Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

polskie znaki na norweskim windowsie - Norwegia

Czytali temat:
Maciej Sz Iwona Maria Z. Claudia C element_096 Waldi7925 (6774 niezalogowanych)
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Cześć

Mam Windowsa 7 norweskojęzycznego i gdy zainstalowałem PL programy to mam krzaczki zamiast PL znaków. Co mam i gidzie zainstalować aby ten Windows widział również PL litery, nie chodzi mi o to ze ten Windows ma byc PL i miec PL klawiature, ale tylko aby nie robił krzaczków i widział PL znaki

pozdro.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
Hardi napisał:
Cześć

Mam Windowsa 7 norweskojęzycznego i gdy zainstalowałem PL programy to mam krzaczki zamiast PL znaków. Co mam i gidzie zainstalować aby ten Windows widział również PL litery, nie chodzi mi o to ze ten Windows ma byc PL i miec PL klawiature, ale tylko aby nie robił krzaczków i widział PL znaki

pozdro.

A nie da sie tego ustawic dodając język polski do opcji językowych? Panel sterowania --->zegar język i region ---> opcje regionalne i językowe (pewnie taka ścieżka jest też w norweskim Windows-ie). Może komp nie wie, jaki ma byc jego język domyślny?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kowalska0)
Wiking
Hardi napisał:
Cześć

pozdro.

Hardi, z tego co wiem powinienes miec tzw MUI polskojezyczne /Multilingual User Interface/, polskojezyczna nakladke na system operacyjny Windows 7. Nie wiem, czy jest juz osiagalne dla Windows 7. Pogrzeb na forach/portalach komputerowych. Powodzonka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Luba napisał:
Hardi napisał:
Cześć

pozdro.

A nie da sie tego ustawic dodając język polski do opcji językowych? Panel sterowania --->zegar język i region ---> opcje regionalne i językowe (pewnie taka ścieżka jest też w norweskim Windows-ie). Może komp nie wie, jaki ma byc jego język domyślny?

To wystarczy, nie żadnej potrzebujesz nakładki, tak mówi mój mąż. Ja na przykład mam zainstalowane na pasku strat opcje do wyboru, klawiatura polska, norweska albo angielska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kowalska0)
Wiking
gama28 napisał:
Luba napisał:
Hardi napisał:
Cześć

pozdro.

To wystarczy, nie żadnej potrzebujesz nakładki, tak mówi mój mąż. Ja na przykład mam zainstalowane na pasku strat opcje do wyboru, klawiatura polska, norweska albo angielska.

To dotyczy jedynie klawiatury /polskich badz innych znaczkow jakich ma sie uzywac do pisania/. System operacyjny w jego wypadku nie odczytuje polskich znakow, w jakich sa zredagowane programy. Hardi, sprobuj to i to
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Marcin :)
(Marcinlbn)
Początkujący
MUI na 100% rozwiązałoby wszystkie problemy kompatybilności językowych, ale jest dostępne tylko w wersji Ultimate, zmiana w ustawieniach regionalnych też powinna rozwiązać problem krzaków w aplikacjach polskojęzycznych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kowalska0)
Wiking
Marcinlbn napisał:
MUI na 100% rozwiązałoby wszystkie problemy kompatybilności językowych, ale jest dostępne tylko w wersji Ultimate, zmiana w ustawieniach regionalnych też powinna rozwiązać problem krzaków w aplikacjach polskojęzycznych.

Ultimate - co masz na mysli? /tak z ciekawosci/...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Pewnie W7 Ultimate
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Marcinlbn napisał:
zmiana w ustawieniach regionalnych nie rozwiązuje problemu krzaczków, jedynie zmienia się klawiatura i można pisać PL znaki, ale krzaczki w programach są nadal

jak sprawdzić, którą wersje Windowsa 7 mam zainstalowaną?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Marcin :)
(Marcinlbn)
Początkujący
Wejdz do "Mój komputer" i kliknij prawym przyciskiem... z menu wybierz właściwości... i tam będzie napisane jaka wersja W7 jest, ale jeśli nie dokupywałeś oddzielnie W7 to raczej małe szanse że Ultimate albo Enterprise było preinstalowane.

Mimo wszystko ustawienia regionalne powinny działać... wejdź do panelu sterowania, później ustawienia regionalne... w ostatniej zakładce jest cos takiego jak jezyk dla aplikacji uni-code... zmien tam na polski. Zmiana języka klawiatury ma wpływ na umieszczenie znaków na klawiaturze ale nie na kodowanie znaków w aplikacjach. Zmiana ustawie reginalnych dodatkowo powinna zmienić format wyświetlania daty, czasu i walut. Ja na wszystkich komputerach jakie mam używam angielskiego lub norweskiego systemu operacyjnego i nie ma problemu ze znakami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok