracuje w pełni tego słowa norweskiej firmie nurkowej i nie ma mowy o pracy na czarno i co najwazniejsze bez uprawnien , choc sam certyfikat nic nie znaczy Panowie- doświadczenie- tylko tym przekonacie norweskiego pracodawce do jasnej i uczciwej pracy, a chyba o to nam wszystkim chodzi.
Ku przestrodze- panowie płetwonurkowie! Przed podjęciem pracy w zawodzie popytajcie sie kolegów nurków komercyjnych o wszelkie aspekty pracy pod woda, nie mieszajmy nurkowania rekreacyjnego z zawodowym. Nie dla złosci to piszę ale by lista ofiar złej organizacji nurkowania była jak najmniejsza, a wiem co mówię gdyż mój przyjaciel zginął u nas w kraju na wieży wiertniczej. I na koniec- tyle wyjsc ile zejsc, tego wszystkim życzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marek Nowak
(MarekN)
Wiking
Tym razem musialem sie juz zarejestrowac, zeby, niestety, znow sie z Wami nie zgodzic...
Polskie uprawnienia NIE wystarczaja do nurkowania zawodowego w Norwegii. To, ze firmy
zatrudniaja, nie znaczy, ze robia to zgodnie z prawem.
Nurek klasy 1 (norweskiej) MOZE pracowac offshore.
c.d.n.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marek Nowak
(MarekN)
Wiking
Do nurkowania offshore wystarczy klasa 1 - nie nurkuje sie w helmach nurka klasycznego (free flow). Sa zabronione. Wyjatek to instalacje offshorowe innshore (np platforma w doku), ale helm tez musi byc zmodyfikowany.
Poczytajcie sobie, Panowie, ustawy albo popytajcie tych co wiedza nim napiszecie bzury...
A niezaleznie od uprawnien i typu pracy uwazajcie pod woda! Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Robert G
(kryptonite)
Wiking
Witam Wszystkich,
mam kilka pytań do osób znających specyfike prac nurkowych w Norwegii.
Obecnie jestem DM-wczesniej P2 w CMASie.Posiadam polskie uprawnienia zawodowe 3klasy i Advanced Nitrox oraz wiekszosc specjalizacji rekreacyjnych.Obecnie pracuję dorywczo-głównie na sródladziu.Jakie są szanse na znalezienie pracy w Norwegii-znajac tylko angielski.Proszę o jakieś wskazówki,namiary na firmy-szanse zrobienia nostryfikacji dokumentow itp.Za wszystkie wskazówki bede niezmiernie wdzieczny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
""Do nurkowania offshore wystarczy klasa 1 - nie nurkuje sie w helmach nurka
klasycznego (free flow). Sa zabronione. Wyjatek to instalacje offshorowe
innshore (np platforma w doku),..."" - FIKCJA! NIE WIEM SKĄD MASZ TE DANE. PROPONUJE ZAPOZNAC SIĘ Z INFORMACJAMI NYD. HEŁMY SĄ ZABRONIONE? PRZEZ KOGO? PROSIŁBYM O WYJAŚNIENIE. MOZE POWIESZ ŻE DO PRAC DOZWOLONE SĄ TYLKO AMATORSKIE MASECZKI I AUTOMACIK W USTACH?
""...Wyjatek to instalacje offshorowe
innshore (np platforma w doku)...""
-INSHORE (GWOLI GRAMATYKI) TO WEDŁUG CIEBIE PLATFORMA(WIEŻA) NA DOKU? PRZEPRASZAM, ALE JESLI TO WEDLUG CIEBIE JEST INSHORE TO OFFSHORE TO TYLKO WIEŻE WIERTNICZE? POLECAM ZAPOZNANIE SIĘ Z WIKIPEDIĄ.
""...ale helm tez musi byc zmodyfikowany...."" - ??? NA JAKIEJ ZASADZIE POLEGA 'MODYFIKACJA (HAHA)HEŁMU'? TRZEBA WYMIENIC ORINGI CZY ZMIENIC GWINTY Z CALOWYCH NA METRYCZNE ŻEBY ROBIC NA AKWENACH WEWNĘTRZNYCH? WYBACZ ALE JEŚLI UWAŻASZ ŻE MASZ W TYM TEMACIE COŚ DO POWIEDZENIA TO WYSIL ŚIĘ MERYTORYCZNIE CHOC TROCHE BO WPROWADZANIE PRZYPADKOWYCH CZYTELNIKÓW W STERTE BZDUR MOŻE SKUTKOWAC NIEPRZYJEMNOSCIAMI DLA POSTRONNYCH.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Rafał Chmielewski
(Chester)
Wiking
Witam wszystkich.

Z zainteresowaniem śledzę ta dyskusje od dłuższego czasu próbując znaleźć użyteczne informacje.
Dlaczego?
Ponieważ jestem nurkiem zawodowym III klasy - są to oczywiście polskie uprawnienia. Chciałbym przenieść sie do Norwegii i podjąc tam pracę i zakładałem że znajdę tu informacje jakie trzeba podjąc kroki aby to zrealizować. Niestety Wasze zdania sa jak widac podzielone. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie kroki powinienm przedsięwziąc aby móc oczywiście legalnie pracowac w norwegii jako nurek zawodowy? Gdzie najlepiej sie zwrócić, na jakie miejscowości zwrócic uwagę? Gdzie zrobić kursy umożliwiające rozpoczęcie pracy itp.
Będę szczerze wdzięczny za jakiekolwiek info.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marek Nowak
(MarekN)
Wiking
Arbeidstilsynet w Bergen ( inspekcja pracy) - pytaj o Fjeldala. Ma najswiezsze wiadomosci dotyczace aspektow prawnych nurkowania zawodowego. Przygotuj sie na jego dluuuugi monolog z dygresjami , jesli powie Ci to samo co ja juz na tym forum napisalem to mam prosbe o potwierdzenie, jesli nie - tez chetnie poczytam. Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marek Nowak
(MarekN)
Wiking
NORSOK Standard U 100 7.9.1 :
"Diver helmets/masks shall have two separate gas inlets. One of these inlets may be a free-flow inlet."
Superlite, Gorski, Maska KMB itp sa tak wlasnie zbudowane - oprocz zwyklego drugiego stopnia automatu (takiego samego jak "automacik w ustach"
Maja nawiew ktory mozna sobie odkrecic.
Typowe free-flowy ( siebie-gorman, AH3) maja tylko ten nawiew,ktorego lepiej na dluzej nie zakrecac.
"Klasyk" z dodatkowym zaworem umozliwiajacym podlaczenie dodatkowego przewodu powietrza przez nurka st-by moze byc uzyty na instalacjach offshorowych na wybrzerzu, choc podlega pod NORSOK i Petroleumstilsynet, a nie Arbeidstilsynet i 511. Nurkowanie na platformie stojacej w remoncie nie jest niczym niezwyklym w Norwegii.
"innshore" to nie blad gramatyczny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Ireneusz Sobczak
(kasia000)
Wiking
CZEŚĆ tu Irek czy może ktoś podać namiary na firmy lub cokolwiek zatrudniające nurków/płetwonurków zawodowych.Byłem na okrętach ratowniczych 10 lat.Bardzo będę wdzięczny za informacje tel kom 791097812-play.
PS mamy do spłacenia...i brakuje nam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok