Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kolejna ciaza w trakcie macierzynskiego?? - Norwegia

Czytali temat:
snart_ mamma83 loczek21 TOMBAR12 (1903 niezalogowanych)
6 Postów
Renia PL
(Renia_PL)
Wiking
Witam,
Mam dosc techniczne pytanie, mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie pomoc
Moja znajoma jest obecnie w trakcie urlopu macierzynskiego i tak sie zlozylo ze ponownie zaszla w ciaze.. pracuje w Norwegii prawie dwa lata i otrzymuje obecnie zasilek z NAV co miesiac. Termin porodu jest przewidziany 2 miesiace po zakonczeniu urlopu. Czy w tej sytuacji ponownie przysluguje jej zasilek macierzynski na tych samych zasadach jak przy pierwszej ciazy - nadal jest pracownikiem tego samego zakladu i miala wrocic po urlopie do pracy (moze zasilek jest wtedy obliczany jako srednia wyplat z NAVu??) - czy nalezy sie tylko jednorazowa wyplata zasilku w takiej sytuacji. Bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Ja bym zapytal w zakladzie pracy i NAVie. Tam najpredzej udziela informacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
no pewnie nav bedzie najbardziej wiarygodny
Ale wg mnie tak logicznie myslac skoro jest to 6 z ostatnich 10 msc wiec bedzie sie liczyc wyplaty jakie dostaje z nav.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Bedzie miała prawo do macierzyńskiego. Jeśli bedzie chciała, to może rozpocząc drugie macierzyńskie max.12 tyg przed datą kolejnego porodu. Jeśli nie chce brac wcześniej, to nie wiem, trzeba pytac Nav. Podejrzewam, że suma miesieczna pozostanie taka sama. Ja brałam macierzyńskie 8 tyg przed terminem, żeby była ciągłośc. Oczywiście traci na tym dziecko, jeśli po zakończeniu urlopu matka wraca do pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok