Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

3 dni w Stavanger - pytanie o przejazdy - Norwegia

6 Postów
Sabina B
(misieksb)
Wiking
Witam! Pod koniec tego miesiąca wybieram się na krótką wycieczkę do Stavanger - m.in. chcę zobaczyć słynną ambonę Preikestolen oraz wiszącą skałę Kjeragbolten i mam gorącą prośbę o informację czy można zakupić coś takiego jak travel pass na przejazdy po całym regionie na 3 dni? Spotkałam się z tym w Wiedniu i we Francji i zastanawia mnie czy w Stavanger również można coś takiego nabyć i bez problemu po całym regionie podróżować? Dodatkowo byłabym wdzięczna za informację czy są organizowane rejsy (jednodniowe wycieczki) po Lysefjord? Bo znalazłam informację że niestety takie rejsy są organizowane dopiero od czerwca, czy ktoś może potwierdzić? Z góry dziękuję za wszystkie informacje i pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:123  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Mozesz kupic bilet autobusowy, wazny w Stavanger i okolicach.
Rejsy do Lysebotn: www.rodne.no/sightseeing-en/lysefjord-sightseeing/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:113  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Sabina B
(misieksb)
Wiking
Dzięki, czy taki bilet kupię na lotnisku czy w tourist office gdzieś w mieście? Są 3-dniowe, tak żebym mogła i na ambonę (na ambonę prom dodatkowo płatny jest wtedy?) i na kjerag zajechać? Czy mógłbyś mi wysłać rozkład jazdy żebym znalazła sobie już połączenia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:110  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Na Preikestolen musisz plynac ze Stavanger do TAU i zlapac autobus do schroniska przy wejscu na Preikestolen. Z Kjergabolten sprawa jest bardizje skomplikowana. Nie jestem pewien cyz mzona tam dojechac autobusem. Neistety nie mam rozkladu. Bilet autobuisowy mozna kupic u kierowcu autobusu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:15  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Sabina B
(misieksb)
Wiking
Jeszcze mam pytanie, bo teraz czytam że nie zawsze można wejść na Kjeragbolten z powodu zalegającego śniegu, a nie potrafię znaleźć aktualnych warunków. Czy dużo śniegu jeszcze tam jest i lepiej nie ryzykować wejścia tam w tym czasie (koniec kwietnia)?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:307  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:15  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Sabina B
(misieksb)
Wiking
Zbytnio się nie rozpisałeś, może chcesz dodać jeszcze coś?
Może ktoś z forumowiczów był w górach Kjerag pod koniec kwietnia i wypowie się czy warto tam jechać w takim terminie czy lepiej poświęcić dzień na inną wycieczkę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:115  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Snieg w okolicach kjeragu w kwietniu i maju to norma. Spytalem sie kolegi co planowal tam jechac w zeszlym tygodniu, ale snieg jeszcze lezy. Tak mu powiedzieli w biurze turystycznym.
Wiecej nie wiem, ostatnio tam byl ponad 4 lata temu. Byl to czerwiec, a snieg miejscami lezal.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Sabina B
(misieksb)
Wiking
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:340  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok