Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

snekker, inzynier budowy domu - Norwegia

Czytali temat:
Adam Kowalski KASIA x Kleofas Szymon Dąbrowski (2601 niezalogowanych)
7 Postów
Tomasz Marks
(tomo14858)
Wiking
Witam
Szukam informacji na temat inżyniera budowy godnego polecenia. Chciałbym rozpocząć budowę domu murowanego - Aruskog.
Chętnie bym poznał opinie osób które budowę domu w Norwegii mają za sobą. Na co zwrócić uwagę przy wyborze snekker'a i inne ważne uwagi.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
tomo14858 napisał:
Witam
Chciałbym rozpocząć budowę domu murowanego - Aruskog.
[...]
Na co zwrócić uwagę przy wyborze snekker'a i inne ważne uwagi.
Pozdrawiam

Widze, ze jestes wielbicielem placenia wysokich rachunkow za prad

A po co ci "snekker", do murowanego domu, czy nie lepszy bedzie murarz ?!.... To taka moja luzna sugestia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
tomo14858 napisał:
Witam
Szukam informacji na temat inżyniera budowy godnego polecenia. Chciałbym rozpocząć budowę domu murowanego - Aruskog.

A projekt ma?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Tomasz Marks
(tomo14858)
Wiking
Są murowane domy które nie potrzebują systemów grzewczych w polskich warunkach klimatycznych . Widzę ze nudzi ci się i lubisz sobie popisać

Projektu jeszcze nie wybrałem, mam kilka na oku. Chciałbym wcześniej porozmawiać z inzynier em od nadzoru budowy -nie będę pisał snekker'em bo znowu ktoś napisze ze lepiej murarza poszukać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
To budujesz w Pl czy No ? Jak w Polsce to czego ze tak spytać tu szukasz?
Jak tu to co wyjezdzasz z polskimi systemami grzewczymi?
A snekker co najwyżej ci dach moze na tym domu zrobić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
tomo14858 napisał:
Są murowane domy które nie potrzebują systemów grzewczych w polskich warunkach klimatycznych . To gdzie chcesz budowac w koncu, w Polsce czy w Norwegii.

tomo14858 napisał:
Widzę ze nudzi ci się i lubisz sobie popisać
A te swoje wymadrzanie mozesz sobie darowac. Jak znajdziesz chetnego inzyniera od nadzoru budowy, to zada ci on dokladnie to samo pytanie, co ja zadalam, czyli - czy masz projekt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
tomo14858 napisał:Są murowane domy które nie potrzebują systemów grzewczych w polskich warunkach klimatycznych . Widzę ze nudzi ci się i lubisz sobie popisać
Projektu jeszcze nie wybrałem, mam kilka na oku.
Chciałbym wcześniej porozmawiać z inzynier em od nadzoru budowy -nie będę pisał snekker'em bo znowu ktoś napisze ze lepiej murarza poszukać

Hmm ...
Ciekawe zagadnienie ...
Niemniej prowadzone chaotycznie i nazewnictwo takie nowobogackie .
---
Z tego co Osobiście widziałem , to Tutaj w Norge , jak ktoś ma Własną ziemię ... Eier , a działka nie leży w ścisłej zabudowie Miejskiej , oraz obiekt nie jest przeznaczony na dalszą odsprzedaż . to nie ważne jest tak bardzo co się stawia i jak / materiały / .
---
NATOMIAST BEZWZGLĘDNIE TRZEBA MIEĆ ... samodzielnego Elektryka z uprawnieniami , oraz Hydraulika z takimiż dokumentami .
---
Inżynier od nadzoru budowy to jesteś Ty sam , a pracownik murarz , lub cieśla -stolarz , oraz inni mają pracować pod twoje dyktando , jednak zgodnie z techniką i prawem wykonywania danego zawodu .
---
W Norge jest trochę inne prawo budowlane na własne potrzeby , niż w chorej Polsce .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
tomo14858 napisał:
Są murowane domy które nie potrzebują systemów grzewczych w polskich warunkach klimatycznych
sggw??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Tomasz Marks
(tomo14858)
Wiking
Zawsze myślałem ze forum jest po to żeby sobie pomagać.

Napisałem ze są w Polsce domy murowane które nie wymagają systemów grzewczych - w regionie klimatycznym, nie wiem jak tutaj w Norwegii z takimi wynalazkami. Pisałem to w odpowiedzi na "wysokie rachunki". Nie zamierzam takiego budować, ale obstaje przy murowanym. Obecnie wynajmuje czesc takiego domu murowane w Norwegii gdzie jest zainstalowana pompa ciepła i rachunki są zaskakująco niskie do tego temperatura na " krótki rekawek".

Jak wiecie projekt tutaj można samemu nakreślic, albo komuna zaakceptuje albo zyskujesz jeszcze raz

Jeśli jest tak ze nie jest potrzebny nadzór na budowa murów to świetna wiadomość. O uprawnionych firmach do instalacji sanitarnych, elektrycznych słyszałem. Dodatkowo jest nowy przepisy o tego roku obowiązkowo każdy dom musi mieć wentylację - nie wiem dokładnie jak to ma wyglądać.

Dzięki za zainteresowanie liczę ze temat się rozwinie. Z pewnością jest wiele osób zainteresowanych własnym domem, a jednym ze sposobów to wlasna budowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
tomo14858 napisał: Dodatkowo jest nowy przepisy o tego roku obowiązkowo każdy dom musi mieć wentylację - nie wiem dokładnie jak to ma wyglądać.
Wentylacja zawsze była obowiązkowa i naturalna .
Inaczej w Norge , wszystkie domy o konstrukcji drewnianej , zgniły by w przeciągu pięciu lat .
---
Tu chodzi o wentylację grawitacyjną , ponieważ Norgi ... z lenistwa , Oszczędności , oraz technologi elektronicznej zaprzestali , tego elementu konstrukcyjnego stosować , opierając się tylko na wentylacji Mechanicznej ...
A ta jak wiadomo , bywa zawodna , dlatego w domach zaczął pojawiać się ... GRZYB ...! i takie inne historie ...
---
Cyt:

..."Jak wiecie projekt tutaj można samemu nakreślic, albo komuna zaakceptuje albo zyskujesz jeszcze raz ... "
---
I co w tym Fakcie , jest aż tak śmiesznego , twoim zdaniem !? .
---
Przecież nie od Dziś Wiadomo , iż Norgi mają w "GENACH" Ciesielkę Konstrukcyjną ...!
---
To tylko , Nowe Pokolenie POLACKÓW , nie znające Konstrukcji Budowlanych , Obraża Norgów od debili ...!!! .
A sami mienią się cieślami ... PO TYGODNIOWYM KURSIE , MONTAŻU GOTOWYCH POŁACI SZALUNKOWYCH , ZGODNIE Z ZAŁĄCZONĄ DOKUMENTACJĄ , MONTAŻOWO - MATERIAŁOWĄ .
---
Widać , że i ty również , zaliczasz się do podobnej grupy Ignorantów .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok