Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

prawa kobiety w ciąży w Norwegii - Norwegia

8 Postów

(Andżelika406)
Wiking
Witam. Jestem w drugim miesiącu ciąży, pracuję w Polsce. Firma, która mnie zatrudnia jest bardzo przychylna dla kobiet w ciąży. Osoba taka może od razu w pierwszym miesiącu iść na zwolnienie lekarskie i otrzymuje wypłacane chorobowe. Praca ta jest przy komputerze, a ponieważ nie można pracować bedąc w ciąży dłużej niż cztery godziny osobe taką firma kieruje na zwolnienie lekarskie. Jestem więc w domku i nie martwię się, że nie mam środków do życia. Mąż pracuje w Norwegii i chcę sie tam do niego przeprowadzić. Czy jak zwolnie sie tutaj to tam otrzymam jakiś zasiłek dla kobiet w ciązy mimo iż nie pracowałam w Norwegii a jestem w ciąży? Jak wygląda w Norwegii opieka nad kobietą w ciąży jeżeli tam nie pracowała? Wiadomo że u nas w Polsce, kobietka , która nie pracuje a jest w ciązy nie dostanie ani chorobowego ani macierzyńskiego. Jak to wygląda w Norwegii? Pomóżcie proszę bo chciałabym być już na co dzień z mężem a nie widywać go raz na dwa miesiące . Wiem, że przeciesz on będzie mnie utrzymywał, ale...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Czesc

Tak z grubsza powiem, że tutaj w Norwegii musialabys zalatwić sobie papiery tzn numer personalny i pobyt stały a potem wybrac lekarza na stronie helfo.no. Skoro masz tutaj meza to bedzie latwiej bo zrobicie to na zasadzie laczenia rodzin. Kobiecie w ciazy lekarz i wszelkie badania sa za darmo. Jesli nie pracowalas w Norwegii nigdy to nie nalezy Ci się macierzyńskie ale becikowe jeśli tutaj urodzisz a potem rodzinne do 18 roku dziecka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Karolina .....
(karolina09)
Początkujący
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Andżelika406 napisał:
Witam. Jestem w drugim miesiącu ciąży, pracuję w Polsce. Firma, która mnie zatrudnia jest bardzo przychylna dla kobiet w ciąży. Osoba taka może od razu w pierwszym miesiącu iść na zwolnienie lekarskie i otrzymuje wypłacane chorobowe....

Rozumiem twoj problem: szukasz kraju gdzie mozna pojsc na chorobowe w pol godziny po zajsciu w ciaze
A jeszcze najlepiej jakby placili z 5 lat przed ciaza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Gabriel Bąk
(Gab)
Wiking
Andżelika406 napisał:
Witam. Jestem w drugim miesiącu ciąży, pracuję w Polsce. Firma, która mnie zatrudnia jest bardzo przychylna dla kobiet w ciąży. Osoba taka może od razu w pierwszym miesiącu iść na zwolnienie lekarskie i otrzymuje wypłacane chorobowe. Praca ta jest przy komputerze, a ponieważ nie można pracować bedąc w ciąży dłużej niż cztery godziny osobe taką firma kieruje na zwolnienie lekarskie. Jestem więc w domku i nie martwię się, że nie mam środków do życia. Mąż pracuje w Norwegii i chcę sie tam do niego przeprowadzić. Czy jak zwolnie sie tutaj to tam otrzymam jakiś zasiłek dla kobiet w ciązy mimo iż nie pracowałam w Norwegii a jestem w ciąży? Jak wygląda w Norwegii opieka nad kobietą w ciąży jeżeli tam nie pracowała? Wiadomo że u nas w Polsce, kobietka , która nie pracuje a jest w ciązy nie dostanie ani chorobowego ani macierzyńskiego. Jak to wygląda w Norwegii? Pomóżcie proszę bo chciałabym być już na co dzień z mężem a nie widywać go raz na dwa miesiące . Wiem, że przeciesz on będzie mnie utrzymywał, ale...

A po co przepraszam, założyłaś nowy wątek, skoro Hilton już Ci chyba wszystko, wystarczająco wytłumaczyła ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Nie ma czegos takiego jak zasilek dla kobiet w ciazy. Po urodzeniu dziecka przysluguje 970 NOK co miesiac, ale pod warunkiem, ze w Polsce nie bierzecie zadnych zasilkow i macierzynskiego.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Ale przeczytalam w innym watku, ze masz prace w Norwegii, wiec nie rozumiem, chyba sie pogubilam :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Andżelika406 napisał:
Wiadomo że u nas w Polsce, kobietka , która nie pracuje a jest w ciązy nie dostanie ani chorobowego ani macierzyńskiego.
Jezeli nigdy nie pracowalas w Norwegii to nie przysluguja ci pieniadze na chorobowym ani na urlopie macierzynskim. Skoro jestes na chorobowym w Polsce i tam tez pracowalas, to i pieniadze dostajesz z Polski. Jedyne co, to moze zalapiesz sie na becikowe, ale to trzeba byc w Norwegii zarejstrowany jakis tam czas przed porodem. Jak dlugo - to musisz poszukac sobie sama.
Czyli, czy sie zwolnisz z pracy w Polsce, czy tez nie, to nie ma znaczenia - oprocz becikowego nic nie dostaniesz. A i to nie jest pewne czy sie zalapiesz.

Andżelika406 napisał:
Praca ta jest przy komputerze, a ponieważ nie można pracować bedąc w ciąży dłużej niż cztery godziny osobe taką firma kieruje na zwolnienie lekarskie. W Norwegii firma nie moze skierowac kogos na chorobowe. Tylko lekarz ma do tego prawo. Nie ma tez przepisow mowiacych o pracy tylko 4 godziny dziennie, jezeli pracuje sie przed komputerem. Jezeli lekarz nie ma zastrzezen lub nie da zwolnienia, to w Norwegii kobiety pracuja zupelnie normalnie, bez zadnych ograniczen i to niezaleznie od zawodu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
[b]

Andżelika406 napisał:
Praca ta jest przy komputerze, a ponieważ nie można pracować bedąc w ciąży dłużej niż cztery godziny osobe taką firma kieruje na zwolnienie lekarskie. W Norwegii firma nie moze skierowac kogos na chorobowe. Tylko lekarz ma do tego prawo. Nie ma tez przepisow mowiacych o pracy tylko 4 godziny dziennie, jezeli pracuje sie przed komputerem. Jezeli lekarz nie ma zastrzezen lub nie da zwolnienia, to w Norwegii kobiety pracuja zupelnie normalnie, bez zadnych ograniczen i to niezaleznie od zawodu.[/quote]

ZASADY BHP MOWIA O 4H PRACY PRZY KOMPUTERZE KOBIET W CIAZY.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
wera1517 napisał:
ZASADY BHP MOWIA O 4H PRACY PRZY KOMPUTERZE KOBIET W CIAZY.

BHP to polskie przepisy. Zwroc uwage, ze ja pisze o norweskich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok