Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

ryby w Norwegii pytanie - Norwegia

Czytali temat:
Kamil ;) szymon niziołek Łukasz Ry (1263 niezalogowanych)
7 Postów
Adam Doering
(frajter)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów na MN to mój 1szy post na tym forum a tylko dlatego że w nadchodzącym roku ze znajomymi planuje tygodniowy lub dłuższą eskapadę na własną rękę w celu pozwiedzania a przede wszystkim powędkowania w wodach terytorialnych Norwegii.

Jedną taką wycieczkę mamy za sobą w tym roku , celem ich są przede wszystkim rzeki w których można złowić ładne pstrągi , jak i inne łososiowate , szczupaki , okonie raczej odpadają z powodów że mamy je na miejscu w Polsce.
Tym razem padło na okolice Roros i rzeki Glama , Haelva , Roa ( sorki za niepoprawną pisownię ) .

Co mnie interesuje wszelkiego rodzaju informacje na temat tych wód jak i okolicznych jezior , jakieś zakwaterowanie , znalazłem kemping w Roros ale nie mogę sobie poradzić z cennikiem , co do licencji połowowych to nie ma problemu z tym sobie poradzimy , mamy już skromne doświadczenie w wędkowaniu w wodach Norwegii . Morze nas nie interesuje i jego ryby . do ryb podchodzimy z rezerwą , te największe zawsze zostają w wodzie. Znamy też zasady wędkowania w Norwegii i zawsze się podporządkujemy lokalnym zasadą jak i regulaminom związanym z wędkarstwem .

Rzeki typowo łososiowe raczej odpadają ze względu na ceny licencji no chyba że będzie ona akceptowalna w przeliczniku na złotówki , co do lokalizacji tej wyprawy nie mamy jeszcze do końca postanowionej decyzji co do tego miejsca klamka jeszcze nie zapadła , cały czas wertujemy internet w celu znalezienia czegoś może ciekawszego .

Może ktoś zna tam sytuację jak z rybkami bywa , jakieś miejscówki , albo inne , mogę się odwdzięczyć przewodnictwem wędkarskim w zachodniej Polsce.

Wiadomości mogą być na privat nie trzeba przecież pod publikę i rozumiem że nie wszyscy chętnie zdradzają swoje tajne miejsca obfitujące w ryby

Chętnie rozważę każdą sensowną propozycję związaną z pstrągami i możliwością fotografowania ciekawych miejsc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Adam Doering
(frajter)
Wiking
Bilety już kupione może ktoś podpowie trochę ciekawych miejsc w okolicach Roros i na temat okolicznych rzek i jezior
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
akweny otwarte - bez zezwolenia ))) rzeki, jeziora itd - na poczcie kupisz sobie "karte wedkarska" )) w kazdym sklepie sportowym dostaniesz akcesoria wedkarskie hmmmm i tyle... nie jestem z rejonu - nie pomoge wiecej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
co do wód otwartych to łowi się za darmo

jeśli chodzi o jeziora i rzeki trzeba płacić

ceny za dzień wahają się od 250 nok wzwyż , znam miejscówki ,,exluzywne,, że goście płacą nawet za dzień łowienia na rzece 100000 nok

czyli wszystko zależy gdzie łowisz

czasami może nie być ciebie stać na łowienie na takim łowisku

więc za nim zaczniesz łowić lepiej zorientuj się czy przypadkiem nie jesteś na czyimś terenie prywatnym

bo politiet może ciebie usunąć z takiego miejsca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Adam Doering
(frajter)
Wiking
Dzięki za podpowiedzi , co do niektórych cen licencji to wiem ile potrafią kosztować i że nawet są losowania bo ilość ograniczona Najbardziej nie kumam tego terenu prywatnego , wiadomo komuś w łąkę czy pole nie wolno wchodzić i to szanuję , nie mam tylko pewności czy w takich miejscach można śmiało przejść przy samej wodzie?? ale logicznie myśląc chyba tak

Może ktoś podeśle linka do jakieś lokalnej strony z hyttami bo jeszcze nie zarezerwowana
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok