Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

1
DZIEŃ

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

wycena prac budowlanych - Norwegia

12 Posty
R Łapa
(lapa75)
Wiking
Witam ponownie

Mam do Was jeszcze jedno pytanie a bardziej prośbę. Jest tu napewno wielu użytkowników pracujących w "budowlance" na etacie czy na swój rachunek. Interesuje mnie jak wyceniacie pracę którą macie wykonać, bo podejrzewam że nie ma na to jakiś stawek urzędowych.
Jak to wygląda w praktyce ? Oceniacie, że np dana praca zajmie Wam x godzin i np mnozycie to razy stawkę minimalna ? Bo podejrzewam, że cyba nie ma czegoś takiego jak w Polsce, że np 1m2 położenia płytek kosztuje tyle, a 1m2 np połozenia gładzi tyle i tyle
Pytam się bo ruszam do Norwegi robić właśnie w tej branży i z jednej strony nie chcę rzucać stawek z kosmosu, a z drugiej nie chcę psuć rynku zaniżając stawki (mimo, że jeszcze nie wystartowałem to uważam, że powinniśmy się jakoś szanować )

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i nie zjedzenie mnie

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Przyczłap Bulbulatora
(kissmydick)
Początkujący
Z tego co wiem, to firmy dają cenę ok 360 NOK/r.godz dla klienta (ile idzie dla pracowników to osobna kwestia). Plus indywidualna wycena akordu. Na własny rachunek (o ile masz swoją działalność w Nor) możesz spokojnie pracować, ale od razu zarejestruj się na stronie np: mittanbud.no/, bo tu są oferty. Choć są też inne strony. Polecam to, bo latanie "od domu do domu" z pytaniem "czy może coś wyremontować" nie ma sensu. Kłopot z taką stroną jest koszt. Płacisz za każdą dziedzinę jaką oferujesz i za każdy region z jakiego chcesz oferty. Np malowanie - Oslo = 310 Nok, ale musisz zaoferować się na rok płacenia abonamentu za korzystanie z serwisu. Ja mam 6 branży (malowanie, kafelki, etc) w 7 komunne`ach i miesięcznie płacę 3178 NOK za abonament. Ale zwraca się po każdym zleceniu. No i jak już bierzesz ofertę, to zadbaj by wykonać jak najlepiej. Tu każdy zleceniodawca ocenia Cię na stronie mittanbud i wystawia opinię. A nawet jedna opinia może zubożyć Cię o ok 90% ofert.
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
350 + MVA godzina malarza....., za stolarke 430+MVA...takie mam stawki....i na brak zajecia nie narzekam...

aaa mittanbud.no/ daruj sobie bo to jest wylegarnia roboty na czarno za 150 kr dla przytaniajacych polakow i litwincow......stracisz tylko czas na jezdzenie bo zawsze znajdzie sie jakas kurwa co zjedzie z ceny zeby tylko robic te 14 godzin dziennie za 1000 kr

polozenie 1m2 kafelek 20x20 z klejem i fuga - 550 + MVA

mb silikonu - 60 kr

ciecie kafelek 45 stopni, naroznik zew. 750 + MVA za 1 mb

posadzka betonowa w lazience ze spadem 5cm grubosci ze zbrojeniem - 1350 + MVA za 1m2, za kazdy 1cm do m2 doplata150 kr + MVA

takie przyklady.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
R Łapa
(lapa75)
Wiking
Wielkie dzięki za odpowiedz już powoli mam ogólny zarys
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj