Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czy są polskie szkoły podstawowe w Norwegii ? - Norwegia

2 Posty
Michał Szczepanski
(123szczepan321)
Wiking
Chcemy wraz z rodzina przeprowadzić się do Norwegii, mamy dwoje dzieci córkę dziewięć miesięcy oraz syna 7 lat, który chodzi w Polsce do klasy 1. Jak wygląda sprawa ze szkołą podstawową w Norwegii ? Czy są polskie szkoły z językiem norweskim i angielskim? Czy ciężko jest dzieciom w takim wieku odnaleźć się w norweskich szkołach?Proszę o pomoc..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
na szczęście nie ma
Zgłoś wpis
Oceń wpis:14  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
musisz zapytac w ambasadzie.
Ale generalni dzieci dobrze przystosowuja sie do nowych sytuacji , a system jest tak zorganizowany ze dostana dobra pomoc.
Karzda kommuna ma klasy przejsciowe w kt. ze szkol. Tam dzieci ucz sie jezyka norweskiego i maja dodatkowe lekcje z polskim nauczycielem. Dzieci chodza tam najczesiciej pol roku , czasem max 2 lata. W takich klasach jest duzo obcokrajowcow , a w duzych kommunach sporo polakow. Nawet w Bekkestule swego czasu byl problem bo bylo tyle polskich dzieci ,ze zdecydowano sie przeniesc klasy przejsciowe do roznych szkol , bo dzieci nie uczyly sie norweskiego , tylko mowily po polsku))
Dzis klasy przejsciowe sa w kilku szkolach w Bærum ( bekkestua, evje, høvik).po kilku miesiecach dzieci przechodza do zwyklych klas. Maja wtedy Norsk2 ( dotyczy dzieci kt. norweski nie jest jezykiem ojczystym , i tch kt. maja z nim problemy) oraz maja prawo do nauczyciela jezyka polskiego.
Dzieci dobrze sie aklimatyzuja. O szkole niepowinniscie sie martwic bo program nauczania jest bardzo luzny i do 4 klasy to wlasciwie nie maja szans zeby narobic sobie zaleglosci z powodow jezykowych. Po tem tez naogol nie ma problemu bo poziom jest BARDZO niski w norweskich szkolach, no i maj madrych rodzicow, bardziej zaangarzowanych w edukacje dzieci niz norwedzy.

Moje dziecko tego nie przechodzilo , bo urodzilo sie w Norwegii i jezykiem pierwszym jest norweski - w domu poslugiwalismy sie nim ( ja mowilam czasem po polsku, wiec mlody tez go zna) Nie mam takiego doswiadczenia z klas przejsciowych...
Ale napewno odezwie sie ktos kto wie wiecej
Nie martwcie sie bedzie dobrze.Powodzenia
ps. W Oslo jest pollska szkola niedzielna dla dzieci . Ale my nigdy z niej nie korzystalismy a slyszalam zle opinie niestety
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
a skutki beda takie ,ze wasze dzieci zapomna jak poprawnie pisze sie po polsku po kilku latach
Jak widac u gory
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
123szczepan321 napisał:
. Jak wygląda sprawa ze szkołą podstawową w Norwegii ? Czy są polskie szkoły z językiem norweskim i angielskim? ....
---
NIE TAKICH SZKÓŁ W NORGE ...NIE MA ...!!!
---
To nie... LITWA...!!! ... jeżeli jednak na siłę chcecie mieć za granicą , Polską szkołę z innym językiem , to walcie w te pędy na LITWĘ ...
---
Tam jest akurat ...
---
Ponadto bardzo dobrze się zastanówcie czy z tymi dziećmi chcecie na pewno tu się zwlec ...
---
Bo możecie Je bezpowrotnie stracić , jak w domu kłócicie się przy dzieciach , lub palicie papierosy i chlejecie alkohol ... przy byle jakiej imprezie...!!! .
---
Tu jest całkiem inny standard życia Rodzinnego i na początek to trzeba mieć DUŻO WŁASNEJ KASY by tu dzieci zwozić !!! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Gabi dobrze gada. Polac mu!!!
I jeszcze jedno, nie ma sensu miec norweskiego paszportu, bo w razie czego Rutkowski nie pomoze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
w wiekszych miastach sa szkoly polskie - raz w tygodniu nauka polskiego i historii....

edit// PLATNE W KORONACH NORWESKICH!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
są tez "SS" szkoły specjalne dla down-ów (aliens) z polaandii......

ALIENS > to odpowiedznie słowo dla przybyłych tu poltunów w ostatnim pólroczu
za rok wiecej jak połowa bedzie płakac i szukac pomocy na forum jak odzyskac wypłaty, a reszta ALIENS bedzie na zasiłku gwizdac i cieszyc sie zyciem, za moje i nie tylko pieniądze!

aaaaaaaaaaaaaa wy moi drodzy" przyjaciele" forumowicze > pomagajcie......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
dlatego tu tak ciezko sie zyje.
Juz mi przypomnieliscie dlaczego niemam duzej grupy polskich znajomych
Czemu zaraz zakladacie ze pojdzie zle? Mieszkam tu 12 lat, mam stala legalna prace od 2 dnia pobytu, ani dnia od przyjazdu niebylam na zasilku, moje dziecko tu sie urodzilo i wychowuje.
Co zlego jest w pomocy innym?
Widzieliscie filipinczykow? jak sobie pomagaja? Albo pakistany - szybko sie tu dobrze ustawiaja bo rodacy mu podpowiedza co , gdzie i jak.
A My? niedaj boze zebys zarobil 2 korony wiecej niz ja, bo ci leb urwe, z gnojem zmieszam i opluje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:19  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ansz75 napisał:...Widzieliscie filipinczykow? jak sobie pomagaja? Albo pakistany - szybko sie tu dobrze ustawiaja bo rodacy mu podpowiedza co , gdzie i jak.

Oni nie mają innego wyjścia , są zwykłymi NIEWOLNIKAMI Mafii , która Ich Tu ściągnęła na siłą lub podstępem .
---
Jest też duża grupa , która jako wykształceni przyjechali tutaj za pieniądze Całej Rodziny , dlatego czy chcą czy nie , MUSZĄ Trzymać się razem .
---
MY NA ICH TLE JESTEŚMY ...WOLNI I NIEZALEŻNI ... !!! .
---
Dlatego właśnie jesteśmy tacy zapatrzeni w Siebie samych .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok