Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Gratuluje serdecznie pomyslnie zdanego egzaminu i zycze ci Gabrielu udanych swiat i szampanskiego nowego roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
gabriel napisał:

Właśnie , parę godzin temu , zaliczyłem pozytywnie , Mój pierwszy...!!! Państwowy Egzamin ...
A.Gabriel.A.

congratulazione
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Dorzucam swoje szczere gratulacje dla Gabriela ! Wkrótce zaczyna się Nowy Rok, czas na nowe wyzwania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Wlasnie sobie przypomnialam, ze mialam napisac o "tøff, å være / å bli tøff "

Rzeczywiscie to slowo / wyrazenie moze miec znaczenie pozytywne - uznania , albo negatywne - potepienia

Du er tøff - moze rownie dobrze oznaczac : Jestes odwazny, mezny, dzielny , jak rowniez : Jestes zuchwaly, zadziorny, ciezki do przelkniecia. Wszystko zalezy od kontekstu wypowiedzi i jest potwierdzone jezykiem ciala ( kroppsspråket ) mimika, tonem itp.

Det er tøff kamp om å bli best. - To jest ciezka / intensywna walka o bycie najlepszym.
Å være tøff handler ikke om hva du gjør, men hvem du er. - Bycie dzielnym nie dotyczy tego co robisz tylko kim jestes.
En person kan sies å være spenstig i betydningen å være tøff, dristig eller annerledes. - Osobe mozna opisac jako brawurowa w znaczeniu bycia dzielnym, preznym albo odmiennym.
Det er tøffe tider. - To ciezkie / trudne czasy.
Jenter blir ofte oppdratt til å være rolige, snille og omtenksomme, mens gutter blir oppdratt til å bli tøffe og tåle en trøkk. - Dziewczynki sa czesto wychowywane na spokojne, grzeczne i troskliwe, podczas gdy chlopcow wychowuje sie na odwaznych/ meznych i na znoszacych porazki.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
---
Pozostało jeszcze... 4... /słownie ...CZTERY.../ , jak będzie !?!?!?... naprawdę nie wiem ! .
---
Dziękuję ...i Pozdrawiam.
A.Gabriel.A.[/color][/quote]

Gratuluje. Toast byl wprawdzie nie do mnie ale wznosze toast z herbaty za twoje powodzenie.
Ciekawym, co to byl za egzamin? Ja zaliczylem norskprøve 3 a do bergenstestu jeszcze mi brakuje umiejetnosci. Ze wstydem przyznam, ze jakbym nie byl zbyt leniwy, to bym juz bo mial

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Zostalo mi jeszcze : " a bli lei / lei seg " , " å være lei / lei seg "

Hvorfor er du lei deg ? - Co cie smuci? Czemu jestes zasmucony+
Å være lei seg er en naturlig del av livet. - Bycie smutnym jest naturalna czescia zycia.
Mammaen min er lei seg på grunn av pengene jeg har brukt. - Mama jest zmartwiona z powodu wydawania przeze mnie pieniedzy.
Han er lei av å være seg selv. - On ma siebie dosyc. On ma dosc bycia soba.
Hva vil det si å være lei ? - Co oznacza miec dosc ?
Han er lei av å være arbeidsledig. - On ma dosc bycia bezrobotnym.
Jeg er drittlei av å bake. - Mam dosc ( doslownie : gownianie dosc ) pieczenia.
Hun er lei av ham. - Ona ma go dosc.
Å være lei seg er ikke nok. - To, ze komus jest przykro to nie wystarczy.

Trist å være glad - Smutno byc wesolym :

Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Nigdzie indziej nie widziałem takiego ciekawego omówienia niektórych zagadnień! Pani Barbara jest cenniejsza od złota, powinna książki pisać o ile jeszcze tego nie robi!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
przestań się chwalić Moroklumpen

wejdź na priv . podam ci nr komórki i sobie porozmawiamy po Norwesku przez telefon

zaraz ci powiem o tej twojej znajomości języka hahahah
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
powiatowy myśliciel napisał:
przestań się chwalić Moroklumpen

zaraz ci powiem o tej twojej znajomości języka hahahah

Jakbym był biegły w języku, to bym nie czytał z zadowoleniem tego wątku!
Pianie z zachwytu na temat cudzych (Barbary) umiejętności nie jest "chwaleniem się". To Ty się przyczepiłeś jak ten danglebær do dupy i chwalisz się że niby potrafisz rozmawiać "po norwesku przez telefon" Masz jakąś polakofobię, że z rodakiem gadałbyś po norwesku, czy po prostu czepiasz się dla zasady?

A tak a propo "powiatowego bezmyśliciela", przypomniał mi się filmik polecony mi przez Norwegów, jako "Lekcja j. norweskiego dla zaawansowanych" Polecam
https://www.youtube.com/watch?v=UlGtTQVlzQ8
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok