Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Studia magisterskie a utrzymanie - Norwegia

Czytali temat:
ann ann1988ann paulina.cirocka Chaton 99 (2398 niezalogowanych)
2 Posty
Michał Bartecki
(Mkbart)
Wiking
Witam serdecznie,

Chciałbym się dostać na studia magisterskie w Szkole Architektury w Oslo (www.aho.no ), jednak uczelnia owa wyraźnie zaznacza że nie przyznaje żadnych stypendiów oraz wymaga zaświadczenia o możliwości utrzymania się w Oslo, tj. około 1200 euro miesięcznie. W jaki sposób mogę starać się o uzyskanie takiej kwoty? Czy mogę wnioskować o jakieś stypendia socjalne w innym miejscu niż na uczelni? Czy kredyt jest jedyną opcją? Dodam, że po ukończeniu studiów chciałbym tam zostać i pracować.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Najprościej iść do pracy... Niestety nie mam takich przywilejów jak imigranci, którzy po prostu się zgłaszają na studia i studiują, dostraja pomoc itp. Albo wykazać, ze masz na koncie kwotę, która zapewni Ci utrzymanie.
Badz jak wspomniałeś starać się o pożyczkę studencka, ewentualnie znaleźć projekt finansowany z Unii Europejskiej, przyznają wtedy stypendium w wysokości ok 1000-1200 euro miesięcznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Michał Bartecki
(Mkbart)
Wiking
Dziękuję za odpowiedź.

Czy jestem w stanie utrzymać się, studiując i pracując, powiedzmy, weekendami? Taka opcja oczywiście również wchodziłaby w grę.

I czy mógłbym się dowiedzieć nieco dokładniej, o jaki projekt z UE chodzi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Mkbart napisał:
Dziękuję za odpowiedź.

Czy jestem w stanie utrzymać się, studiując i pracując, powiedzmy, weekendami? Taka opcja oczywiście również wchodziłaby w grę.

I czy mógłbym się dowiedzieć nieco dokładniej, o jaki projekt z UE chodzi?

spokojnie możesz, sporo moich znajomych studiuje i pracuje na 52% etatu, ja tez studiuje, ale moje studia to już inna bajka. Wyleciała mi nazwa z głowy, w zeszłym roku Norwegia i Polska podpisała umowy na duże granty i projekty w ramach współpracy naukowej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok