Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

DOM chętnie kupię ;) - Norwegia

Czytali temat:
Bartosz Lisiecki Arek Urbanek Marzena Cynkiel-Kluska Marek Pinkiewicz tomasz tarnowski greg lewandowsky Klaudia Kowalska (3612 niezalogowanych)
13 Posty
Rafał Siarka
(fallen_satori)
Wiking
Witam!
Potrzebuję lekkiej pomocy w znalezieniu domu. Słabo znam norweski więc sam nie 'wygoogluje' ciekawych stron. Znam co prawda Finn.no ale tam są same oferty przez pośredników. Potrzebuję namiarów na strony internetowe, na których są ogłoszenia zamieszczane przez prywatnych użytkowników i domy są nie koniecznie w dobrym stanie. Większość ofert jest z domami, które są pięknie umeblowane i po kapitalnym remoncie, który prawdopodobnie jest zrobiony na szybko pod szybką sprzedaż więc jest spaprany Ja bym chciał kupić dom, który jest przed remontem i raczej bez nowego wyposażenia, które podnosi wartość całej ceny domu.
Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
fallen_satori napisał:
Witam!
Potrzebuję lekkiej pomocy w znalezieniu domu. Słabo znam norweski więc sam nie 'wygoogluje' ciekawych stron. Znam co prawda Finn.no ale tam są same oferty przez pośredników. Potrzebuję namiarów na strony internetowe, na których są ogłoszenia zamieszczane przez prywatnych użytkowników i domy są nie koniecznie w dobrym stanie. Większość ofert jest z domami, które są pięknie umeblowane i po kapitalnym remoncie, który prawdopodobnie jest zrobiony na szybko pod szybką sprzedaż więc jest spaprany Ja bym chciał kupić dom, który jest przed remontem i raczej bez nowego wyposażenia, które podnosi wartość całej ceny domu.
Pozdrawiam!

Z choinki sie urwales? Takie chaty sa gonione poza glownym nurtem. Megler ma uklad z ludzmi ktorzy zajmuja sie tym profesjonalnie. Za dobry uklad plynie nawet 5% wartosci, a ty chcesz za darmo i to w necie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
optimus reaktywacja napisał:
[b]Za dobry uklad plynie nawet 5% wartosci, a ty chcesz za darmo i to w necie Jak to ludzie sa UPOSLEDZENI!!!

Po prostu nie chca POMOCY tylko IDIOTYCZNIE "za darmoche".

Nauczcie sie wreszcie DAWAC za "KASE" ofermy platformiane!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
fallen_satori napisał:
Ja bym chciał kupić dom, który jest przed remontem i raczej bez nowego wyposażenia, które podnosi wartość całej ceny domu.!
Na finn.no takich pelno. Rowniez ci, co sprzedaja bez meglera/prywatnie, oglaszaja sie na finn.no:
www.finn.no/finn/realestate/homes/result?sort=1&ISPRIVATE=1

To, ze ktos sprzedaje prywatnie, to nie znaczy ze taniej. Cena rynkowa obowiazuje rowniez tam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Rafał Siarka
(fallen_satori)
Wiking
Do 'Optimus reaktywacja' i 'beauty' - zadałem pytanie i spodziewałem się odpowiedzi a nie głupich uwag. Jeżeli nie macie nic ciekawego do powiedzenia to nie zabierajcie głosu w celu 'nabijania statystyk' na forum. Z resztą po Waszych awatarach wnoszę, że w głowie pusto.
A co do cen to nie zawsze domy są w cenie takiej jaką wartość naprawdę przedstawiają. Wiem bo kilka ofert przeszło mi koło nosa.
Poprosiłem o ewentualne linki, jeżeli nie znacie żadnych to nie spamujcie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
wszystkie oferty sa na finn.no, zarowne te od posrednikow jak i prywatne.
Przez to, ze sa skumulowane w jednym miejscu, jest szansa, ze jak najwiecej osob zobaczy oferte.
Osoby prywatne moga sprzedawac mieszkania od niedawna, dlatego ze rynek nieruchomosci jest obwarowany wieloma restrykacjami. Czy dom jest do sprzedazy prywatnie, czy przez posrednika zawsze obowiazuje regula "gi bud", czyli "kto da wiecej"( rodzaj licytacji....tak, ze nie licz na wyjatkowa okazje.
Ta cena, ktora jest podana w ogloszeniach jest cena orientacyjna/ wyjsciowa bazowana na wartosci technicznej i rynkowej i na ogol nizsza niz cena sprzedazy.
Tu nie ma tak jak w Polsce, ze sie jeden z drugim "umowi na stronie", bo sprzedajacy wie, ze moze na tym duzo stracic. Poza tym nieruchomosci rosna szybciej i szybciej, bo renta bankowa jest bardzo niska i bardziej oplaca sie kupi niz wynajmowac.

Chcialabym, zeby ktos sobie na rynek nieruchomosci w Norwegii powaznie popatrzy i "naprawil" tenze w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
fallen_satori napisał:
Witam!
po kapitalnym remoncie, który prawdopodobnie jest zrobiony na szybko pod szybką sprzedaż więc jest spaprany

Nie wiem skad to bierzesz.... do folderu domu masz zawsze dolaczny stan techniczny domu, dokonany przez rzeczoznawce. Jezeli cos sie nie zgadza, masz 5 lat na zakwestionowanie tego i otrzymania odszkodowania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
fallen_satori napisał:

A co do cen to nie zawsze domy są w cenie takiej jaką wartość naprawdę przedstawiają.

Ja bym to ujela inaczej: wartosc domu jest taka, jaka kupiec jest w stanie za ten dom zaplacic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
fallen_satori napisał:

A co do cen to nie zawsze domy są w cenie takiej jaką wartość naprawdę przedstawiają. Wiem bo kilka ofert przeszło mi koło nosa.
Poprosiłem o ewentualne linki, jeżeli nie znacie żadnych to nie spamujcie.

Nie wiem o jakie inne linki ci chodzi. Dostales co chciales i zamiast powiedziec "dziekuje" to sie obrazasz i wydziwiasz. A pozniej dziwi sie taki jeden z drugim, ze nikt mu nie chce odpowiedziec.

A wartosc domu jest taka jaka dyktuje rynek a nie ile faktycznie kosztuja deski przybite na sciane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Rafał Siarka
(fallen_satori)
Wiking
Makaryna napisał:
Nie wiem skad to bierzesz.... do folderu domu masz zawsze dolaczny stan techniczny domu, dokonany przez rzeczoznawce. Jezeli cos sie nie zgadza, masz 5 lat na zakwestionowanie tego i otrzymania odszkodowania.
Stąd, że pracuje w firmie remontowo/budowlanej i podnajmowaliśmy kiedyś ludzi dla człowieka który miał podobną firmę a zarabiał głównie na kupnie domów, szybkich remontach i sprzedaży. Nawet nie chcesz wiedzieć co się tam działo. Stan techniczny się niby zgadza ale w ściany nie zajrzysz.

Co do zasad panujących na rynku i tego że jeden drugiemu nie wystawi sprzedaży to jesteście w błędzie. Właśnie jakiś miesiąc temu zakończyła się spredaż domu który próbowaliśmy kupić. Budynek o powierzchni około 300m2 wystawiony w atrakcyjnej okolicy do sprzedania za 700 000. Megler odebrał telefon raz, później chyba unikał rozmów z numerem z którego złożono ofertę. Poszliśmy krok dalej i załatwialiśmy sprawę przez innego meglera, który składał w naszym imienu oficjalne propozycje kupna domu. Ja się nie znam na sprawach technicznych ale podobno nie wolno im było zakończyć aukcji zanim wszystkie strony biorące w niej czynny udział nie będą miały okazji na przebicie oferty konkurencji. Ale tak się nie stało. Po przebiciu naszej oferty przez kogoś dom został szybko sprzedany.

A i się nie obrażam ale nie lubię jak ktoś obraża mnie za to że zadałem proste pytanie. Nie każdy jest omnibusem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok