Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

jaka jest obecnie stawka dla niani?? - Norwegia

95 Postów
Karolina :)
(Karolina2)
Początkujący
chciałabym zaopiekować się dzieckiem, mieszkam w oslo krótko i nie wiem jakie tutaj są stawki za godzinę/ od całości??
ile zarabia niania taka która pilnuje dziecka 2-3 razy w tygodniu po kilka godzin? a ile na cały etat?? jak to jest jak ja dojeżdżam a jak ktoś mi przywozi dzieciaczka?
dałam ogłoszenie że zaopiekuję się wraz z moją 2 letnią córeczką dzieckiem i dziewczyny mnie pytają ile chciałabym zarobić a ja nie wiem co odpowiadać...
nie chciałabym też pracować za pół darmo
proszę o jakieś naświetlenie sprawy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Z tego co slyszalam to dagmamma bierze 5-6 tys NOK za miesiac, lub 250 do 400 na dzien, w zaleznosci, czy dagmamma pokrywa jedzenie, czy tez nie. Pieluchy pokrywaja rodzice dzieci.

Jezeli chcesz do kogos dojezdzac - to osobiscie uwazam, ze jest to komletnie nieoplacalne. Nie oszukujmy sie, jak sie pilnuje 2-3 dzieci to i obiad mozna zrobic i troche w domu posprzatac. Zaden rodzic, jak siedzi sam ze swoja pociecha, to nie poswieca jej 100% czasu. A tak bedzie to wygladalo w praktyce jak bedziesz pilnowac dzieci u kogos, nie mowiac, ze nie oplaca sie to rowniez ekonomicznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Karolina2 napisał:
chciałabym zaopiekować się dzieckiem, mieszkam w oslo krótko i nie wiem jakie tutaj są stawki za godzinę/ od całości??
ile zarabia niania taka która pilnuje dziecka 2-3 razy w tygodniu po kilka godzin? a ile na cały etat?? jak to jest jak ja dojeżdżam a jak ktoś mi przywozi dzieciaczka?
dałam ogłoszenie że zaopiekuję się wraz z moją 2 letnią córeczką dzieckiem i dziewczyny mnie pytają ile chciałabym zarobić a ja nie wiem co odpowiadać...
nie chciałabym też pracować za pół darmo
proszę o jakieś naświetlenie sprawy

Temat był już wielokrotnie przerabiany i znajduje się w archiwum .
NIEMNIEJ...
Stawki godzinowe za pilnowanie dzieci nie są wcale powalające , bez względu czy Ty pojedziesz po Dane dziecko , czy też Ono zostanie Tobie dostarczone .
30-40 -Nok godzinę , a nawet i mniej jak jest to częściej w tygodniu i dłużej niż 3 -4 godziny dziennie .
Faktem jest , że zdarzają się i stawki od 60-Nok w górę jednak bardzo rzadko .
Dagmamma , to praca dorywcza taka przy okazji , własnych małych dzieci ...
Nawet jak ktoś ma legalną działalność -dagmammy- to stawki też nie są duże .
Z prostej przyczyny .
Przedszkole w Norge w pełnym wymiarze , tak godzinowym jak i tygodniowym kosztuje Miesięcznie w granicach 3000 do 5000-Nok .
Jeżeli podzieli się tą kwotę przez godziny pobytu w przedszkolu to widać jaka jest stawka na godzinę .
A przecież , Tam jest cały węzeł edukacyjno opiekuńczy , oraz PEŁNE LEGALNE UBEZPIECZENIE PRAWNE , KAŻDEGO DZIECKA ... przez cały okres pobytu w przedszkolu .
To tyle w dużym skrócie , niemniej i tak stawkę dostaniesz taką , na jaką zgodzi się rodzic , oddający Tobie pod opiekę , własne dziecko z braku miejsca w przedszkolu .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
(Karolina2)
Początkujący
bardzo dziękuję za informację
ja nie chcę brać 5-tki dzieci pod opiekę bo nie dałabym rady.
Mam 2 letnią córeczkę na chwilę obecną i tak siedzę w domu więc mogłabym pilnować jakiegoś malucha a przy okazji moje dziecko miałoby towarzystwo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Karolina2 napisał:
bardzo dziękuję za informację
ja nie chcę brać 5-tki dzieci pod opiekę bo nie dałabym rady.
Mam 2 letnią córeczkę na chwilę obecną i tak siedzę w domu więc mogłabym pilnować jakiegoś malucha a przy okazji moje dziecko miałoby towarzystwo
To jak masz taką możliwość , to oddaj dziecko do przedszkola , bo robisz jej wielką krzywdę ...
Brak kontaktu z rówieśnikami , za chwilę będzie za późno , tu dzieci z przedszkola idą do szkoły zintegrowane i przygotowane spokojnie do nauki .
Mało tego w Norweskim przedszkolu od malucha dzieci uczą się angielskiego i Twój szkrab jest tej nauki pozbawiony ... Mała będzie miała kłopoty w norweskiej szkole .
Chyba , że nie macie zamiaru tu zostać na dłużej ... niemniej i tak będzie dla niej szkoda ...
A Ty w między czasie , możesz sama znaleźć pracę ... LEGALNĄ ... lub brać udział w szkoleniach zawodowych z nauką Norweskiego ...
Norweskie Przedszkole , to nie jest ... POLSKI SYF...
Naprawdę zastanów się poważnie i nie krzywdź Swojego Dziecka...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
(Karolina2)
Początkujący
Gabriel zgadzam się z Tobą w 100% My przyjechałyśmy tutaj 29.07 , mój mąż jest tu od roku i jesteśmy na etapie załatwiania nr personalnych itp bo bez tego Hania nie pójdzie do przedszkola.
Dlatego chciałam na ten czas dorywczo popilnować jakiegoś dziecka stąd moje pytanie.
Zresztą ja nie wyobrażam sobie siedzieć z Hanią do czasu szkoły w domu , ona miała rok czasu jak poszła do żłobka( prywatnego bo w państwowym w Gdańsku byłyśmy 381...a czas oczekiwania to 2 lata )chodziła na 4-5 h dziennie max. I byłam bardzo zadowolona- angielski, rytmika, plastyka. Nie wiem czy coś ten angielski jej dał ale jak już był to czemu miała nie chodzić
Dlatego tutaj też mam nadzieję że szybko uda nam się to ogarnąć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
(Karolina2)
Początkujący
ale gafa napisałam "ona miała rok czasu" miało być " ona miała roczek"
przepraszam z głupotę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Zgadzam sie z Gabrielem co do stawek i przedszkola, moja Hania (prawie 4latka) chodzi do przedszkola od ubieglego roku, zapisalam ja zanim urodzilam druga corcie. Teraz mam dla mlodszej opiekunke a sama pracuje (na legalu ) i jestem zadowolona i wiem na pewno ze jak Joasia bedzie dosc samodzielna to ja tez zapisze do przedszkola, niech ma kontakt z rowiesnikami i jezykiem...choc nie wiemy czy zostajemy tutaj na stale czy czy tez nie,ale najwazniejsze to to ze dziecko nie siedzi na okraglo w domu z mamusia.

Co do wynagrodzenia dla niani, to samo mowi sie przez sie...ze nikt nie da stawki miesiecznej lub godzinnej takiej jaka sam ma.... Karolina pomysl ile ty bys placila opiekunce sama pracujac i wtedy bedziesz wiedziala ile mowic. zawsze mozna sie dogadac w razie cos.

Pozdrawiam i powodzenia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok