Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

679 Postów
AGNIESZKA M
(AGA76)
Wyjadacz
Kobietki mam do Was pytanko-czy podajecie dziecku wit.D3 czy tran?Czytalam,ze tu w Norwegii kaza podobno podawac tran a w Polsce kaza podawac wit.D3.Ja kupilam w Polsce preparat JUVIT K+D3 z pompka dozujaca i od 3 tygodnia zycia synka podaje mu dwie kropelki dziennie bezposrednio do buzi To bardzo wygodne i Gabrys odrazu je polyka Oprocz tego sama lykam tran w kapsulkach i Falvit Mama Nie wiem czy nie przesadzam... A Wy co podajecie swoim pociechom?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
619 Postów
Wyjadacz
nana ja podaje tran moim zdaniem jest lepszy bo ma wiecej witamin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Ja tez podaje tran
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
527 Postów
6666 6666
(6666)
Wyjadacz
ja podaje łyżeczke tranu i kropelke wit D3 w Polsce pytała m pediatry czy tran wystarczy powiedziała ze do pierwszego roku lepiej podawać wit D3 i tran wiec tak robie chociaż wcześniej podawałam sam tran
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
177 Postów
Stały Bywalec
Hej dziewczyny wrocilam dzis od lekarza ( 35tc) i usluszalam ze mimo dobrych wynikow wysyla mnie na kolejne usg zeby sprawdzic wielkosc dziecka i rozwazyc cesarke. Fakt ze maly na kazdym robionym usg przekracza troche normy i brzuch tez mam albo w gornej granicy albo troche ponad norme. Do tej poty przytylam 8,5 kg wiec raczej nie jest zle. Czy duze dziecko moze byc wskazaniem do cc? Jesli tak to co to znaczy "duze"?Pozdrowionka i dzieki za opinie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
491 Postów
Dobrochna AS
(lady_dosia)
Wyjadacz
ja też podaje tylko tran.

A jak to jest z wit K? Bo w PL podaje sie do 3 miesiąca, szczegolnie jak sie karmi piersią.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Hej dziewczynki
Ja sama nie lykam zadnych tabletek " dla mam " a maluszkowi podaje jeszcze w dalszym ciagu ta witamine D co sie dostaje w helsestasjon taka buteleczke a jak sie skonczy to tez planuje tran podawac Witaminy K natomiast nie podawalam,ale moja siostra mieszka w Polsce i wiem ze podawala maluszkowi w postaci takich kapsulek ktore sie wlewalo maluszkowi do buzki.
Chyba kazda z nas musi wybrac to co najlepsze-bo kazda z nas robi inaczej a i lekarze roznie mowia
Ak83-swintucho jedna,pisalam do ciebie na fejsie i nie odpisujesz a zapowiadalas sie obiecujaco na te spacerki hihi Z cesarka to ja nie pomoge ale moze Kalba cos o tym wspomni,bo ty Kalba chyba mialas co nie? Pozdrowienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
491 Postów
Dobrochna AS
(lady_dosia)
Wyjadacz
AK83, ja miałam cesarke. Mnie co prawda nie skierowali na cesarke, ale uprzedzali, ze byc moze zajdzie taka koniecznosc. Pod koniec ciazy mialam usg co 2-3 tygodnie, bo dzidzia moja byla duza ponad norme i bardzo szybko mi przyrastala w brzuszku. u mnie mowiono, ze byc moze trzeba bedzie wywolac porod po 38 tc, zeby nie czekac i zeby maluszek nie rosl dalej. Dostalam rowniez skierowanie, jak sie juz zacznie akcja porodowa, na blok, gdzie sa "trudniejsze' przypadki, bo tam zawsze jest gotowy zespol do cesarki.
Ale wiadomo jak to jest - co lekarz i szpital to inna opinia i zwyczaje. ja rodziłam w Fredrikstad.

jednak na ostatnim usg (w 39 tc) lekarz podjal decyzje ze nie bedzie wywolywania i sprobujemy urodzic normalnie.

koniec konców miałam cesarke, ale nie z powodu wielkosci dziecka, ale z powodu niepostepujacej akcji porodowej po 21 godzinach. Ida wazyla 4150 g, wiec taka wielgasna znowu nie byla, po tym co mi mowiono spodziewalam sie co najmniej 5 kilogramowego bobasa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
AGNIESZKA M
(AGA76)
Wyjadacz
Ja to chyba stworzylam swoja wlasna kombinacje bo podaje dziecku wit.K i wit.D3 zawarte w jednym preparacie a oprocz tego jak lykam tran w kapsulkach to i jemu sie dostaje Wit.K tez jest wazna dla maluszka szczegolnie na poczatku dlatego kupilam ten Juvit bo ma obie witaminy w sobieSiostra mi go polecila bo sama go podawala corci dopoki nie skonczyla 3 miesiecyDzieki niej wiem o tym preparacie i dlatego jak bylam w Polsce to go kupilam Dziekuje Wam za odpowiedz

www.doz.pl/apteka/p48722-Juvit_K__D3_Juv...e_witamina_KD3_10_ml
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
AGNIESZKA M
(AGA76)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok