Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czytali temat:
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Tuptusiowata napisał:
Co do kosmetykow dla maluszka to trzeba miec standardowe rzeczy na poczatek jak krem na odparzenia, plyn do kapieli, oliwka jesli chodzi o kosmetyki.

A co do sudocremu to nie polecam za czesto uzywac bo bardzo wysusza skórę. Ja np. uzywalam go za kazdym razem na samym poczatku. Po miesiacu nie uzywam go juz wcale i maly nie ma zadnych odparzeń. Natomiast co do oliwki to na poczatku bedziecie smarowac dziecko oliwkami i kremami nawilzajacymi, bo bedzie sie stasznie luszczylo. Skora malemu schodzi w bardzo duzych ilosciach i zeby jak najszybciej to dobrze wygladalo trzeba natluszczac dziecko. Nam zostalo tak ze synek jest kapany zawsze w Olianum Soft i po tym smarowany oliwka zawsze. Ten plyn do kapieli polecam, bo natluszcza i dba o wrazliwa skore dziecka.

Łózeczko mam standardowe, drewniane i białe a w Polsce bedziemy kupowac turystyczne, bo turystyczne jest do szybkiego zlozenia i postawienia. Jak np jedziesz z malym na wakacje do rodziny jak my i maly spi w swoim lozeczku spokojnie.

Co do aktu urodzenia i numeru personalnego to jak urodzicie dziecko po paru dniach przyjdzie Wam poczta papiery do wypelnienia tzn dane dzieca, adres zamieszkania i dane rodzicow. I na tych papierach bedzie widnial juz numer personalny wiec wystarczy go sobie spisac, bo potem to musicie odeslac na wskazany adres. I wtedy po jakims czasie przychodzi akt urodzenia dziecka. Chyba, że chce się szybciej akt niz zanim przysla moza isc do Skatte. Oni tam wydrukuja i dadza. Nawet w j. norweskiem lub angielskim. Polskiego niestety nie maja.

zaopatrzcie się w to moje dzieci nie wiedzą co to odparzenie ...zawsze różowe te części ciała a jeśli dziecko nic nie piecze i nie boli to...
firma widzę wprowadziła inne kosmetyki dla dzieci cena ok 9 zł jest wspaniały i niezastąpiony

www.linomag.pl/produkt/92/0
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
zapomniałam kupuje się w aptece ja miałam to od lekarza zaprzyjaźnionego przepisane ale jest bez recepty

OILATUM SOFT obowiązkowo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
o połowie tych paczek nie miałam pojęcia dzięki tuptusiowa z drugiej strony co robić jeśli kupo nie przyjdzie pocztą??

czarna27 też mam termin na 3 października i prawie wszystko już gotowe, przydała się wyprawa do PL. Kupiliśmy prawie wszystko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Nowicjusz
sue135 no to spoko może sie spotkamy na prodówce heheh no to niezle jestes zorganizowana ja mam niewiele ale powoli musze kompletowac to co potrzebne.Jak masz ochote zapraszam na herbatke do siebiepozdrówka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Zawsze przychodzi poczta, jak nie to mozna napisac maila lub zadzwonic. A z tego co pamietam to z libero i rimi na maila przychodzi w ktorym tygodniu paczka powinna przyjsc. bo oni dziela na tygodnie a nie na konkretne dni

Ja wyprawke szykowalam tez dosc pozno, bo mi rodzina zabraniala cokolwiek kupic wczesniej aby nie zapeszyc. U nas jest przesad, że nie mozna nic dla dziecka kupic do 6 miesiaca a niektorzy uwazaja, że nawet do 8 miesiaca. Ale to kazda rodzina lub regoin ma inaczej
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
Kupon na paczkę z rimi dostajecie poczta z tym do sklepi i juz paczka w domu
Mailem przychodzi kod do apotek 1, vitusapotek, refux, nie pamietam jak z libero ale tez chyba przychodzi kupon poczta. Wystarczy tylko spisac numer i podejsc po paczke Libero i eimi ma rowniez paczike w 6 miesiacu i ponoc kupony juz same przychodza bez rejestrowania sie
Co do kosmetykow to tez uzywamy emolientow. Obecnie Oillan. Balsam, szampon z plynam do kapieli i emulsja natluszczajaca. Mamy tez krem z nivea z filtrem 30 dla dzieci od urodzenia. Słonce jest tu dosc ostre. Oliwke bambino, ale rzadko uzywam na cialko bo malemu wyskoczyly potówki, teraz tylko na głowke ba zaczela mu sie odrobinke łuszczyc. Mam sudocrem ale tez nie uzywam. Bardzo fajne sa tez te probki ktore dostaniecie w paczkach Krem ochronny przed wiatrem, plyny do kapieli warto uzyc i zobaczyc jak dziecko reaguje.
CO do kosmetykow z jonsona to słyszalam ze uczulaja maluszki. Maja duzo skladnikow zapachowych dodanych co jest nie polecane dla noworodkow. Ale kazde dziecko inne i niestety metoda prob i bledow trzeba wybrac to co najlepsze dla naszych dzieci
Jesli chodzi o wyprawke to w większości wszystko kupilam w polsce, a zaczelam juz chyba nawet w 5 miesiacu bo nie moglam sie powstrzymac nie mamy klasycznego lozeczka tylko kolyske i jestem bardzo zadowolona za jakes 2 miesiace musimy pomyslec o zmianie ale poki co kupujemy turystyczne do polski, tak samo rozgladamy si za jakims drugim wozkiem... Musimy sie praktycznie ze wszystkim zdublować zeby nie wozic calej wyprawki ze soba...

Ines jak tam Maxiu? Kiedy wracacie? Udalo sie wszystko zalatwic?
pozdrawiamy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów
Bogusia K........
(Bogunia)
Początkujący
A po porodzie zostałyście w szpitalu czy skorzystałyście z hotelu? No i jak wygląda opieka po porodzie w tych dwóch miejscach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
W naszym przypadku pierwszą noc i cały nastepny dzień spedzilismy razem z mężem i synusiem w pokoju rodzinnym Trzeba za to zapłacić ale naprawde warto Kolejne dwie noce bylam w wspolnej sali, ale akurat tak trafilam, ze byly tylko dwa łózka i ostatnia noc bylismy sami z Leonkiem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Ja urodzilam kolo 16 i moj maz byl ze mna do 20 gdzie oboje dostalismy kolacje a potem przewiezli nas na wspolna sale gdzie byly dwa lozka i on pojechal do domu, bo hotelu nie bralismy iz za 2 dni moja mama miala przyleciec i maz musial wszystko przygotowac i 1 noc bylismy sami ale nad ranem przyjechala kobieta z coreczka i druga noc spedzilismy razem na sali a potem juz wychodzilam ze szpitala z synusiem. A opieka bardzo dobra.

Ja akurat po porodzie mialam zabronione ruszac sie do lazienki czy wstac do malego sama i za kazdym razem musialam dzwonic po polozna czy kogos i zawsze przychodzily i pomagaly z usmiechem na twarzy. A w druga noc mialam problemy z karmieniem piersia i zaczely mu dawac sztuczne ale one mu malo dawaly i on ciagle plakal ze chcial jeszcze i kolo 23 zabrali mi go i powiedziala ze musze isc spac zeby miec sily a one sie nim zajma. I o 7 rana przy zmianie persolenu synus byl juz ze mna a ja spalam cala noc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Powiem szczerze Ania, że papierów nie załatwiliśmy ale to Ci wyjaśnie jak wrócimy czy na priv A ogolnie w Polsce wszystko dobrze tylko pogoda niestety nic a nic nie dopisuje ;/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok