Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Quad - jakie prawojazdy? jak się rejestruje? - Norwegia

82 Posty
Marco Marcus
(Marc)
Początkujący
Ma tutaj ktoś quada? w PL sprawa rejestracji i uprawnień do kierowanie jest cały czas w toku ( nieustanne zmiany prawa). Jak to wygląda w No ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Się tak składa że siedzę trochę w temacie.
W NO quad może być;
-traktorem (według najnowszych regulacji białe blachy,wcześniej czarne) ograniczenie prędkości do 40km/h
-quadem z ograniczeniem mocy do 15KW
-motocyklem,bez żadnych ograniczeń ale z największym awgiftem.
Zapewne do kierowania motocyklem trzeba prawko na motor,do quada B,i na traktor B ewentualnie T.
Pewności jednak nie mam całkowitej.
Akurat,tak się składa,iż jestem dość blisko zródła,to się mogę dowiedzieć więcej.
Ale i tak muszę Cię zmartwić-poza Finnmarkiem nie ma legalnych tras dla ATV w NO.W rzeczonym Finnmarku jest ich około 700km,pozatym można wykorzystywać tzw traktorvei,i ogólnodostępne drogi polne ale trzeba wiedzieć które.
Turystyka quadowa jest tu prawie nie rozwinięta,na forum quadowym,tutejszym,wieje wiatr cały rok.Wyprawy słabiutkie,bez polotu,masa asfaltu.
Ale zaczynamy działać w tym temacie.
Zobaczymy co się tu uda zdziałać.
Byle nam tu tylko stopquadom.pl nie otworzył filli.
W Polsce jeżdżę quadem od 3 lat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
82 Posty
Marco Marcus
(Marc)
Początkujący
masz rację w Pl nagonka potworna :/ na szczęście już nas tam nie ma
chodzi mi po głowie jakaś przeprawówka ale jak sam zauważyłeś po tych skałach nie bardzo się da.
Dzięki za info.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Po skałach właśnie dobrze! W Finnmarku są wymarzone drogi które mogą wykorzystywać również quady.Jest cała masa szybkich szutrowych odcinków,jak i nieco przeprawy,a i wspinaczki.
Ale wszędzie drogi są przejezdne,i najważniejsze,z czym w polsce taki problem -są legalne.
Jednakże kupno tutaj quada ma sens,jeśli;
-wykorzysta się go roboczo,głównie do zwożenia opału z lasu (można od kommuny za pare NOK dostać kawałek lasu do wyczyszczenia)
-inne wykorzystanie przy domu,np odśnieżanie
-rekreacja,jeśli jest gdzie,tu przypomnę że jazda po asfalcie quadem to profanacja.
Ceny quadów podobne jak w polsce,nieco tylko wyższe,nie to co aut,wszelkie plomby i ograniczniki,ściągają już w servisie,tak że nie ma z tym problemu.
Trzeba być jednak świadomym tego że poza Finnmarkiem ( a i tu można jezdzić w terenie tylko od czerwca do września) nie ma za bardzo gdzie jezdzić,o wyznaczonych torach (cross band) nie wspominam bo to ani dla quada przeprawowego,ani dla nikogo normalnego-jazda w kółko.
Dlatego też duża ilość quadów ma tu założone szosowe opony,co jak wspomniałem jest profanacją.
Poszukam i wrzucę pare fotek z tutejszego off-roudu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
Tutaj widzimy Nordkapp.
[img size=150][/img]
polowanie w wersji norweskiej
[img size=150][/img]
[img size=150][/img]
I polowanie w wersji polskiej-autora.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Na koniec dodam formue słowa quad-
-nowy,ponad 100 000NOK,Kawasaki,Honda,Suzuki,Yamaha,Arctic Cat,Polaris,Can-am.
NIE MA innych quadów! To jest bardzo ważne,żeby nie profanować słowa quad czymś co jest chińskie,tajwańskie czy inne wykonane z gównolitu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok