Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Tax Free Co z dokumentami na lotnisku? - Norwegia

5 Postów
Kamil Tym
(kamyl)
Wiking
Witam Państwa Niebawem wylatuję do Polski i przed wyjazdem planuję zakupić trochę sprzętu fotograficznego wraz z papierami tax free. Nigdy wcześniej nie kupowałem nic na tej zasadzie. Gdy będę na lotnisku w Stavanger (Sola) mam się udać z tym sprzętem do urzędu celnego, czy mam to zrobić w Polsce? Może ktoś z Was korzystał już z tax free i może mi to dokładnie wytłumaczyć. Pozdrowionka!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
jak coś kupujesz w Norwegii to wwozisz do Polski wiec idziesz zaplacic podatek po wykądowaniu w PL przed wyjściem z bagazem udajesz się do działu "do oclenia"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Kamil Tym
(kamyl)
Wiking
Przed kilkoma chwilami dzwoniłem do urzędu celnego w Katowice-Pyrzowice i usłyszałem, że jak kupuję w Norwegii, to sprawy celne załatwiam również w Norwegii. Nic nie kumam z tego wszystkiego... :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
Chyba źle cię ktoś poinformował, jezeli kupujesz coś w norge i wwozisz do Polski to musisz zapłacic cło w Polsce, w Norwegii wszystkie oplaty masz ujęte w cenie produktu i im to wisi co wywozisz skoro już i tak zapłaciłes.

ja szłam w norwegii do urzędu celnego jak kupiłam w Pl a po co mialam isc w pl??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Kamil Tym
(kamyl)
Wiking
Nie rozumiem za bardzo o co chodzi kiedy piszesz o płaceniu cła? Ja chcę tylko otrzymać zwrot podatku za zakupiony sprzęt fotograficzny. Sprzedawca w sklepie poinformował mnie, że przy zakupie wystawi mi papier, z którym podczas powrotu muszę iść no właśnie nie wiem dokładnie gdzie i w jakim kraju? I na tym papierze powinienem dostać pieczęć, po czym wysłać go do tego sklepu i dostane zwrot podatku na norweskie konto. Zapytam może tak, gdzie mam podbić te papiery związane ze zwrotem podatku za zakupiony sprzęt? Sorry, że tak męczę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...jesli

chodzi ci

o zwrot vat

to idziesz z tax free form

do punktu tax refund (na lotnisku)

i odbierasz kwote,ktora masz zapisana

p/s:
przeczytaj to,co jest napisane drobnym drukiem na rachunku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Kamil Tym
(kamyl)
Wiking
Czyli ta cała opowieść sprzedawcy o potrzebnym stemplu i ponownym odesłaniu to wynik niekompetencji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...nie

wiem co powiedzial

ci sprzedawca.odbieralem w

ten sposob vat,kiedy kupowalem 1wszego

laptopa.lecialem przez gardermoen i zadnych stempli

ani odsylania nie potrzebowalem.pokazalem sprzet pani

w okienku,a pani spytala tylko w jakiej walucie chce zwrot...

p/s:
na dole na t.f.f. masz wszystko napisane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Kamil Tym
(kamyl)
Wiking
Okej, teraz już wszystko jasne Wiesz gdzie znajduje się, to biuro na lotnisku w Soli?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(Dinosaur1)
Wiking
Jak będziesz kupować sprzęt w celu wywozu do polski to sprzedwcę musisz poprosić o wystawienie faktury podając paszport i adres w polsce, oraz poprosić o wystawienie dokumentu TOLL .z tymi dwoma papierkami przed wylotem udajesz się do stanowiska TOLL i tam zwracają ci kwotę podatku jaka jest wyliczona na wystawionym dokumencie TOLL. To cała procedura
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok