Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Wow! Serena tyle gatunków? To mnie zastrzeliłaś pif, paf i leżę.
Nie byłam ostatnio w lesie, ale jutro nie odpuszczę. Sprawdzę mój kurnik z kurkami.
Zdjęcie 5 - to jest któraś z koralówek (prawdopodobnie Koralówka blada) . Szmaciak ma inne zakończenia odgałęzień (płaskie, okrągłe łopatki - listki). Ja tutaj Szmaciaka gałęziastego (Siedzunia sosnowego ) nie znalazłam a szkoda.

Dzięki za zdjęcia, bo zaraz ożywa ten wątek

Widać mamy szansę w niedzielę wrócić z pełnymi koszami!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Serena poruszyła temat szmaciaka, więc kilka słów na jego temat.
Szmaciak gałęzisty to dawna nazwa. Od 1999 obowiązuje nazwa Siedzuń sosnowy, która jakoś z trudem przyswaja się grzybiarzom. Grzyb jadalny i bardzo smaczny. W Polsce pod ochroną ścisłą. Występuje rzadko, choć w niektórych regionach Polski masowo ( Bory Dolnośląskie, Puszcza Notecka). Wyrasta u podstawy sosen lub na ich drewnie (rzadko na świerku) . Jego brat gatunkowy - Siedzuń dębowy wyrasta pod dębami.
Nazwy regionalne: kozia broda, płaskosz, sorokop, sieduń, siedź,

W Norwegii Siedzuń sosnowy jest bardzo rzadki i znajduje się na czerwonej liście grzybów (Rodlistet), natomiast Siedzuń dębowy nie występuje. Ten pojawia się w Szwecji ale rzadko.

Siedzuń sosnowy [ Szmaciak gałęzisty ]

więcej zdjęć: grzybiarze.nazwa.pl/galeria/index.php/al...yby-chronione?page=2
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Witaj Maryjka - coś mi chyba na mózg padło, oczywiscie wiem że szmaciak ma płaskie końcówki , inna nazwa koralówki to gałęziak i tak o tym sobie myślałąm ze wszystko pomieszałam - dzięki za wyjaśnienia. Wczoraj w lesie było super - piękna pogoda, grzybki jak malowane ( i to po sobotnio-niedzielnym nalocie), jedynie pies mi gdzieś znikał ciagle i nie mogłam tyle czasu poświęcic na zdjęcia ile bym chciała ale zebrałam sporo grzybów - tym większe zadowolenie z wczorajszej wycieczki . Tez muszę skoczyć na kurkową polankę koło domu . Mam nadzieję ze w nocy nie przymrozi za bardzo .
A teraz muszę się przyznać - wybierając się do lasu postanowiłam sobie odpuścić grzyby, i zająć się zdjęciami, w związku z tym zabrałam aparat a nie koszyk- no i wyszło jak wyszło - zdjęć mało a grzyby zbierałam do reklamówki , mam nadzieję ze zostanie mi to wybaczone , ale nie mogłąm zostawić w lesie 3-4 kg grzybów .Zasady zasadami a życie życiem . Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
I słusznie porządny grzybiarz nie zostawia grzybów bezpańsko. Taka ciemna, zimna i straszna noc w lesie a one takie samiutkie
Za reklamówkę zmów 3 zdrowaśki i będzisz rozgrzeszona siostro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Maryjkap napisał:

Za reklamówkę zmów 3 zdrowaśki i będzisz rozgrzeszona siostro

ładnie to szydzić
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Serena odczytaj wiadomość na privie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
Jacek Skuła
(rulekkk)
Nowicjusz
W sobotę ostatnie grzybobranie było... kilka kazaków i podgrzybków. Coraz zimniej, grzyby popękały ( tak mi się wydaję, że to od tego) A teraz pytanie. Co robicie jeśli grzyb jest nieźle obgryziony przez ślimaki ? Nie ma co narzekać, bardzo dobry rok !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Widać, że sezon grzybowy chyli się ku końcowi. Jeżeli chodzi o nadgryzione grzyby to ja z tym nic nie robię. Mnie to nie przeszkadza. Ale wrażliwsi mogą obkroić nadgryzione miejsca

Mam niedzieję, że nie jest tak obgryziony że nie jesteś w stanie w 100% ocenić gatunku grzyba?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
Jacek Skuła
(rulekkk)
Nowicjusz
Heheh. Nie nie. Skoro jeszcze żyję, to chyba odróżniłem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Dziś zakończyłam sezon! Ostatnie, mokre i duże kożlarze i nic nowego. Czas więc dać już sobie spokój. Dla mnie to był trzytygodniowy, ale bardzo owocny okres. Wszystkich grzybiarzy serdecznie pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok