Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

poród w stavanger - Norwegia

Czytali temat:
elsk hver dag Monika Koper Bernadeta L. *** *** Ula Karwan Marta Bethke Sandra Stawiszynska Magdalena M... Kasia Lasota Madziaxxx Reniaka Nowa pl (6386 niezalogowanych)
23 Posty
Karola 1
(aiszza)
Wiking
Witam czy może ktoś opowiedzieć jak jest w szpitalu w stavanger co trzeba ze sobą wziąśc i słówka które będą potrzebne związane z porodem pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Slowka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
138 Postów
Michal Lozicki
(krefes1)
Stały Bywalec
Wez ze soba takie slowka jak: Jeg er gravid. Jeg trenger hjelp.Jeg har vondt i magen. Jeg har et slim mellom legene. Jeg trenger en smertestillende tablett. Kan dere sy meg etter på? Jeg har muskelsmerter. Jeg har feber. Jeg er kvalm. Jeg har hodepine. Jeg føler meg dårlig. Jeg er allergisk mot..... Jeg er frisk. Jeg er syk mot... Jeg trenger en legeundersøkelse. Jeg må på sykehus. Jeg ble forkjølet. Kan du måle temperaturen min? Kan du måle trykket? Jeg må bestille time hos legen. Jeg trenger et legebesøk. Jeg trenger en sykemelding. Jeg har et henvisning til sykehus.
Więcej nie pamietam, ale cos jeszcze by sie przydalo napewno! God bedring!! :-/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Agata Bocian
(AgataBocian)
Wiking
Wszystko dla dziecka na pierwsze dni zapewnia szpital, tak samo wszelakie podkłady, podpaski i inne podobno też, więc trzeba zabrać jedynie ciuchy dla siebie do hotelu, koszule na poród (o ile też nie dają- będę wiedzieć niebawem), kosmetyczka, staniki do karmienia, ogólnie podstawowe rzeczy jedynie na wyjście ze szpitala tata przynosi ciuszki dziecięce. Tyle mi wiadomo, konkrety powinnam poznać w najbliższych dniach..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Karola 1
(aiszza)
Wiking
Dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Wiking
Dziewczyny orientujecie sie ile trwa "wizytacja" w szpitalu?mialyscie juz takie spotkanie przed porodem,jak to dokładnie wygląda?

Trzymam kciuki i zdajcie relacje jak przebiegała opieka,mnie to czeka w marcu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Zuzanna ######
(Suzana)
Wiking
Witam,nie wiem jak dokładnie wygląda to w Stavanger,bo rodziłam w Skien.Co do wizytacji,to położna mi mówiła że mam dzwonić do szpitala i umówić się na takie spotkanie.Z tego co pamiętam termin takiej wizyty wyznaczyli mi krótko przed porodem.Ja akurat w dniu tej wizyty byłam rano w szpitalu(z innego powodu)i poprosiłam żeby mnie oprowadzili,żeby nie wracać po południu do szpitala.Mnie do Skien dzieliło 70km.Wygląda to tak ,że położna pokazuje gdzie trzeba się zgłosić jak zacznie się poród,na jakiej sali się rodzi,co jest potrzebne w szpitalu,gdzie jest stołówka,w jakim pokoju może zostać mąż.Potem pokazano nam pokój gdzie przenoszą po porodzie.Same pomocne informacje.)Ja jak pisałam miałam indywidualną wizytę,ale zazwyczaj umawiają parę osób i razem "zwiedza" się szpital.Co do samego porodu to nie potrzebne jest wiele rzeczy.Ja wzięłam za dużo wszystkiego.Chociaż pakowałam się zgodnie z norweską książeczką dla mam.Koszule do porodu dostałam,po porodzie raczej chodzi się w ubraniu sportowym niż w koszuli nocnej.Dla dziecka wszystko jest:ubranka,pampersy,musice mieć zestaw ubranek na wyjście.Podsumowując mi sie przydały ubrania typu dresy i koszulki na przebranie,moje kosmetyki,ręczniki a tak wszystko inne miałam.Poza jedną położną wszystkie inne mówiły po angielsku.Jestem bardzo zadowolona z opieki w szpitalu w Skien.Położne bardzo sympatyczne i pomocne.Trzymam kciuki za przyszłe mamy .W razie pytań można kierować wiadomości do mnie.Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Wiking
Ja mam własnie juz na luty umówiona wizyte i ciekawa byłam jak to wygląda.

Zastanawiają mnie te dresy,bo wiele razy o tym czytałam,a co z wietrzeniem krocza w takim wypadku?tutaj nic nie mówią,bo w PL to aż do znudzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Zuzanna ######
(Suzana)
Wiking
Nie wiem jak to jest.Ja jeden raz chodziłam w szpitalu w koszuli nocnej i szlafroku,i chyba byłam jedną z nielicznych.Następnym razem w dresach.Nie mam pojęcia jakie mają tu nastawienie do wietrzenia.Wiem napewno że nastwiają się na karmienie piersią.I bardzo w tym pomagają,doradzają,tłumaczą w jakiej pozycji karmić.A i przypomniało mi się przy wypełnianiu takiej ankiety którym szpitalu będę rodzić zaznaczyłam rozmowę z tłumaczem.I faktycznie przed wyjściem ze szpitala,rozmawiałam przez tel z polką która mówi po norwesku i tłumaczyła to co położna chciała nam przekazać i moje pytania.Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Karola 1
(aiszza)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok