Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

International school - Norwegia

Czytali temat:
Uzytkowni1 1 Marzena Dąbek (1385 niezalogowanych)
3 Posty
Auvny Auvny
(Auvny)
Wiking
Witam, mam możliwość wyjazdu do Norwegii i chciałabym poradzić się was, jakie wyjście będzie dla mnie lepsze.
Chodziłabym do międzynarodowej szkoły, z wykładowym angielskim. I teraz nasuwa się pytanie. Lepiej wyjechać tam, skończyć International School czy pozostać w kraju i skończyć liceum tutaj?
Na pewno wyjeżdżając tam, mój angielski byłby na dużo wyższym poziomie, więc otwiera się przede mną wiele ciekawych opcji chociażby w USA czy UK.
Jednak, co jeśli chciałabym wrócić do Polski by studiować? Czy ciężej byłoby dostać mi się po tamtej szkole, czy wręcz przeciwnie?

Bardzo proszę o odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jak chcesz miec jakas przyszlosc to nie idz do liceum ))
po kazdej innnej szkole tez mozna isc na studia )))

liceum - podstawowka dla mlodziezy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
JLK21 napisał:
jak chcesz miec jakas przyszlosc to nie idz do liceum ))
po kazdej innnej szkole tez mozna isc na studia )))

liceum - podstawowka dla mlodziezy...

Jezeli myslisz o US to polska matura nie jest ci potrzebna
Musisz zdac SAT RT oraz ST. Warto nauczyc sie jeszcze jednego jezyka z listy( punktowany w tescie)
Angielski jest wykladowy wiec profitow z jego znajomosci brak( oprocz oczywistej koniecznosci i eseju na punkty)

Co do szkoly w Oslo( Bekkestua) znam ja dosyc dobrze. Jest niezly poziom i fajna atmosfera. Dzieciaki troche snobuja ale placowka fajna. Nawet vaktmester wymiata på angielsku.

Jezeli masz do wyboru kiepskie liceum z nauka pod polska mature( nie miedzynarodowa) to zabieraj sie do Norge jak najszybciej mozesz. Jezeli natomiast mozesz chodzic do IES w Wawie to zostan w Polsce.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Auvny Auvny
(Auvny)
Wiking
O, możesz w takim razie powiedzieć mi coś więcej o tej szkole? Wiem, że na stronie są ifnormacje, jednak chciałabym się dowiedzieć więcej. Czy są tam jakieś profile, jak wygląda nauka w tej szkole. Byłabym wdzięczna jakbyś napisal wszystko co wiesz.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
skoncz szkole w Polsce. Tutaj po szkole sredniej dzieciaki maja trudnosci z czytaniem. W Norwegii w szkole sredniej wszystcy przechodza z klasy do klasy, bo nie moga czuc sie pokrzywdzone (sterss).
Sprawa zaczyna sie pod gorke kiedy chca studiowac i musza brac dodakowy rok zeby dostosowac poziom do uczelni. I wtedy zaczynaja nauke.......czytania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Ja pracowałam w International School, ale w Kongsberg. Poziom trochę wyższy niż w szkolach norweskich, ale u nas było tylko przedszkole, podstawówka i gimnazjum. Nie wiem, jak wygląda liceum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Auvny Auvny
(Auvny)
Wiking
A wiecie może czy jest możliwość dołączenie do takiej szkoły w drugiej klasie liceum? Bo z tego co zaczęłam sie orientować, trzeba chodzić wcześniej do klasy pre-IB.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Ewelina F.
(eweluuusiaaa)
Wiking
wydaje mi sie, ze nie ma miedzynarodowych liceow w Norwegii bo po miedzynarodowym gimnazjum ida po prostu do norweskiego liceum i wybieraja wlasnie taki kierunek na ktorym mozna zrobic IB itd..

Auvny watpie ze mozna, bo i tak wszedzie musisz znac choc troche norweskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
W Kongsberg jest tylko przedszkole, podstawówka i gimnazjum international, a potem norweska szkoła średnia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok