Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Serena napisał:
...... zatkało mnie .... , No to mamy Króla Wiosennego Grzybobrania , , GRATULACJE !!!!
ba, MISZCZA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Maryjkap napisał:
bodys napisał:
a w Norwegii smardze są?

Tropię smardze w Norwegii o kilku lat i jest przysłowiowa lipa. Rozmawiałam z norweskim grzyboznawcą, który także tutaj ich nie znalazł. Pojawiają się rzadko ale tylko te, które wyrastają na korze wysypanej w ogrodach.

Wlasnie takiego mialam w ogrodku. Nie wiedzialam co to za cholera (na bialym pniu pomarszczony, prawie czarny stozek), dopiero jak tu zajrzalam. Teraz juz za pozno i zdjecia nie mam
Dupa ze mnie, nie grzybiara skoro smardza nie znalam Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, ze rzadki to okaz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Lindemans zawaliłaś z tym smardzem na całego Zaglądaj na forum częściej, bo tutaj dają "bezpłatne korepetycje" z tematu grzyby. Norweski smardz to będzie kiedyś sensacja na tym forum

Co do smaku smardza: delikatny grzybowy aromat, chrupka konsystencja - niebo w gębie
Smak trufli: trufle wzbogacają potrawy w formie przyprawy. To nie jest grzyb z serii tzw zapychaczy. Dla mnie ma zbyt intensywny i ziemisty smak.

więcej truflach tutaj : www.eurochannel.com/index.php?option=com...dit&view=article
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Bardziej mi zal, ze zdjecia nie zrobilam, niz tego, ze nie sprobowalam smardza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Dzis w lesie nad jeziorem znalazlam 2 piekne grzybki, ktore wygladaja jak smardze
Zdjecie zaraz postaram sie wrzucic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Lindemans, to nie smardz. To jego trujący sobowtór Piestrzenica kasztanowata. Te egzemplarze są trochę już przesuszone. Dla porównania wklejam zdjęcie smardza i Piestrzenicy kasztanowatej. Zwróćcie uwagę na cechy wyróżniające oba grzyby

Smardz (grzyb jadalny)

Cechy: główka wydłużona, walcowata, często stożkowa. Powierzchnia przypomina plastry miodu z poprzecznymi żeberkami. Po przekrojeniu wnętrze całkowicie puste!

Piestrzenica kasztanowata ( grzyb trujący)

Cechy: główka wyraźnie kulista, niereguralna. Móżgowato pofałdowana !
Po przekrojeniu wnętrze poprzerastane i tworzy komory.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak

Maryjko,wiara czyni cuda Tak bardzo chcialam w nich widziec smardze, ze prawie sie udalo
Sama z siebie sie smieje, bo ten okaz na moim trawniku byl 100% - owym smardzem, jak wiec moglam uznac te piestrzenice za smardze ?
Na szczescie, ja nigdy nie porywam sie na zjedzenie czegos, do czego nie mam pewnosci. Zbieram/jem tylko prawdziwki, kozlarze, kurki, maslaki i rydze.

Any way, ten filmik, ktory wstawilas, rozklada na lopatki.
Szok
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Lindemans , tak się nakręciłaś, że trochę się obawiałam , że to dziabniesz Ufff dobrze, że masz zdrowe podejście.
Faktycznie dla początkujących odróżnienie tych grzybów nie jest łatwe. Teraz zrobiłaś jeden krok do przodu i przynajmniej wiesz jak wygląda piestrzenica kasztanowata
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
a ja tak czytam i czytam, oglądam te Wasze piękne zdjęcia i nie mogę się doczekać kiedy i ja wezmę kosz i ruszę na łowy z utęsknieniem czekam na koźlarze, prawiki i maślaczki Ale póki co to chyba sobie jeszcze poczekam niestety
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok