Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pomoc- pytania samotnej matki - Norwegia

5 Postów
Magdalena kowalska
(Magdalena MUK)
Wiking
Czesc wszytskim, chcialam Was prosic o kilka informacji, porad. Kilka tygodni temu rozstalam sie z partnerem, ojcem mojego dziecka. W zwiazku z tym musze wziac moje i corki zycie w swoje rece. Bardzo chcialabym przyjechac do Norwegi,Oslo i tam zaczac wszytsko od nowa. Prosze, napiszcie mi jak wygladaja formalnosc, czy moge oddac dziecko od razu do przedzkola ? jak znalez tanio pokoj, mieszkanie ? Czy jest jakas pomoc dla samotnych matek ? jak, gdzie najlepiej szukac pracy ? on line czy lepiej na miejscu ?Pragne dodac ze mam wyzsze wyksztalenie i mowie dobrze po angielsku i wlosku. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Duzo zalezy czy zna sie norweski, co juz pewnie wiesz, oraz jaki ma sie zawod.
Mysle tez, ze dopoki nie bedziesz miala pracy, to nie mozesz liczyc na jakakolwiek pomoc.
Samotne matki otrzymuja podwojne rodzinne, druga klase podatkowa, moga rowniez dostac roznego rodzaju dotacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Magdalena kowalska
(Magdalena MUK)
Wiking
Czesc Elise, dziekuje Ci za odpowiedz. Norweskiego nie znam, ucze sie teraz sama w domu ale z doswiadczenia wiem ze najlepiej i naszybciej przyswaja sie jezyk w danym kraju. Co do pracy, do dotychczas pracowalam w biurze, w szkole i w hotelu. Na poczatek najwazniejsze jest zaczac, wiec nie bede miec nic przeciwko fizycznej pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
A czy Twój były partner, wyraził zgodę na wywiezienie Waszego dziecka za granicę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
W norweskich realiach sytuacja samotnej matki z dzieckiem dopiero startujacej w poszukiwaniu pracy i mieszkania nie jest najlepsza....jesli nie załatwisz sobie pracy i lokum w Polsce np.z jakiejs firmy posredniczącej albo pomocy tutaj na miejscu jakichs znajomych czy przyjaciół to ja to czarno widze...tu,kazdy jest zdany na siebie a o pomoc trudno...przeciez nie bedą dawac zasiłków kazdemu,komu zaświta w głowie chęć zaczynania zycia od nowa....brutalne?moze ale prawdziwe...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Magdalena kowalska
(Magdalena MUK)
Wiking
Do giovi2, moj byly partner stwierdzil, ze nie bedzie nam wchodzil w zycie i mamy sobie robic co chcemy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Magdalena kowalska
(Magdalena MUK)
Wiking
Do B.K. dziekuje za Twoj wpis. Owszem prace i mieszkanie zamierzam znalez juz w Polsce, w czarno bym sie nie pakowala. Co do przyjaciol czy znajmoych to akurat Norwegi nikogo nie mam wiec zostaje mi probowac samej. Zycie jest brutalne Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Magdalena MUK napisał:
Do giovi2, moj byly partner stwierdzil, ze nie bedzie nam wchodzil w zycie i mamy sobie robic co chcemy.

Stwierdzic sobie mogl.
Jezeli bedziesz juz w Norwegii, ogarnieta, z praca i mieszkaniem, to bedziesz musiala przeprowadzic laczenie rodzin z twoim dzieckiem. A wtedy bedzie potrzebny podpis ojca na dokumencie. Jezeli ojciec nie moze sie stawic w Norwegii w urzedzie, potrzebny jest dokument z Polski, potwierdzony. To samo wiaze sie z paszportem.
Ojciec musi podpisac zgode na wyjazd dziecka poza granice Polski, w ktorym okresli na jak dlugi okres wyraza zgode. Mozae sie zgodzic na rok, do momentu osiagniecia przez dziecko pelnoletnosci, na dwa lata, alo na miesiac. Albo wcale, ze zwyklej zlosci.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Magdalena kowalska
(Magdalena MUK)
Wiking
Dziekuje Hilton Ci za porade i pomoc. Zabezpiecze sie w odpowiedni papierek. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Niestety od roku 2013 druga klasa podatkowa zostaje zlikwidowana. Nowy budżet uderza najbardziej w samotnych rodziców, o ile dobrze pamietam straca średnio 13 tys w roku. Bedzie wiec cieżej. Wsparcie dostaną rodziny i partnerzy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok